Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik

Praznik kulture odmeva tudi s tišino

08.02.2010, 13:37 Blaž Lesnik

Dramski umetniki iz vse Slovenije so opoldne sredi Ljubljane znova priredili tradicionalni recital branja poezije Franceta Prešerna. Med njimi letos ni bilo igralca in pesnika Toneta Kuntnerja.

"Naj z živo prispodobo opišem to stanje duha: Stojim ob Prešernu na njegovem trgu, v centru Ljubljane. Okoli njega veselo rajajo kólo od neštetih lučk zaslepljeni, od potrošništva obsedeni, pijani in omamljeni meščani; Kólo vodi priljubljeni veliki mag kapitala, profita in trgovine. Nekaj deset metrov stran, na Wolfovi 8, trgajo slovensko državno zastavo, avenijo v mestu poimenujejo po mrtvem diktatorju, predsednik države pa odlikuje visokega funkcionarja propadlega totalitarnega režima oziroma vodjo njegove tajne politične policije, Udbe , ki je nekoč aretirala junake osamosvojitve.".
Tako dramski igralec Tone Kuntner, ki je našim poslušalcem voščil z naslednjimi besedami:

Berta Golob
Berta Golob
"Morda smo Slovenci edini narod na svetu, ki imamo kulturni dan za državni praznik. Zato ob slovenskem kulturnem prazniku ponosno izobesimo zastave. Ob tem prazniku izrekam vsem svojim rojakom, od Goričkega do morja in od Triglava do Gorjancev iskreno, srčno voščilo in priporočam, da preberejo Prešernovo elegijo svojim rojakom. V smislu zadnjih verzov te pesmi jim želim, da bi bili zvesti sebi, slovenstvu in domovini, da bi bili častni in ponosni državljani te države, ki jo po Cankarjevo po pravici lahko imenujemo nebesa pod Triglavom in da bi se tega dejstva, da resnično živimo v nebesih pod Triglavom, čimbolj zavedali."

Ob dnevu kulture je pisateljica Berta Golob našim poslušalcem in vsem Slovencem in Slovenkam zaželela, da bi znali posnemati Prešernovo prešernost, njegovo domoljubnost, njegovo dobrohotnost in smisel za lepo in pravično.

 

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...