Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Kardinali (foto: Vatican Media)
Kardinali | (foto: Vatican Media)

Predsednik SŠK čestital kardinalu Bokaliču in kardinalu Nemetu

Cerkev po svetu | 09.10.2024, 08:28 Marta Jerebič

Potem ko bodo 8. decembra umeščeni novi kardinali, ki jih je papež imenoval v nedeljo, bo kardinalski zbor štel 141 kardinalov volivcev. Meja je sicer pri 120, vendar bo prihodnje leto 13 kardinalov izgubilo volilno pravico v primeru konklava, saj bodo dopolnili 80 let starosti.

Kot smo že poročali, sta med novoimenovanimi kardinali tudi argentinski Slovenec, nadškof v Santiagu del Estero, Vinko Bokalič in beograjski nadškof Ladislav Nemet. Ob imenovanju jima je čestital tudi predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje.

Bokaliču, ki ga je papež nedavno imenoval tudi za primasa Argentine, je škof Saje v pismu zapisal, da je s kardinalsko službo na poseben način poklican, da okrepi služenje Kristusovi Cerkvi in nasledniku apostola Petra ter pričuje za temeljne vrednote naše vere. V pismu je predsednik SŠK poudaril, da smo Slovenci ponosni nanj, da bo kot naš rojak s še večjo predanostjo služili bratom in sestram.

Predsednik SŠK škof Saje je čestital tudi predsedniku Mednarodne škofovske konference sv. Cirila in Metoda ter beograjskemu nadškofu kard. Ladislavu Nemetu. V pismu je izpostavil, da je kot prvi kardinal v zgodovini Katoliške Cerkve v Srbiji poklican, da z delom in pričevanjem za Kristusa krepi duh dialoga, sodelovanja in povezovanja med Vzhodom in Zahodom Evrope, med katoličani in pravoslavnimi brati ter pokaže pot sprave in skupnega sožitja med narodi. Ob tem je škof Saje spomnil, da s svojimi izkušnjami iz Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) bo lahko novoimenovani kardinal Nemet prispeval pomemben pogled na življenje kristjanov v Evropi ter na izzive, ki nas čakajo v prihodnje.

Cerkev po svetu
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...