Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Množica vernikov v Međugorju (foto: Mateo Ivankovic ICMM)
Množica vernikov v Međugorju | (foto: Mateo Ivankovic ICMM)

Kdor je pričakoval priznanje prikazovanj, je ostal razočaran

Cerkev po svetu | 20.09.2024, 12:32 s. Meta Potočnik

Papež Frančišek je Medžugorju podelil status "nihil obstat". To pomeni, da Cerkev priznava obilne duhovne sadove tega svetišča, ne potrjuje pa pristnosti Marijinih prikazovanj. Nadnaravnost različnih pojavov je namreč vedno težko dokazovati, v tem primeru zaradi zgodovinskega konteksta sporov v preteklosti in nekaterih nasprotujočih si domnevnih Marijinih sporočil. Cerkev je s svojo Noto Kraljica Miru tako dokončno potrdila vsa pastoralna prizadevanja v tej župniji in dovoljuje romanja ter javno bogoslužje.

Ali se bo zdaj kaj spremenilo?

Kraji, povezani s fenomenom Medžugorja, so cilj romarjev z vsega sveta že od leta 1981. Cerkev je zdaj dokončno priznala izjemne duhovne sadove v teh desetletjih in dejstvo, da med verniki niso razširili nobeni negativni ali tvegani učinki, ki bi okrnili pravo vero.

»Nič bistvenega se ne bo spremenilo. Poznamo Mladifest, poznamo obliko različnih romanj in to bo šlo naprej. Res je tudi, da je že od leta 2019 za nas duhovnike sproščujoče, da lahko v miru spremljamo skupine in tu imamo zdaj popolnoma zeleno luč. Sveta Cerkev pravi vsem »Pojdite, kajti Gospod Bog dela na tem kraju izjemne stvari«. Malo manj pa bomo govorili o samih prikazovanjih,« je za portal Družina pojasnil tiskovni predstavnik Katoliške Cerkve Gabriel Kavčič.

Ob tem pristojni iz Vatikana vse medžugorske romarje vabijo, »da sprejmejo, da romanja niso namenjena srečanju z domnevnimi vidci, ampak zaradi srečanja z Marijo, Kraljico miru« in da se spreobrnjena ali ozdravitve dogajajo v molitvi, v občestvu in pri sprejemanju zakramentov.

In zakaj Vatikan ni priznal Marijinih prikazovanj v Medžugorju kot nadnaravnih?

»Kdorkoli le malo pozna ozadje, ve za zgodovinski kontekst sporov med frančiškani in tedanjim škofom Mostarja Perićem. Potem je tu še čas, saj je že dolgo od prvih dogodkov. Med letoma 1981 in 1991 imamo precej mnenj in stališč, ki si niso nasprotujoča, niso pa vsa povsem pozitivna. Nimamo niti dovolj najboljših dokumentov ali nedvoumnih odločitev, zato se Sveti sedež o tem rajši ne opredeljuje." Kar se Kavčiču zdi pozitivno, saj je prvo pravilo v Cerkvi to, da gledamo najprej na pastoralo. Oba apostolska vizitatorja zadnjih let sta potrdila, da je ta zdrava in prinaša dobre sadove v ljudeh.

Marija ni poštarica ali tiskovni predstavnik

Kavčič se je dotaknil tudi fenomena domnevnih Marijinih sporočil, ki so na splošno pozitivno sprejeta kljub nekaterim pomislekom ko denimo Marija grozi s katastrofo ali daje naročila za župnijsko življenje: »Nekoč sem bil sam v enem od penzionov v Medžugorju in je bil tam na steni odtrgan list papirja in na njem je pisalo »videnje danes popoldne tam in tam.« Seveda se sam tega nisem udeležil in se mi je vse skupaj zelo čudno. Tudi papež Frančišek je ob neki priložnosti komentiral, da Marija ni poštarica ali tiskovni predstavnik, da bi komentirala vse sprotno dogajanje.«

Noben vernik ni dolžan verjeti v kakršnakoli zasebna razodetja

Temeljno sporočilo pa ostaja veljavno: molitev, post, pokora in delo za mir. Ob tem še spomnimo, da noben vernik ni dolžan verjeti v kakršnakoli zasebna razodetja, ki so sama po sebi v duhovno korist posameznika ali neke skupine vernikov. Razlog je preprost: Cerkev na uči, da je nebeški Oče vse potrebno za naše odrešenje že povedal v delovanju, trpljenju, smrti in vstajenju Jezusa Kristusa. Zato ima vse javno razodetje v njem in v evangeliju svoj vir. To za zveličanje duš popolnoma zadostuje.

Cerkev po svetu
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...