Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Praznovanje 60-letnice slovenske župnije v Hamiltonu (foto: Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu)
Praznovanje 60-letnice slovenske župnije v Hamiltonu | (foto: Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu)

60 let slovenske župnije v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 08.10.2024, 12:39 Matjaž Merljak

Že vse leto je praznično v slovenski župniji sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi, hkrati s tradicionalnim jesenskih banketom pa so imeli vrhunec praznovanja. V gosteh so imeli glasbenike iz Slovenije, oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja in tamkajšnjega župnika Andreja Golčnika.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal župnik, salezijanec Drago Gačnik, so s praznovanjem jubiljenega leta začeli na spomladanskem banketu, ga vpletali v različna srečanja skozi leto, zaključili pa bodo s silvestrovanjem - rojaki se tradicionalno zahvalijo za staro leto in skupaj dočakajo novo. Kot je še dodal, je 60 let za narodnostno župnijo v tujini veliko in zato je pomembno obletnico primerno obeležiti. Zato so na tisto nedeljo imeli samo eno sveto mašo in tako je potekala v obeh jezikih, za oltarjem so bili trije mašniki, angleškemu zboru se je pridružil oktet, sodelovali so otroci slovenske šole in številni drugi ... Na slovesnosti po sveti maši so se skozi jubilej sprehodili z fotografijami, podeljene so bile tudi zahvale in priznanja. Župnik Gačnik je povedal tudi o začetku pouka v slovenski šoli. Učencev je 23, to je več kot lani, kot pomočniki se bodo pridružili tisti, ki so jo lani uspešno zaključili.

K maši je prišlo veliko rojakov
K maši je prišlo veliko rojakov © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Frank Novak je za Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu zapisal: V nedeljo, 22. septembra 2024, je bilo v slovenski župniji sv. Gregorija Velikega nadvse praznično ob 60-letnici uspešnega delovanja. Rojaki so se navdušeno odzvali in napolnili cerkev in dvorano do zadnjega kotička. Izredno slavnostno je bilo bogoslužje treh duhovnikov, to so bili: John Puntino (ravnatelj salezijanske skupnosti v Torontu), Andrej Golčnik (župnik iz Boštanju v Sloveniji) in domači župnik Drago Gačnik ob sodelovanju številnih laikov ter oktetom Jurij Dalmatin iz Slovenije (Boštanj) in domačim angleškim zborom. Po skupni fotografiji pred cerkvijo so se ljudje podali v dvorano.

Oktet Deseti brat se je pridružil angleškemu zboru
Oktet Deseti brat se je pridružil angleškemu zboru © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Kot vsako leto, je pred kosilom »Slovenian Canadian Scholarship Foundation« s štipendijami nagradila študente višjih šol. Pred kosilom je oktet Jurij Dalmatin zapel nekaj slovenskih pesmi, nato so otroci slovenske šole in udeleženci Day Campa – tisti, ki so se udeležili slovesnosti - pod vodstvom Milana Vinčeca navdušeno zapeli nekaj pesmi. Kosilu je sledil zanimiv program. Po obeh himnah je bila na kratko predstavljena, v sliki in besedi, bogata 60-letna zgodovina župnije.

Po maši se je praznovanje nadaljevalo v dvorani
Po maši se je praznovanje nadaljevalo v dvorani © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Posebni gostje dneva so bili Vera in Ema Margutsch, Marjan Kolarič in ambasador Andrej Gregor Rode skupaj z ženo Moniko. Slednji je v imenu Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu izročil več priznanj: priznanje in zahvalo Slovenski župniji sv. Gregorija Velikega ob 60-letnici delovanja; priznanje župniku Dragu Gačniku za njegov neprecenljiv 21-letni doprinos župniji sv. Gregorija Velikega; priznanje Heidy Novak, predsednici župnijskega pastoralnega sveta za njen doprinos župniji in slovenski skupnosti.

Župniji sv. Gregorija Velikega je v imenu Vse slovenskega kulturnega odbora predsednica Vera Margutsch izročila Plaketo s čestitko.

Priznanje za župnika Draga Gačnika
Priznanje za župnika Draga Gačnika © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Oktet Jurij Dalmatin je na ta prazničen dan z dovršenim nastopom v cerkvi in dvorani zaključil svojo uspešno turnejo po združenih državah Amerike in Kanadi. Skratka, bilo je enkratno in nepozabno doživetje jubilejnega slavja slovenske župnije sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu.

Več fotografij v Vestniku (desno, med datotekami tega članka).

Slovenci po svetu
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...

O avtorju