Vinko Bokalič  (foto: ARO)
Vinko Bokalič | (foto: ARO)

Slovenci se veselimo novega kardinala

Cerkev po svetu | 06.10.2024, 20:43 s. Meta Potočnik

Slovenci se veselimo novega kardinala, kar bo postal postal argentinski Slovenec in član Misijonske družbe ali lazaristov Vinko Bokalič.

Papež Frančišek je njegovo škofijo Santiago del Estero letos povzdignil v nadškofijo, za njenega prvega nadškofa pa imenoval Vinka Bokaliča Igliča, dosedanjega škofa istega sedeža, in mu podelil naslov primasa Argentine. Več kot tri leta je bil kot pomožni škof tesen sodelavec tedanjega nadškofa Jorgeja Bergoglia oz. sedanjega papeža Frančiška, ki je danes ob Angelusu poudaril:

"Novo službo jim bom podelil na konsistoriju 8. decembra. Prihajajo z vsega sveta, kar izraža univerzalnost Cerkve, ki vedno znova oznanja usmiljeno božjo ljubezen vsem ljudem. Umestitev novih kardinalov v Rimski škofiji in drugje kaže na nezlomljivo povezavo med Petrovim sedežem in lokalnimi Cerkvami, ki so posejane po svetu."

Na novem seznamu je skupaj 21 novih kardinalov, ki prihajajo z vseh koncev sveta. Med njimi sta tudi beograjski nadškof Ladislav Nemet in znani teolog dominikanec Timothy Radcliffe.

Cerkev po svetu
Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc) Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc)

Sonce življenja ogrelo slovensko prestolnico

Ljubljano je dopoldne preplavilo veselje do življenja. Na že tretjem pohodu za življenje v Sloveniji v tem letu se je namreč zbralo več tisoč ljudi, predvsem družin, mladih, pa tudi starih staršev ...

V Zavodu Antona Martina Slomška se je podrl del strehe na telovadnici (photo: FB Alojzij Cvikl) V Zavodu Antona Martina Slomška se je podrl del strehe na telovadnici (photo: FB Alojzij Cvikl)

Angeli varuhi so se na svoj dan še kako potrudili

Včeraj popoldne se je porušil del strehe v športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Pri tem se ni nihče poškodoval, je pa nastala materialna škoda, ki po prvih ocenah znaša pol ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay) Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay)

Tudi stopala so ogledalo zdravja

S prihodom hladnejših dni izbiramo vse bolj zaprto obutev. Zato je pomembno posvetiti več pozornosti tudi negi stopal. Vida Ozis, strokovnjakinja medicinske pedikure, je svetovala o vsakodnevni ...