Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Beneški karneval

16.02.2010, 14:57 Robert Božič

V letošnjem pustnem torku smo v jutranjem programu na radiu Ognjišče predstavljali slovensko tradicijo pustnih šem, v dopoldnevu pa smo se zazrli tudi na tuje, v karnevalsko dogajanje v Benetkah. Pripravili smo zanimiv pogovor o enem najbolj znanih karnevalov na svetu.

Prvi karneval v Benetkah je bil organiziran leta 1268. Poseben poudarek beneškemu karnevalu daje dejstvo, da so v zgodovini večkrat poskušali z zakoni preprečiti nošenje mask, vendar jim je to le delno uspelo. Posledično so Beneški izdelovalci mask uživali poseben status med državljani s svojimi zakoni ter zaščitnikom.

Benečani imajo svoj karneval za najpomembnejši dogodek leta. V mestu je bilo nošenje mask nekaj vsakdanjega, kar je Napoleon prvič v zgodovini preprečil leta 1798. Drugič so nošenje mask preprečili fašisti v 30. letih, po tem obdobju so karneval obudili šele po letu 1980. Zgodovina karnevala se je razvila okoli rimsko katoliškega praznika LENT (Quaresima - lat. Quadragesima, kar pomeni štirideset dni). Karneval so (in ga še danes) povezovali z štirideset dnevnim praznikom, ki se je vrtel okoli pustnega torka (Martedi grasso - slo. debeli torek). Benečani so v zgodovini poznali štiri glavne vrste mask. Razlikovale so se v obliki in namenu. Poimenovali so jih: Bauta, Moretta, Larva oz. Volto ter Maschera in Domino.

Beneška maska Bauta oz. bolje rečeno kostum je sestavljen iz črnega pregrinjala ter klobuka v obliki trikotnika in bele maske. Maska je nosilcu spremenila zvok in ga naredila še bolj neprepoznavnega. Maska je bila zelo popularna. Posledično so bili pripravljeni odšteti veliko denarja za najboljše blago za izdelavo maske. Tradicionalno je obdobje štiridesetih dni Lenta zaznamovalo žalostno odrekanje, post ter abstinenco od sadja, jajc, mesa in mlečnih proizvodov.

Karneval se je prvič omenil med vladanjem Doža Vitale Falier leta 1092, vendar se predvideva, da je uradni izvor mlajši.

O znanem beneškem karnevalu je za naš radio povedala veliko zanimivega tudi turistična vodnica agencije Kompas Tamara Brodnik. Tu lahko poslušate posnetek njunega klepeta, posnetega prav na poti proti Benetkam na enega najbolj prepoznavnih karnevalov sveta.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...