Nataša LičenNataša Ličen
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Suša (foto: Pexels)
Suša | (foto: Pexels)

Bo dež prihodnji teden lahko omilil sušo?

Novice | 03.07.2025, 12:15 Marjana Debevec

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije ocenjuje, da bo zaradi letošnje suše prizadeta vsa Slovenija. Posledice se že kažejo na žitih, koruzi, travinju in na vrtninah tam, kjer nimajo namakanja. Opažajo pa tudi ožige rastlin. Zaradi izredno visokih temperatur bodo tudi vlaki še danes in jutri med 12. in 20. uro vozili počasneje. Vročinski val naj bi popustil v soboto.

Po podatkih Agencije za okolje večina regij beleži največji primanjkljaj vode v površinskem sloju tal za ta čas leta. Po besedah dr. Andreje Sušnik je trenutno najbolj alarmantno stanje površinskega sloja tal.

»Že v sušomeru prejšnjega četrtka so se nekatere regije po naši meteorološki vodni bilanci obarvale v rdeče. In seveda glede na hudo vročino, ki veje čez Slovenijo v teh dneh, se stanje poslabšuje in se bo tudi večina drugih regij obarvala v rdeče.«

Zato pri Kmetijsko gospodarski zbornici ocenjujejo, da bo zaradi suše prizadeta celotna Slovenija. Ker fotosinteza preneha, ko so temperature višje od 30 stopinj Celzija, bi se lahko zgodilo, da v primeru nadaljevanja pomanjkanja padavin pričakovanih pridelkov preprosto ne bo.

Direktor KGZS Martin Mavsar je pojasnil, da v zadnjem mesecu primanjkuje približno od 50 do 150 mililitrov padavin. »V tem trenutku pomanjkanje vode trpijo vse kmetijske rastline, ki se pridelujejo v Republiki Sloveniji.«

Vpliv suše na pridelke

Če se bodo tako ekstremni pogoji nadaljevali, bo pridelkov sadja, hmelja, koruze in drugega veliko manj in bodo manj kakovostni, je opozoril Mavsar.

»Pridelovalci so zaznali manjše pridelke tako pri ječmenu in pšenici, nekatere vrste žit še čakajo na žetev. Na koruznih posevkih pa je moč opaziti sušenje rastlin in zvijanje listja.« Pri krompirju, pesi in drugih okopavinah zaznavajo sušenje grmov. Posušene so tudi travnate površine, kar bo vodilo v pomanjkanje krme in paše.

»Tudi sadje v tem času ne pridobiva na debelini, zelo močno povečano sončno sevanje spodbuja nastanek ožigov na plodovih.« To pa bo po Mavsarjevih besedah vplivalo na kakovost in količino pridelka, pa tudi na rast sadja v prihodnjem letu.

Razvoj škodljivcev

V takšnih ekstremnih primerih visokih temperatur in pomanjkanja vode, pa se pogosto razvijejo tudi določeni škodljivi organizmi in pleveli, ki bi lahko povzročili še dodatno škodo.

Po Mavsarjevih opozorilih se suša odraža tudi v gozdarstvu, saj se divjad, ki ne najde hrane v gozdu, seli izven gozdnih površin in išče hrano izven gozda, ker rabi bolj vlažno listje, katero jim tudi bolj tekne.

Bolj točni podatki o škodi bodo znani ob košnjah, žetvah in spravilu pridelkov, so napovedali pri KGZS.

Kaj storiti, da sušo omilimo?

V sušnih razmerah svetujejo plitvo mehansko obdelavo tal, v posevkih, ki so zapleveljeni, pa dosledno odstranjevanje plevelov. Prav tako svetujejo obvezno valjanje vseh posejanih posevkov takoj po setvi, v sadovnjakih in vinogradih pa priporočajo redno mulčenje ali košnjo v zatravljenih nasadih oz. plitko obdelavo tal v obdelanih.

Za blažitev vpliva suše svetujejo škropljenje rastlin s protistresnimi pripravki na osnovi aminokislin, priporočajo tudi dodajanje pripravkov s kalijem, saj ta uravnava vodni režim rastlin.
Glede državnih mehanizmov pomoči je opozoril na razpise za spodbujanje uvedbe namakalnih sistemov in uveljavljanje višje sile pri določenih ukrepih kmetijske politike.

Ne zalivajte zelenic in ne polnite bazenov!

Zaradi sušnih razmer je za večji del Slovenije razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja. V več komunalnih podjetjih ob zaznani povečani porabi pitne vode v zadnjem obdobju pozivajo k premišljeni rabi pitne vode, nekatera podjetja, denimo Komunala Ptuj, pa so že uvedla prepoved uporabe pitne vode za nenujne namene, kot je zalivanje zelenic in polnjenje bazenov.

Prisluhnite pogovor z dr. Andrejo Sušnik iz Agencije za okolje Republike Slovenije!

Novice
Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...