Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

Cukjati: Družinski zakonik posega v vse sfere naših državljanov

09.12.2009, 18:58

„Po naravni usmerjenosti in bloškem potencialu sta edino moški in ženska tista skupnost, ki ima v sebi potencial spočetja in rojstva otroka,“ je v Pogovoru o, v katerem smo govorili o predlogu novega družinskega zakonika povedal poslanec SDS in podpredsednik Državnega zbora France Cukjati. Vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za družino na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Ana Vodičar pa je prepričana, da je zakonik dober in da „prinaša veliko izjemno dobrih rešitev, ki so namenjene vsem otrokom, ne glede na to v kakšni skupnosti živijo.“

Predlog novega družinskega zakonika še vedno deli tako slovenske politične stranke kot civilne organizacije. Nedavno je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve po izteku časa za pripombe na družinski zakonik sporočilo, da niso prejeli posebnih strokovnih utemeljitev, ki bi spreminjali posamezne predlagane člene. V studiu smo zato predstavili, zakaj je zakon potreben, kaj prinaša in tudi kje so njegove negativne strani.

Tako je podpredsednica civilne iniciative za družino in otrokove pravice Andreja Hergula izpostavila, da je bila družina najbolj učinkovita skupnost v vseh zgodovinskih obdobjih in v vseh civilizacijah. „Vemo, zakaj je Rim propadel. Zaradi tega razvrata, ki je bil, zaradi tega ker vrednote niso bile več pomembne, ker meja ni bilo več postavljenih. Kot vemo, neke meje morajo ostati,“ je povedala Hergula.

Poslanec stranke Zares Vito Rožej pa je prepričan, da je to zakon, ki je namenjen predvsem otrokom. „Slej ko prej bo moral čas biti pravi, da bodo določbe tega zakona sprejete, uveljavljene in da ji bodo tudi ljudje vzeli za svojega,“ je dejal Rožej.

V SDS po Cukjatijevih besedah pričakujejo, da v kolikor bo prišlo do razprave o referendumu, da ustavno sodišče pri odločanju o njem, ne bo na strani predlagatelja in tako preprečilo odločanje državljank in državljanov o predlogu družinskega zakonika. „Jaz upam, da ustavno sodišče ne bo požegnalo takšne zlorabe. Imamo tudi odzive nekaterih drugih ustavnih sodnikov, ki pravijo, da to bi bila res zloraba, kajti referendum je ustavna pravica ljudi,“ je sklenil Pogovor o Cukjati.

Žorž: Zakonik ja napad na slovenski narod

V oddaji pa smo predvajali tudi razmišljanje psihologa Bogdana Žorža, ki je dejal, da „uničenje družine pomeni uničenje človeštva.“ „S tem zakonikom je družina definirana tako, da je pravzaprav ni. Če je lahko družina karkoli, potem pomeni, da je definicija družine razvrednotenje, izničenje družine. Saj ni potrebno biti poseben strokovnjak, niti pravnik, da pridemo do takšnega zaključka,“ je prepričan psiholog Žorž, ki še dodaja, da „obstoj človeštva zaradi našega zakonika zagotovo ni ogrožen. Se pa moramo vprašati nekaj drugega, kaj pa z našim narodom? Obstoj človeštva ni ogrožen, zagotovo pa je ogrožen obstoj našega naroda,“ je bil jasen psiholog. „Jaz razumem ta zakonik kot napad, ne na vero, ne na človeštvo, ne na take in drugačne vrednote ampak napad na slovenski narod,“ meni Žorž.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...