Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Aleksander Čobec, Lojze Grčman, Jure Sešek, p. Branko Cestnik, Martin Golob (foto: Rok Mihevc)
Aleksander Čobec, Lojze Grčman, Jure Sešek, p. Branko Cestnik, Martin Golob | (foto: Rok Mihevc)

Jezus, to moraš povedati na radiu

Slovenija | 08.10.2024, 10:01 Rok Mihevc

Bi imel Jezus podkast? Na to zanimivo vprašanje so skušali v sklopu Avdiofestivala, ki ga je organiziral Radio Slovenija, odgovoriti naš voditelj Jure Sešek, duhovnik in vloger Martin Golob, duhovnik in pisatelj p. Branko Cestnik, novinar Lojze Grčman iz Aleteie ter novinar Radia Slovenija Aleksander Čobec. Objavljamo nekaj misli iz pogovora.

Kaj bi Jure Sešek vprašal Jezusa?

"Vprašal bi ga, kako nam gre. Ker vem, da gleda, kar je posejal, ker verjamem, da bdi nad našimi koraki, ki gredo pogosto v drugačno smeri. In kako bi nas preusmeril. Pa skušal bi se potruditi, da bi ga ljudje slišali. Težje si pa predstavljam, da bi to, kar bi Jezus povedal, v večini medijev prišlo na plano. Če bi prišel danes in prihaja preko ljudji, pa njegovih besed ni slišati. Včasih se jih zbere več tisoč, pa ni pravega odmeva.

Težje si pa predstavljam, da bi to, kar bi Jezus povedal, v večini medijev prišlo na plano. 

Skrbi me, kako bi v Sloveniji odmevale besede enega samega. Vprašal bi ga, kaj smo naredili narobe in če se še kaj da popraviti. Ker me skrbi za vso to ljubezen, o kateri govorimo, pričujemo in verjamemo, da je. Na naslovnicah globalnih časopisov pa je skoraj ni. Pa bi ga vprašal, kje je tisto križišče, na katerem smo zašli. In ker je vsemogočen, če nas lahko malo zavrti nazaj. Ampak to sedaj niso več vprašanja, to so že prošnje, zahteve in je teh več kot samih vprašanj."

Lojze Grčman, Jure Sešek, pr. Branko Cestnik
Lojze Grčman, Jure Sešek, pr. Branko Cestnik © Rok Mihevc

Čemu bi se Jezus po besedah Branka Cestnika izogibal?

"Za razliko od kakšnih instagram osebnosti se bi Jezus gotovo izognil šminki in poziranju, da bi takoj »vžgal«. Ni komuniciral na prvo žogo, na takojšnjo popularnost. V kakšnem trenutku je celo odgnal poslušalce. Prekomuniciranost, ki je značilna za našo družbo, bi se gotovo izognil in bi poudaril osebni pristop v manjši skupini, kar je danes alternativa skoraj »džungelski« komunikaciji. Gotovo bi se poslužil modernih sredstev, ki so na razpolago, saj je imel premišljen komunikacijski pristop. Gotovo pa ni imel nastopaštva."

Za razliko od kakšnih instagram osebnosti se bi Jezus gotovo izognil šminki in poziranju, da bi takoj »vžgal«.

p. Branko Cestnik in Martin Golob
p. Branko Cestnik in Martin Golob © Rok Mihevc

Kako bi po Jezus po mnenju Lojzeta Grčmana deloval na spletu?

"Zlahka si predstavljam, da bi Jezus delal storije na Instagramu, ne bi pa sebe nikoli postavljal v ospredje. Vedno si je prizadeval komunicirati razumljivo, tako da so razumeli s pomočjo prispodob. Zaradi kratke pozornosti današnjega časa bi to moglo biti mogoče zreducirano, ampak verjamem, da bi napisal besede, ki jih je takrat govoril na tak način, da bi jih zdaj ljudje razumeli.

Prepričan sem, da bi se Jezus gotovo izogibal nepotrebnim obračunom s »spletnimi troli«. Torej, da ne bi tega svojega ega postavljal na piedestal, ampak če bi že odgovarjal, bi odgovarjal tako, kot je Farizejem. Da bi jim zaprl usta. Kar je danes težko, ker nekdo, ki je na drugi strani te nevidne mreže, ima vedno prav, ne glede na to, kako argumentirano odgovoriš. Verjamem, da bi našel prave besede oz. se tega vzdržal."

Aleksander Čobec in Lojze Grčman
Aleksander Čobec in Lojze Grčman © Rok Mihevc

Kako Martin Golob uporablja socialna omrežja?

"Moja dejavnost na socialnih omrežjih je spontan odgovor na klice od zunaj. Nisem si mislil, da bom na tako širok način začel oznanjati. Najprej s povabilom katoliškega portala Aleteia.si. Kasneje je bila korona čas spontan odgovor, da bom prenašal svete maše na Facebooku. Nisem si mislil, da se bo tako razširilo. Od februarja naprej objavljam »reele«, to pa je spodbuda naših mladih. Ta dejavnost mi je všeč, veliko smo z mladimi skupaj in tudi za njih je to lepa izkušnja. Skušam Boga oznanjati na ta način, socialna omrežja vzamem kot orodje, ki lahko službi, da lahko nekdo na drugi strani nekaj sliši in prebere, potem pa se sam odloči, kaj bo s tistim."

Pogovorno omizje na Avdiofestivalu
Pogovorno omizje na Avdiofestivalu © Rok Mihevc

Kako bi Aleksander Čobec na radiu napovedal Jezusa?

"Si lahko zamislite Jezusa, kako hodi po naših mestih, kako nanj pritiskajo množice in da ne bi bilo tam novinarja, ki ga ne bi vprašal, »Jezus, kdo si, kakšna je tvoja revolucija?«. Mogoče bi sam splezal na drevo, da bi ga bolje videl in bi mi Jezus, ko bi šel mimo, rekel, »hej Sandi, pridi dol, danes moram ostati v tvoji hiši«.

Mogoče bi mu rekel, »Jezus, to pa ni za na radio, moral boš povedati drugače, bolj zemeljsko«.

Potem bi ga poslušal doma in bi rekel, »Jezus, to moraš povedati na radiu, ljudje te morajo slišati«. Ali pa bi rekel, »trda je ta beseda«, kot so mu rekli nekateri v Svetem pismu izmed njegovih učencev, ko jim je govoril, da je kruh življenja. Mogoče bi mu rekel, »Jezus, to pa ni za na radio, moral boš povedati drugače, bolj zemeljsko«. In potem bi mi Jezus, tako kot apostolu Petru rekel, »stran, proč od mene, ker ne misliš na to, kar je božje, ampak, kar je človeško«. Mislim, da bi imel težave, kako bi na radiu napovedal Jezusa."

Celoten posnetek pogovora najdete na tej povezavi: Ars • Sledi večnosti • Bi Jezus imel podkast? (rtvslo.si)

Slovenija
Vinko Bokalič  (photo: ARO) Vinko Bokalič  (photo: ARO)

Slovenci se veselimo novega kardinala

Slovenci se veselimo novega kardinala, kar bo postal postal argentinski Slovenec in član Misijonske družbe ali lazaristov Vinko Bokalič.

Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc) Prešernov trg se je napolnil z veseljem do življenja (photo: Rok Mihevc)

Sonce življenja ogrelo slovensko prestolnico

Ljubljano je dopoldne preplavilo veselje do življenja. Na že tretjem pohodu za življenje v Sloveniji v tem letu se je namreč zbralo več tisoč ljudi, predvsem družin, mladih, pa tudi starih staršev ...

Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay) Donald Trump in Kamala Harris (photo: pixabay)

Kaj bo odločilo ameriške volitve?

V Združenih državah Amerike bodo čez mesec dni volili predsednika države. V boju za omenjeni položaj sta nekdanji predsednik in republikanski kandidat Donald Trump ter aktualna podpredsednica in ...

Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay) Kako je z zdravjem vaših nog? (photo: PixaBay)

Tudi stopala so ogledalo zdravja

S prihodom hladnejših dni izbiramo vse bolj zaprto obutev. Zato je pomembno posvetiti več pozornosti tudi negi stopal. Vida Ozis, strokovnjakinja medicinske pedikure, je svetovala o vsakodnevni ...

Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. (photo: ARO) Na Radiju Ognjišče smo pripravili 4 predvolilne oddaje. (photo: ARO)

Volitve v KGZS: Veš kaj obljubljajo?

V teku so sedme volitve organov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Že v sredo so svetnike, ki jih bodo zastopali naslednja štiri leta, volile pravne osebe, članice zbornice, v nedeljo ...