Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič
Cleveland, božični koncert 2009 (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, božični koncert 2009

Ponosni na ohranjeni slovenski župniji

07.01.2010, 06:44 Matjaž Merljak

Mimo je leto 2009 in z njim tudi dogodki, ki so se zgodili med Slovenci v Clevelandu. Med cerkvenimi naj omenim le nekaj stvari. Zelo lepo in dostojno smo se spomnili 50. obletnice smrti ljubljanskega pokojnega škofa Gregorija Rožmana, saj je svoja zadnja leta doline solza preživel prav med rojaki v Clevelandu.

V obeh cerkvah, pri Mariji Vnebovzeti je daroval spominsko mašo župnik Janez Kumše in v cerkvi Svetega Vida je daroval mašo slovenski škof v pokoju, Edvard Pevec ob somaševanju župnika Jožeta Božnarja in Pavla Krajnika. Odsoten je bil devetdesetletni Viktor Cimperman, saj se je tiste dni nahajal v bolnišnici. Po maši je v cerkvi sledila akademija. Med akademijo je nastopil mešani pevski zbor Korotan, moški zbor Fantje na vasi ter učenke in učenci obeh slovenskih sobotnih šol. Opisana je bila na kratko življenjska pot škofa Rožmana, ki jo je prebrala ravnateljica slovenske šole Svetega Vida, Mojca Slak. Srečo Gaser je pa opisal nekaj osebnih dogodkov življenja škofa Rožmana po njegovih spominih.

Drugi veliki dogodek v cerkvi Svetega Vida pa je bil blagoslov prenovljenih orgel v cerkvi, ki v 77. letih niso videle prenove. Župnik Jože Božnar je slovesno blagoslovil orgle z slavnostno mašo v novembru mesecu na veselje organistov in seveda pevcev, saj orgle spet lepo zvenijo. Župnik je nadvse vesel in ponosen na župljane, saj čeprav veliki zalogi, 300 tisoč dolarjev, je bil račun krit pred blagoslovom.

Pestro je bilo tudi v župniji Marije Vnebovzete, kjer je meseca februarja podala svoj koncert mlada dijakinja na violini, Lucija Krišelj iz Kranja. Sledil je Vlado Kreslin z svojim nastopom v dvorani. Med velikim tednom je gostoval in pomagal župniku Drago Ocvirk. Predstavil je tudi svoje poslanstvo na Salomonskih otokih in kako deluje njegov misijon. Župnija je v tem letu tudi pričela z akcijo toplih jedi potrebnim v župniji dvakrat mesečno in to vse z dobrosrčnimi prostovoljci. Župnik Kumše je tudi vodil zelo uspeli ogled znamenitih cerkva v okolici Clevelanda. Naj omenil še to, da sta slovenski župniji uspešno prestali sekiro z strani škofije. Isto srečo, zaprtja cerkva v naši škofiji, niso imele župnije slovaških rojakov kakor tudi ne župnije madžarskih rojakov. Slovenci smo imeli štiri župnije, cerkev svetega Lovrenca, kjer je gostoval škof Rožman, kakor tudi župnija svete Kristine, sta obe zaprli svoja vrata pod odredbo sedanjega škofa Lennona. Ostajata nam še priljubljeni župniji, Sveti Vid, ki je najstarejša in največja in seveda Marija Vnebovzeta, ki zelo dobro napreduje pod vodstvom sedanjega župnika Janeza Kumšeta.

Cleveland, Marija Vnebovzeta, jaslice
Cleveland, Marija Vnebovzeta, jaslice © Tone Ovsenik

Veliko se je pa odvijalo na naših pikniških prostorih, kot na primer na SNPJ farmi so imeli piknike skoraj vsako nedeljo in včasih še vmes. Tu se zbirajo po večini starejši rojaki četrte in pete generacije, zato se tu bolj poredko še sliši slovenska beseda, a srce je pa še vseeno slovensko. Zelo pestro je bilo preteklo leto na Slovenski pristavi, kjer se sezona prične z prvo nedeljo v juniju in zastor pade sredi septembra z vinsko trgatvijo, kar se tiče piknikov. V jeseni so priredili svoje vsakoletne koline Klub pristavskih upokojencev. Drugače je bila Pristava zasedena vse poletne nedelje. Izstopali so pikniki obeh župnij, kjer je bil letos rekordni obisk. Veselice sta organizirali tudi obe slovenski sobotni šoli. Odvijalo se je tudi taborjenje slovenske mladine na Pristavi, ki je trajalo teden dni.

Razveselili so nas tudi obiski iz Slovenije. V mesecu juniju nas je obiskala Godba slovenskih železnic z pevkama Nuško Drašček in Marijo Ahačič-Pollak. V juliju nas je razveselila z svojim lepim nastopom Dama slovenske pesmi, Helena Blagne s svojim koncertom v dvorani in potem s programom za ples na prostem. Za praznik Delavskega dne v septembru je prvič v Ameriki nastopil ansambel Erazem. Prva nedelja v avgustu je tudi videla velik obisk, ko smo se uradno poslovili od odhajajočega generalnega konzula po štirih letih, Zvoneta Žigona.

 

Cleveland, Sveti Vid, jaslice 2009
Cleveland, Sveti Vid, jaslice 2009 © Tone Ovsenik

Slovenska pristava, ki že deluje od leta 1961, se tudi veliko spreminja in izboljšuje. V tem letu so na novo zgradili moderno in varno igrišče za otroke, seveda po sedanjih predpisih. Stari plavalni bazen se je poslovil in na istem prostoru, ki je oddaljen od pikniških prostorov nekaj sto metrov, bo v letošnjem letu sprejel plavalce novi, moderni olimpijski bazen.

Septembra meseca smo dobili naslednika konzula Žigona v osebi generalnega konzula Jureta Žmavca. Konzul Žmavc se je v teh zadnjih mesecih že lepo uveljavil in prikupil pri rojakih in so ga lepo sprejeli, saj je človek odprtega srca in zelo dostopen. V jeseni nas je tudi obiskal novi ambasador v Washingtonu, Roman Kirn. Z njim je prišel tudi novoimenovani častni konzul v Chicagu, Janez Vidmar. To srečanje je bilo v prostorih Slovenskega muzeja in arhiva, ki je tudi letos dobilo svoj dom v prostorih Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji. V teh prostorih je imel tudi svoj pesniški večer odrski igralec, pisatelj in pesnik iz Slovenije, Tone Kuntner.

Za konec leta, ko slavimo božične praznike, naj omenim lepo izveden božični koncert pevcev pod vodstvom Janeza Sršena. Pevci so izvedli prvi koncert v cerkvi Svetega Vida na nedeljo po božiču in ga ponovili v sredo 30. decembra v cerkvi Marije Vnebovzete.

 

Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič © Tone Ovsenik

 

Cleveland, Sveti Vid, notranjost, božič
Cleveland, Sveti Vid, notranjost, božič © Tone Ovsenik

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...