Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Matej Makarovič (foto: Slomedia.it)
Dr. Matej Makarovič

Slovenija, Evropa in globalizacija.

| 21.01.2010, 06:54 Matjaž Merljak

Na študijskih dnevih Draga 2009 je nastopil tudi dr. Matej Makarovič, predavatelj na katedri za analitsko sociologijo na fakulteti za informacijske študije v Novi Gorici. Predstavil je analizo, ki skozi vidik globalizacije izrisuje okvir današnje Evrope in Slovenije.

Poudaril je, da je bila do zdaj Evropska zveza povezana predvsem po ekonomski plati: s skupnim trgom, skupno valuto ter prostim pretokom blaga in ljudi. Zgodila pa se je ekonomska kriza, zaradi katere je prišlo do marsikatere spremembe. Uvodoma je začrtal štiri razsežnosti procesa globalizacije: konvergenco, osamosvajanje, odvisnost in koordinacijo.

Konvergenca pomeni zbliževanje na različnih področjih družbenega življenja, torej na področju kulture, politike, ekonomije in še česa.

S procesi globalizacije so tesno povezani procesi osamosvajanja. Gre za pravzaprav za drugo plat istega procesa, meni dr. Makarovič in pove, kako je v globaliziranem svetu z odvisnostjo. Spregovoril je o treh slovenskih mitih: o plemenitih tajkunih, o plemenitem totalitarizmu in o domači vsevednosti.

 

Draga 2009, predavanje dr. Mateja Makaroviča
Draga 2009, predavanje dr. Mateja Makaroviča © Slomedia.it

Predavatelj je razmišljal o sodobnem globaliziranem svetu, v katerem morajo zlasti manjše države najti pravo ravnotežje med nujno odprtostjo tujemu znanju, tujemu kapitalu in tujim idejam, hkrati pa mora poskrbeti za lastno strategijo, kako jih čim bolj uspešno usmeriti v svoj lasten razvoj. To je tem težje, če se z določenimi pojmi načrtno manipulira, kot smo bili priče v Sloveniji, je poudaril Makarovič.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...