Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Praznik kulture odmeva tudi s tišino

08.02.2010, 13:37 Blaž Lesnik

Dramski umetniki iz vse Slovenije so opoldne sredi Ljubljane znova priredili tradicionalni recital branja poezije Franceta Prešerna. Med njimi letos ni bilo igralca in pesnika Toneta Kuntnerja.

"Naj z živo prispodobo opišem to stanje duha: Stojim ob Prešernu na njegovem trgu, v centru Ljubljane. Okoli njega veselo rajajo kólo od neštetih lučk zaslepljeni, od potrošništva obsedeni, pijani in omamljeni meščani; Kólo vodi priljubljeni veliki mag kapitala, profita in trgovine. Nekaj deset metrov stran, na Wolfovi 8, trgajo slovensko državno zastavo, avenijo v mestu poimenujejo po mrtvem diktatorju, predsednik države pa odlikuje visokega funkcionarja propadlega totalitarnega režima oziroma vodjo njegove tajne politične policije, Udbe , ki je nekoč aretirala junake osamosvojitve.".
Tako dramski igralec Tone Kuntner, ki je našim poslušalcem voščil z naslednjimi besedami:

Berta Golob
Berta Golob
"Morda smo Slovenci edini narod na svetu, ki imamo kulturni dan za državni praznik. Zato ob slovenskem kulturnem prazniku ponosno izobesimo zastave. Ob tem prazniku izrekam vsem svojim rojakom, od Goričkega do morja in od Triglava do Gorjancev iskreno, srčno voščilo in priporočam, da preberejo Prešernovo elegijo svojim rojakom. V smislu zadnjih verzov te pesmi jim želim, da bi bili zvesti sebi, slovenstvu in domovini, da bi bili častni in ponosni državljani te države, ki jo po Cankarjevo po pravici lahko imenujemo nebesa pod Triglavom in da bi se tega dejstva, da resnično živimo v nebesih pod Triglavom, čimbolj zavedali."

Ob dnevu kulture je pisateljica Berta Golob našim poslušalcem in vsem Slovencem in Slovenkam zaželela, da bi znali posnemati Prešernovo prešernost, njegovo domoljubnost, njegovo dobrohotnost in smisel za lepo in pravično.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...