Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek

Praznik kulture odmeva tudi s tišino

08.02.2010, 13:37 Blaž Lesnik

Dramski umetniki iz vse Slovenije so opoldne sredi Ljubljane znova priredili tradicionalni recital branja poezije Franceta Prešerna. Med njimi letos ni bilo igralca in pesnika Toneta Kuntnerja.

"Naj z živo prispodobo opišem to stanje duha: Stojim ob Prešernu na njegovem trgu, v centru Ljubljane. Okoli njega veselo rajajo kólo od neštetih lučk zaslepljeni, od potrošništva obsedeni, pijani in omamljeni meščani; Kólo vodi priljubljeni veliki mag kapitala, profita in trgovine. Nekaj deset metrov stran, na Wolfovi 8, trgajo slovensko državno zastavo, avenijo v mestu poimenujejo po mrtvem diktatorju, predsednik države pa odlikuje visokega funkcionarja propadlega totalitarnega režima oziroma vodjo njegove tajne politične policije, Udbe , ki je nekoč aretirala junake osamosvojitve.".
Tako dramski igralec Tone Kuntner, ki je našim poslušalcem voščil z naslednjimi besedami:

Berta Golob
Berta Golob
"Morda smo Slovenci edini narod na svetu, ki imamo kulturni dan za državni praznik. Zato ob slovenskem kulturnem prazniku ponosno izobesimo zastave. Ob tem prazniku izrekam vsem svojim rojakom, od Goričkega do morja in od Triglava do Gorjancev iskreno, srčno voščilo in priporočam, da preberejo Prešernovo elegijo svojim rojakom. V smislu zadnjih verzov te pesmi jim želim, da bi bili zvesti sebi, slovenstvu in domovini, da bi bili častni in ponosni državljani te države, ki jo po Cankarjevo po pravici lahko imenujemo nebesa pod Triglavom in da bi se tega dejstva, da resnično živimo v nebesih pod Triglavom, čimbolj zavedali."

Ob dnevu kulture je pisateljica Berta Golob našim poslušalcem in vsem Slovencem in Slovenkam zaželela, da bi znali posnemati Prešernovo prešernost, njegovo domoljubnost, njegovo dobrohotnost in smisel za lepo in pravično.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...