Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Središče Rotunda optimistično v leto 2010

Sociala | 14.01.2010, 14:15

V lanskem letu so v središču Rotunda skupno našteli okoli 2500 obiskovalcev in udeležencev programov in projektov, ki jih je ta primorski družbeni center pripravil za ljudi vseh starosti. »V veliko veselje mi je, da je Središče Rotunda s selitvijo v nove prostore, kljub gospodarski krizi, dobilo nov zagon. V prihodnje si želimo delati še bolje in tako sooblikovati družbeni utrip v Obalno kraški regiji ter opozarjati na pomen nevladnih organizacij za razvoj družbe,« je zato poudaril direktor Središča Rotunda mag. Bojan Mevlja na novinarski konferenci, na kateri so s sodelavci predstavili svoje delo v preteklem letu in razgrnili svoje letošnje načrte.

Zavod Središče Rotunda, primorski družbeni center, Koper že osem let z izobraževalnimi in kulturnimi programi bogati dogajanje v koprski občini in širši regiji. Zavod deluje kot neprofitna organizacija. Že od samega začetka s svetovanji, izobraževanji in informiranjem pomaga mladim in družinam. V lanskem letu so svoje aktivnosti s projektom Regionalno stičišče NVO Obalno-kraške regije razširili na povezovanje in krepitev nevladnega sektorja.

Mag. Bojan Mevlja, direktor Središča Rotunda, takole ocenjuje leto 2009: »V veliko veselje mi je, da je Središče Rotunda s selitvijo v nove prostore, kljub gospodarski krizi, dobilo nov zagon in da se ljudje vseh starosti, ki smo jih v letu 2009 našteli okoli 2500, dobro odzivajo na naše različne programe in projekte. V prihodnje si želimo delati še bolje in tako sooblikovati družbeni utrip v Obalno kraški regiji ter opozarjati na pomen nevladnih organizacij za razvoj družbe«.

Programi Središča Rotunda se financirajo iz različnih lokalnih, nacionalnih in evropskih razpisov, zato se Središče Rotunda še posebej zahvaljuje Ministrstvu za javno upravo, Mestni občini Koper, Ministrstvu za šolstvo in šport ter Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve za pomoč in podporo programov. Zahvaljujejo se tudi vsem prostovoljcem, ki so jim v letu 2009 pomagali pri pripravi prireditev.

Uspehi leta 2009

Novost med projekti Središča je Regionalno stičišče NVO Obalno-kraške regije, ki povezuje nevladne organizacije iz regije, jim nudi brezplačno pravno, računovodsko in projektno svetovanje ter skrbi za izobraževanje njihovih članov. Projekt se financira iz Evropskega socialnega sklada.

V preteklem letu so opravili 60 svetovalnih ur in pripravili štiri brezplačna izobraževanja: o uspešnem pridobivanju sredstev, učinkoviti prijavi na domače in tuje razpise, komunikaciji in odnosih z javnostmi ter osnovah prava za nevladne organizacije.

Izdali so publikacijo NVO, kaj je to?, v kateri je zbrana večina nevladnih organizacij iz Obalno-kraške regije. Na 1. forumu nevladnih organizacij so društvom, zavodom in ustanovam ponudili možnost, da se predstavijo javnosti. O izkušnjah z nevladnimi organizacijami so poklepetali z Jožkom Čukom, Vasilijem Žbogarjem in Slavkom Ivančićem.

Na okrogli mizi Blišč in beda nevladnih organizaciji v Sloveniji so razpravljali o težavah nevladnega sektorja v državi, jeseni pa so s kampanjo 0,5 % za mojo najljubšo spodbudili javnost, da nameni do 0,5 % od odmerjene dohodnine nevladnim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu. Kampanjo so zaključili z obiskom uspešnejših društev v regiji.

Nevladne organizacije prejemajo informacije v rednem tedenskem obvestilniku, aktualne novice in dogodki pa so objavljeni tudi na spletni strani Stičišča www.sticisce.si.

Festival Anabdi

Junija 2009 so pripravili že peti kulturno-umetniški festival Anabdi. Tema tega odmevnega večdnevnega dogodka je bila »dom«. Na razpisanem literarnem, likovnem in fotografskem natečaju so se umetniki spraševali, kakšen je najbolj osnoven, intimni pomen doma. Sklop prireditev festivala so zaznamovali: revija otroških pevskih zborov, gledališki koncert Mozart? Salieri, me veseli, ulične igre z Reciklarji, fotografska razstava Roberta Titana Okna sprašujejo ter številne ustvarjalne delavnice za vse generacije.

Draga mladih v Kopru

Julija 2009 so v Središču Rotunda gostili forum Draga mladih, na katerem so mladi iz Slovenije, zamejstva in zdomstva razpravljali o inovativnosti in ustvarjalnosti. Svoje poglede na to temo so z njimi delili glasbenica Tinkara Kovač, mlad in uspešen znanstvenik Jure Leskovec, snovalec bark Japec Jakopin, igralec Gregor Čušin in inovator Peter Florjančič.

Bogatejše kulturno in družbeno življenje Kopra in širše regije

V novih prostorih so sami in v soorganizaciji pripravili več kot 30 prireditev, od predstavitev knjig, razstav, predavanj do okroglih miz, posvetovanj in soočenj. Odmevni so bili: večera z Alenko Rebula, predstavitev eko-vasi z Naro Petrovičem, pa tudi burna razprava Plinski terminali v Tržaškem zalivu v luči evropske politike, ki so jo pripravili skupaj z zavodom Za in proti. Organizirali so tudi dobrodelni koncert za nov invalidski voziček parapleginje Sladjane Grđan, na katerem so sodelovali kantavtorji Tina Knafelc, Peter Ander in Drago Mislej-Mef.

Informiranje, svetovanje in izobraževanje

Ekipa Središča Rotunda, Koper še naprej koordinira Obalno mrežo info-točk za mlade INFOMLAD, kjer zbira in brezplačno posreduje informacije mladim in mladinskim organizacijam na Obali. Promovirajo tudi programa neformalnega izobraževanja in prostovoljstva med mladimi: Mednarodno priznanje za mlade (MEPI) in Neformalni indeks (NEFIKS).

V letu 2009 so nadaljevali z Mladinskim svetovalnim središčem, kjer strokovnjaki brezplačno pomagajo mladim. Lani je Središče skupaj s programom PUM iz Kopra pripravilo sklop delavnic za samopomoč. Prav tako v Rotundi deluje Mladinski info-center, ki sodeluje v različnih informacijskih mrežah. Vse več družinam v težavah nudi brezplačno pomoč Družinsko svetovalno središče.

Javnosti so lani ponudili različne tečaje in izobraževanja (osnovne in nadaljevalne tečaje tujih jezikov, seminar retorike in javnega nastopanja, Vzgoja za medije…)

Z novim šolskim letom so v Rotundi skupaj z osnovnimi šolami v Mestni občini Koper nadaljevali s programom Beremo in pišemo skupaj – BIPS. Z njim spodbujajo družinsko pismenost in razvijajo kulturo branja pri vseh družinskih članih.

Tudi v letu 2010 festival Anabdi

V novem letu sodelavci Središča Rotunda v okviru Regionalnega stičišča pripravljajo pet brezplačnih izobraževanj za nevladne organizacije (prvo, poimenovano Računovodstvo in zaključni račun, bo 20. in. 21. januarja v Sežani in Kopru), 17. februarja sledi Dan odprtih vrat. V okviru Stičišča stalno potekajo brezplačna svetovanja tako za nevladne organizacije kot za mlade in družine v stiski. Koledar za leto 2010 se že polni tudi s kulturnimi prireditvami in seminarji: festival Anabdi 2010 počasi že dobiva obliko, soustvarjajo tudi program Drage mladih, ki letos potuje v Maribor.

Sociala
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...