Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Škof Anton Jamnik (foto: SŠK)
Škof Anton Jamnik | (foto: SŠK)

Škof Jamnik zdravstvenim delavcem: Ne dopustite, da bi tehnika zamenjala človeški stik

Slovenija | 27.09.2024, 07:55 Marta Jerebič

Zdravstveni delavci so se ob godu svojih zavetnikov svetih Kozme in Damijana sinoči zbrali pri sveti maši v cerkvi sv. Petra v Ljubljani. Škof Anton Jamnik jih je v pridigi pozval, naj nikoli ne pozabijo, da je za zdravstveno kartoteko in izvidi vedno oseba ter da pogosto lahko njihov izraz nežnosti, nasmeh in beseda upanja pomagajo bolj kot zdravila. »Ne dopustite, da bi tehnika in instrumentalizacija zamenjali človeški stik«, je dejal. Poudaril je, da so pridobitve znanosti dragocene, če se ne oddaljijo od etičnih korenin, in da je vsako življenje sveto: ni eno bolj sveto od drugega.

Nagovor ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika objavljamo v celoti

Kozma in Damjan sta v središče svojega življenja postavila Boga – k temu središču sta se vračala in pri njem črpala moč za zdravljenje drugih ljudi. Bog je tisti, ki hodi sredi svojega ljudstva; toda Bog ne varuje ljubosumno svojega mesta; Jezus možu s suho roko pravi: »Pridi v sredo« - v središču je človek ozdravljen; tam se srečata Bog in človek – ne gre samo za zdravljenje posameznega dela človekovega telesa, ampak mnogokrat osebe, ki pridejo do zdravnika, želijo biti ozdravljene prav v »središču«, torej v celoti, zato na današnji praznik prosimo za telesno in duševno zdravje in prosimo, da nas Sveti Duh razsvetljuje in vodi v naših duhovnih iskanjih.

Dragi Zdravstveni delavci, nikoli ne pozabite, da je za zdravstveno kartoteko in izvidi vedno oseba ter da pogosto lahko vaš izraz nežnosti, nasmeh in beseda upanja pomagajo bolj kot zdravila. Ne dopustite, da bi tehnika in instrumentalizacija zamenjali človeški stik.

1. Pridobitve znanosti so dragocene, če se ne oddaljijo od etičnih korenin

Brez dvoma se je v današnjih dneh zaradi znanstvenega in tehničnega napredka opazno povečala možnost fizične ozdravitve. A z določenega vidika se vendarle zdi, da se je skrb za osebo zmanjšala, predvsem ko je ta trpeča, šibka in nezaščitena. Pridobitve znanosti in medicine lahko prispevajo k izboljšanju človeškega življenja v tolikšni meri, v kolikšni se ne oddaljijo od etičnih korenin teh disciplin. Dragi zdravstveni delavci, prizadevajte si živeti svoj poklic kot človeško in duhovno poslanstvo.

2. Vsako življenje je sveto: ni eno bolj sveto od drugega

Pozornost vseh nas kristjanov do človeškega življenja, predvsem do bolnikov, ostarelih in otrok, tesno povezana s poslanstvom Cerkve. Ta se namreč čuti poklicana sodelovati v razpravi, ki se nanaša na človeško življenje, ter tako predstavljati svoj predlog, utemeljen na evangeliju. Kvaliteta življenja je povezana pretežno z ekonomskimi možnostmi, blagostanjem, lepoto in uživanjem fizičnega življenja, pri čemer se pozablja na ostale življenjske razsežnosti: odnosne, duhovne in verske. V luči vere in razuma je »človeško življenje vedno sveto in vedno kvalitetno«. Ne obstaja človeško življenje, ki je bolj sveto od drugega. Vsako človeško življenje je sveto! Tudi ne obstaja človeško življenje, ki je kvalitativno pomembnejše od drugega samo na podlagi sredstev, pravic ter večjih ekonomskih in družbenih priložnosti.« (Papež Frančišek)

3. Hipokratovo prisego, da ste služabniki življenja, dopolnjujte z evangelijem, ki vas vodi onkraj: ljubiti vedno in vsakega

Katoliški zdravniki s svojim poklicnim načinom življenja, besedo in zgledom na poseben način pričujete, da da je človeško življenje vedno sveto, ima svoje dostojanstvo, je nedotakljivo, in kot takšno ga je treba ljubiti, braniti in zanj skrbeti. Poklic katoliškega zdravnika, obogaten z duhom vere, je razlog več za sodelovanje s tistimi, ki kot kriterij svojega dela priznavajo dostojanstvo človeške osebe. Če vas Hipokratova prisega zavezuje, da ste vedno služabniki življenja, vas evangelij usmerja onkraj: ljubiti vedno in vsakega, predvsem ko potrebuje posebne pozornosti in oskrbo

»Vaše poslanstvo zdravnikov vas vsak dan postavlja v stik z mnogimi oblikami trpljenja: spodbujam vas, da sprejmete odgovornost kot dobri samarijani, na poseben način poskrbite za ostarele, bolne in prizadete. Zvestoba evangeliju življenja in spoštovanju življenja kot Božjega daru, včasih zahteva pogumne izbire, ki gredo proti toku in ki lahko privedejo tudi do ugovora vesti.« (papež Frančišek)

Dragi zdravniki in vsi zdravstveni delavci, iskrena hvala vam za vaše tako požrtvovalno in nesebično delo , oziroma poslanstvo, ki ga opravljate za vse bolnike in ljudi, ki so v različnih preizkušnjah. Posebej v aktualnih razmerah v slovenskem prostoru, ko želi peščica ljudi z krivičnimi populizmi razvrednotiti vaše delo, vam želim izraziti veliko hvaležnost in vso našo podporo. Predvsem pa naj dobri Bog, na priprošnjo Kozme in Damijana, podeli obilen blagoslov vašemu delu.

Slovenija
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...