Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Profesor na Fakulteti za elektrotehniko Rafael Mihalič (foto: STA)
Profesor na Fakulteti za elektrotehniko Rafael Mihalič | (foto: STA)

In kaj smo nadomestili do zdaj? Nič. Izvozili smo probleme.

Slovenija | 11.09.2024, 08:28 s. Meta Potočnik

Finančno stanje Termoelektrarne Šoštanj se je tako poslabšalo, da bi se brez ukrepanja države z novim letom lahko začel njen stečajni postopek. Teš je trenutno tudi edini vir ogrevanja za Šaleško dolino, prebivalci so desetletja uporabljali toploto od tam. Ali smo sploh lahko energetsko samooskrbni, zakaj potrebujemo drugi blok krške nuklearke ter zakaj z obnovljivimi viri energije in opevanim zelenim prehodom Evropa ne bo mogla ostati konkurenčna gospodarska sila?

Korupcija, tehnične težave, CO2 kuponi

Vzrokov za ogromne finančne izgube Teša je več. Pri korupciji, tehničnih težavah in okvarah so tu še C02 kuponi, ki jih je uvedla Evropska komisija. O slednjih prof. dr. Rafael Mihalič iz Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, ki se ukvarja z elektroenergetskimi sistemi, meni: »To so politični razlogi. Če ti dovolj bremeniš katerokoli, lahko je še tako profitabilna industrija, tovarna, jo lahko spraviš na kolena. Predlani je TEŠ za to dala 100 milijonov, to je toliko kot za premog, lani 200 milijonov.«

Upad naročil prizadel vse

Za slovensko gospodarstvo je padec nemške industrijske proizvodnje zaradi močnega padca v avtomobilski industriji slaba novica. Tudi celotna evropska avtomobilska panoga se bo morala zaradi nekonkurenčnosti glede na kitajske proizvajalce vozil čim prej prestrukturirati. Upad naročil je praktično prizadel vse, najbolj tiste, ki proizvajajo električna vozila oz. so stavili na zeleni prehod, pravi ekonomist Marko Jaklič.

Izvozili smo probleme

Do tega prehoda je kritičen Mihalič. »In kaj smo do zdaj nadomestili? Nič. Izvozili smo probleme. Tu se gremo električne avtomobile, vse je eko, bio. Svinjarije v rudnikih, da se naredijo baterije, je nepopisna, svinjarije na Kitajskem, da redke zemlje procesirajo, je nepopisna. In seveda, električni avtomobili stanejo. In Norveška si to lahko privošči, ker je eden največjih izvoznikov nafte. In to je hinavstvo. Sami imajo električne avtomobile na račun tega, da izvažajo nafto drugim in potem pridigajo o podnebni nevtralnosti.«

O drugem bloku JEK

In kaj meni o samooskrbi z električno energijo in jedrski energiji oziroma drugem bloku JEK? »Za človeške potrebe je urana na zemlji dovolj za milijone let. Kar se tiče JEK 2, takoj bodo vskočile države, ki so pripravljene sofinancirati. Koliko je to všeč našim politikom, jaz ne vem. Če bo polovico financiral nekdo drug, bo hotel videti vsak račun.«

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...