Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež z generalnim guvernerjem Papue Nove Gvineje (foto: Simone Risoluti)
Papež z generalnim guvernerjem Papue Nove Gvineje | (foto: Simone Risoluti)

Papež prispel na Papuo Novo Gvinejo

Svet | 06.09.2024, 12:59 Marta Jerebič

Papež Frančišek je končal prvo etapo svoje turneje po Aziji in Oceaniji. Zjutraj po lokalnem času je zapustil Indonezijo in šest ur zatem pristal na Papui Novi Gvineji. Uradna slovesnost ob sprejemu bo potekala jutri, v prvem govoru oblastem pa se bo sveti oče najverjetneje dotaknil problema revščine in podnebnih sprememb.

Papežev prihod na Papuo Novo Gvinejo
Papežev prihod na Papuo Novo Gvinejo © Simone Risoluti

Ko je papež prišel v glavno mesto Papue Nove Gvineje Port Moresby, je stopil tudi v eno najnevarnejših mest na svetu po stopnji kriminala. Splošna opozorila veleposlaništev na primer vključujejo vožnjo z zaklenjenimi avtomobilskimi vrati in nasploh ne kazanje kakršnegakoli bogastva.

Kot piše portal Crux, je pereč problem tudi nasilje nad ženskami. Skoraj 70 odstotkov žensk poroča, da so žrtve nasilja v družini, približno polovica žensk je bila posiljena. Sicer pa je Papua Nova Gvineja znana po svojih plažah in koralnih grebenih, aktivnih vulkanih, deževnem gozdu in številnih plemenskih skupnostih – približno 600 različnih plemen, ki govorijo več kot 650 jezikov.

Papeža je sprejela predstavnica plemenskih skupnosti
Papeža je sprejela predstavnica plemenskih skupnosti © Vatican media

40 odstotkov prebivalstva živi pod pragom skrajne revščine, 80 odstotkov ljudi živi na podeželju, kjer več kot polovica nima dostopa do električne energije v svojih domovih.

Država velja tudi za eno izmed desetih najbolj dovzetnih za podnebne spremembe po vsem svetu. Glavni vzrok zaskrbljenosti so vse pogostejše močne padavine ter segrevanje in zakisovanje morij, kar ogroža koralne grebene.

Za razliko od Indonezije, ki je večinsko muslimanska država, je Papua Nova Gvineja krščanska država, saj se 98 odstotkov od 10,5 milijona prebivalcev uvršča med eno od oblik krščanstva. Katoličanov je približno 26 odstotkov, zato je papežev obisk pomemben za tamkajšnjo Cerkev.

Frančišek se bo jutri v Port Moresbyju srečal s civilnimi in cerkvenimi oblastmi ter z otroki z ulice, ki jim pomaga Karitas.

V nedeljo bo najprej daroval sveto mašo na tamkajšnjem stadionu, nato pa bo odpotoval v Vanimo, najbolj obrobno škofijo v državi, kjer primanjkuje infrastrukture, večina prebivalstva živi v revščini, pereča skrb pa je nasilje nad ženskami in dekleti. Tam se bo srečal z verniki in misijonarji.

Nato se bo vrnil v Port Moresby in se v ponedeljek zjutraj pred odhodom iz države srečal še z mladimi. Z

Za mnoge, ki želijo na srečanje s papežem, bo to pravi izziv, saj le iz dveh škofij v prestolnico lahko pridejo po cesti. Tisti, ki prihajajo iz drugih območij, morajo potovati z letalom ali ladjo.

Papež z generalnim guvernerjem Papue Nove Gvineje
Papež z generalnim guvernerjem Papue Nove Gvineje © Vatican media

Svet
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...