Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Boris Pahor (foto: Peter Gregorčič)
Boris Pahor | (foto: Peter Gregorčič)

Kaj bi o preimenovanju praznika Primorske rekel Boris Pahor?

Slovenija | 11.09.2024, 15:02 Marta Jerebič

15. september odslej ne bo več praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Državni zbor ga je na predlog skupine koalicijskih poslancev preimenoval v praznik priključitve.

SDS: Izraz, ki ima lahko mednarodno pravne posledice

V opozicijskih SDS in NSi so spremembi nasprotovali. Po besedah poslanca SDS Danijela Krivca predlagatelji zlorabljajo ideološko temo zaradi zahtev "majhne skupine ljudi". »Zato je dobro, da res premislimo. Gre povsem za povsem neprimeren in škodljiv izraz, ki ima lahko mednarodno pravne posledice. In sicer v korist Italije, saj nakazuje na to, da Primorska nikoli ni bila del matične domovine in jo je zato potrebno priključiti. Za razliko od izraza vrnitev, ki jasno izkazuje, da je bila Primorska pred tem del matične domovine oz., da so v tem delu vedno živeli Slovenci.«

Boris Pahor pred leti: Dobili smo vrnjeno, kar je bilo vzeto

Podobno je pred leti za naš radio dejal zdaj že pokojni tržaški pisatelj Boris Pahor: »Za nas Slovence, je to bila vrnitev. Mi smo dobili vrnjeno, kar je bilo vzeto. Mora ostati vrnitev in jaz pozivam vse volivce, ki bodo odločali o tem, to ime je krvavo plačano.«

Mi smo dobili vrnjeno, kar je bilo vzeto. 

NSi: Z ideološkimi temami hrani svoje volivce

V NSi menijo, da bi se morala koalicija ukvarjati s številnimi drugimi bolj nujnimi zadevami. Z ideološkimi temami pa zgolj hranili svoje volivce, ker s svojim delom nima pokazati ničesar.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...