Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Slovenija v letu 2009

Slovenija | 31.12.2009, 11:52

Evropske volitve, družinski zakonik, odlikovanje vodje tajne komunistične policije, nova gripa, stavkovni vali, odpuščanja, menjave, laži … so le drobci, ki so zaznamovali leto 2009 v Sloveniji.

Januar, februar, marec

V prvo četrtletje v letu 2009 smo v Sloveniji vstopili v poglabljajočo se gospodarsko in finančno krizo. Vlada je začela pripravljati t.i. Pakete protikriznih ukrepov ter na čelu s predsednikom države napovedala „zategovanje pasov“ ali varčevanje, medtem ko je eden večjih holdingov, koprski Istrabenz že ugotovil insolventnost. V slovenski zunanji politiki so se začeli pogovori o reševanju slovensko-hrvaškega mejnega spora, največja opozicijska stranka pa je zaradi izdajanja odločb izbrisanim napovedala interpelacijo proti notranji ministrici. Še najbolj pa je marec zaznamovalo odkritje množičnega grobišča v rudniku Sv. Barbare pri Laškem, kar je globoko zaznamovalo nadaljnje javne razprave o polpretekli zgodovini Slovenije.

April, maj, junij

Drugi trije meseci leta 2009 so bili zaznamovani predvsem z volilno kampanjo za evropske volitve. Na njih je slavila SDS, za njo pa je bila NSi. Odmevala je tudi napoved vodje največje opozicijske stranke o „drugi republiki“, seveda pa meseci niso minili brez reševanja mejnega spora, odpuščanj v slovenskih podjetjih in kadrovskih menjav.

Julij, avgust, september

Tudi mesec julij, avgust in september so zaznamovali poskusi reševanja Mure in Steklarske Nove. Hrvaška in Slovenija sta dosegli dogovor o nadaljevanju reševanja mejnega spora, vlada se je soočila z javno-finančnim primanjkljajem države, ob tem pa napovedala strukturne reforme. Dogajanje v državnem zboru pa je spremljala predvsem razprava o totalitarizmih.

Oktober, november, december

Zadnje tri mesece letošnjega leta so zaznamovali: odlikovanje Tomaža Ertla, družinski zakonik, arbitražni sporazum in afera Patria. Seveda so v ospredju bili tudi protikrizni ukrepi, predvsem, je vlado k njihovemu snovanju spodbudila napoved številnih protestov, ki so zaznamovali letošnjo jesen, nikakor pa se nismo izognili razpravam o novi gripi.

 

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...