Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Misijonar Pedro Opeka že skoraj zgrajeno novo šolo (foto: UKOM)
Misijonar Pedro Opeka že skoraj zgrajeno novo šolo | (foto: UKOM)

Misijonar Opeka na Madagaskarju gradi novo šolo

Svet | 12.09.2024, 07:57 Petra Stopar

Slovenska karitas v sodelovanju z misijonarjem Pedrom Opeko in s finančno podporo ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) na Madagaskarju gradi novo osnovno šolo za 550 otrok ter omogoča trimesečno šolsko malico za 5340 učencev, ki obiskujejo šole v sklopu tamkajšnjega združenja Akamasoa.

Obljuba zunanje ministrice o podpori

Projekt Slovenske karitas je nastal na podlagi lokalnih potreb in obljube o podpori, ki jo je v imenu MZEZ izrazila zunanja ministrica Tanja Fajon ob srečanju z misijonarjem Opeko decembra lani. Projekt z naslovom Prehranska varnost in možnost izobraževanja za revne otroke na Madagaskarju MZEZ v letošnjem letu financira v vrednosti 321.150 evrov.

 

 

Šola je temelj vsakega razvoja in napredka, je sporočil Opeka. "Če ni šole, ni napredka, če ni šole, ne znamo skupaj živeti. Zato se zahvaljujem Sloveniji, vsem Slovencem, za ta prelep dar našim otrokom tukaj na Madagaskarju. Tukaj bo vsaj 12 razredov, tukaj se bodo učili otroci," je dejal Opeka na gradbišču nove osnovne šole v kraju Bemasoandro.

Gradnja nove šole, Madagaskar
Gradnja nove šole, Madagaskar © Slovenska karitas

Tukaj bo vsaj 12 razredov, tukaj se bodo učili otroci.

Partnerstvo omogoča hiter odziv

Slovenska karitas je večletni strateški partner MZEZ na področju mednarodne humanitarne pomoči. Partnerstvo omogoča hiter odziv z nujno pomočjo državam, prizadetim v naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah. Omogoča tudi dejavnosti za zmanjšanje ranljivosti s posebnim poudarkom na rehabilitaciji in rekonstrukciji ter pomoči ranljivim ženskam in otrokom.

Gradnja nove šole, Madagaskar
Gradnja nove šole, Madagaskar © Slovenska karitas

Letos v sklopu strateškega partnerstva poleg humanitarno-razvojnega projekta pomoči revnim šoloobveznim otrokom na Madagaskarju Slovenska karitas izvaja tudi projekte za humanitarno pomoč v Ukrajini, Gazi in na Antilih.

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...