Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Singapur (foto: Pixabay)
Singapur | (foto: Pixabay)

Papež med veličastnimi stolpnicami v Singapurju

Svet | 12.09.2024, 14:15 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj popoldne začel še zadnjo etapo svojega najdaljšega apostolskega potovanja. Po Indoneziji, Papui Novi Gvineji in Vzhodnem Timorju so ga slovesno sprejeli še v Singapurju. Tam se je zgodaj zjutraj po našem času srečal s predstavniki oblasti, nato pa na stadionu daroval še sveto mašo. 12-dnevno turnejo bo jutri sklenil s srečanjem z mladimi, v Rim pa bo prispel okoli 18. ure.

Papež na srečanju s singapurskimi oblastmi
Papež na srečanju s singapurskimi oblastmi © Simone Risoluti

V Singapurju je tradicija, da po voditeljih, ki obiščejo državo, poimenujejo orhideje. Tako je tudi papež Frančišek v dar prejel belo orhidejo s svojim imenom. Postavljena med oba voditelja držav pa ni bila le za dekorativni učinek, ampak tudi kot simbol skrbi za naravo v eni najbolj razvitih držav v Aziji na področju industrije in tehnologije. Sveti oče je pohvalil podjetniški duh in gospodarsko blaginjo, a opozoril, da je ob tem treba poskrbeti za socialno pravičnost in skupno dobro, torej varovati tudi tiste, ki se znajdejo na obrobju.

»Želim si, da bi posebno pozornost namenili revnim, starejšim in zaščiti dostojanstva delavcev migrantov, ki veliko prispevajo k družbi in katerim bi morali zagotoviti pošteno plačilo.«

Singapur s šest milijoni prebivalcev šteje tudi več kot 300.000 delavcev migrantov, ki po večini prihajajo južne Azije in Filipinov in kljub nizkim plačam med drugim veliko prispevajo tudi k gradnji nebotičnikov in obsežne infrastrukture v finančnem središču Azije.

Papež je pozval tudi k etični uporabi tehnologij, da se ljudje ne bi nevarno izolirali v fiktivni in neotipljivi resničnosti.

Spodbudil je k medkulturnemu in medverskemu sožitju ter multilateralizmu. Po njegovih besedah ima Singapur posebno vlogo v mednarodnem prostoru, ki ga ogrožajo krvavi konflikti in vojne. Čeprav ni posebej omenil nobenega konflikta, je verjetno imel v mislih vojno v Ukrajini in vlogo Singapurja pri vključevanju Kitajske v iskanju poti do miru.

Papeževa maša na singapurskem stadionu.
Papeževa maša na singapurskem stadionu. © Simone Risoluti

V pridigi pri maši na nacionalnem stadionu se je znova vrnil k lepoti in iznajdljivosti singapurske infrastrukture, k veličastnim zgradbam, ki se vzdigujejo proti nebu. A kot je poudaril, temelj številnih velikih del ni denar, tehnologija ali inženirske sposobnosti, ampak ljubezen.

»Če je na tem svetu nekaj dobrega in ostane, je to samo zato, ker je v neskončnih in raznolikih okoliščinah ljubezen prevladala nad sovraštvom, solidarnost nad brezbrižnostjo, velikodušnost nad sebičnostjo. Brez tega nihče tukaj ne bi mogel ustvariti tako velike metropole," je papež dejal množici 50 tisoč vernikov in jih pozval, naj z drugimi delijo Božjo ljubezen.

V Singapurju je približno 7 odstotkov katoličanov. Vseh kristjanov je 19 odstotkov, 30 odstotkov je budistov, 15 odstotkov muslimanov, 20 odstotkov pa ne pripada nobeni veri.

Papeževa maša na singapurskem stadionu
Papeževa maša na singapurskem stadionu © Simone Risoluti

Svet
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...