Marjan BuničMarjan Bunič
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Ozaveščanje za vseživljenjsko učenje, lahko.si (foto: Meta Potočnik)
Ozaveščanje za vseživljenjsko učenje, lahko.si | (foto: Meta Potočnik)

Radovednost in učenje brez ocen

Slovenija | 30.09.2024, 08:14 s. Meta Potočnik

Zakaj se učiti celo življenje? Kako biti radoveden in se učiti brez ocen? Na ti vprašanji imajo kar nekaj odgovorov na Andragoškem centru Slovenije, kjer so začeli petletni projekt z naslovom Ozaveščanje za vseživljenjsko učenje. Prepričani so, da to vodi k osebnemu in družbenemu napredku. Kot središčno točko dogodkov so zagnali kampanjo in spletno stran lahko.si.

Za učenje želijo navdušiti vse

Za projektom stoji 12 regijskih koordinatorjev, med njimi so npr. Ljudske univerze, ki bodo javnost obveščali in spodbujali k sodelovanju v številnih dogodkih in programih učenja v vseh starostnih obdobjih. Še posebej želijo nagovarjati odrasle od 15. leta, ki so zapustili šolski sistem, in posamezne ciljne skupine kot so starejši, odrasli z nižjo izobrazbo, migrante, priseljence in tudi zapornike, da se odločijo za rast in učenje v lastnem ritmu in brez stresa. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada plus in pomeni nadgradnjo dosedanjih prizadevanj, kot so denimo Tedni vseživljenjskega učenja, Parada učenja in Dnevi svetovalnih središč.

»Naš cilj je ustvariti gibanje radovednih in na inovativen način nagovoriti vse generacije. Z vsebino in dogodki bomo spodbujali radovednost in željo po učenju v vsakdanjem življenju. S sloganom Lahko.si, ki temelji na univerzalni resnici »Dokler živiš, se učiš«, želimo ozavestiti prisotnost, dostopnost in preoblikovalno moč vseživljenjskega učenja. V družbi, ki se hitro spreminja, se moramo znati prilagajati, kritično razmišljati in nadgrajevati veščine. To je namreč ključno za osebni in družbeni razvoj,« je na predstavitvi povedala mag. Urška Bittner Pipan.

mag. Urška Bittner Pipan, dr. Nataša Potočnik in mag. Zvonka Pangerc Pahernik
mag. Urška Bittner Pipan, dr. Nataša Potočnik in mag. Zvonka Pangerc Pahernik © Meta Potočnik

Udeleženci predstavitve so tudi skupaj ustvarili spodnjo umetnino ...

Udeleženci so skupaj ustvarjali
Udeleženci so skupaj ustvarjali © Meta Potočnik

Kdor bere, se mu odpre na tisoče vrat

V sklopu projekta je zaživela spletna stran lahko.si, kjer bodo na voljo vse informacije, kam in kako po novo znanje in spretnosti. Tam najdemo tudi šest navdihujočih zgodb posameznikov, ki so s pomočjo učenja uspeli narediti korak naprej. Med njimi je tudi naša zunanja sodelavka Sonja Pungertnik, ki kljub slepoti živi polno življenje.

Sonja Pungertnik kljub slepoti živi polno življenje
Sonja Pungertnik kljub slepoti živi polno življenje © Meta Potočnik

Roman Pogorelec
Roman Pogorelec © Meta Potočnik


Ob tem pa pristojni zelo poudarjajo, da pisanje z roko izboljša pomnjenje, branje pa izboljšuje besedni zaklad in splošno znanje, krepi kognitivne sposobnosti in zmanjšuje stres, je nedavno dejala glavna urednica Mladinske knjige in direktorica Cankarjeve založbe dr. Alenka Kepic Mohar. Zato hitro po novo knjigo in po nova znanja.

Nik Škrlec: Sedem nasvetov za boljši spomin


Nauči se česa novega že danes!

Slovenija
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...