Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež z imamom pred največjo mošejo v Džakarti (foto: Vatican media)
Papež z imamom pred največjo mošejo v Džakarti | (foto: Vatican media)

Papež z muslimani o gradnji družbe spoštovanja brez ekstremizmov

Novice | 05.09.2024, 12:58 Marjana Debevec

Tretji dan svojega obiska Indonezije se je papež Frančišek naprej srečal z muslimani in jih pozval k izgradnji odprte družbe in preprečevanju ekstremizma. Svoj govor je imel v tunelu prijateljstva, ki povezuje mošejo in katoliško stolnico čez cesto, ki jo je obiskal včeraj. Z velikim imamom je podpisal skupno izjavo, v kateri sta predstavila vizijo zmerne in strpne družbe. Sledila pa je še sveta maša na stadionu v Džakarti.

V Džakarti je največjo mošejo v jugovzhodni Aziji zasnoval kristjan, poseben tunel prijateljstva pa jo povezuje s katoliško stolnico čez cesto. Vse to je po papeževih besedah znamenje resničnega dialoga, ki nam omogoča, da se v tem kaotičnem svetu srečamo v izkušnji bratstva.

Zbrane vernike različnih verstev je povabil, naj vsak neguje svojo duhovnost in živi svojo vero, saj le tako lahko hodimo po poti iskanja Boga in prispevamo k oblikovanju odprte družbe, utemeljene na medsebojnem spoštovanju in ljubezni, na družbi, ki bo izločila vse ekstremizme in fundamentalizme, ki so vedno nevarni in nikoli opravičljivi, je bil jasen sveti oče.

Medversko srečanje v tunelu prijateljstva
Medversko srečanje v tunelu prijateljstva © Vatican media

Obenem pa je vernike različnih verstev povabil, naj se vedno obračajo v globino svoje vere, saj le tam lahko najdejo tisto, kar nas povezuje. Ni treba namreč za vsako ceno iskati skupnih točk, saj so naši nauki različni, ampak se povezati v različnosti in spoštovanju.

Skupaj za dostojanstvo človeka

»Gre za vezi, ki nam omogočajo, da delamo skupaj, da hodimo zedinjeni do določenega cilja, v zaščiti človekovega dostojanstva, v boju proti revščini, v spodbujanju miru. Edinost se rodi v medosebnih vezeh prijateljstva, v medsebojnem spoštovanju.«

Papež je nato z velikim imamom podpisal skupno izjavo, v kateri prevzemata odgovornost za reševanje zahtevnih razmer današnjega sveta. Sveti oče je pri tem posebej omenil vojne, ki za svoje cilje zlorabljajo tudi verstva.

Papež s predstavniki različnih verstev pred mošejo
Papež s predstavniki različnih verstev pred mošejo © Vatican media

Bolni, prizadeti in ubogi - kot zvezde na nebu

Zatem se je papež srečal s približno sto bolniki, prizadetimi in ubogimi, za katere skrbijo različne karitativne ustanove. Dejal jim je, da so kot svetle zvezdice na nebu nad indonezijskim otočjem.

Na srečanju z bolnimi in prizadetimi
Na srečanju z bolnimi in prizadetimi © Divisione Produzione Fotografica

Njegov obisk te azijske države pa je okronala sveta maša na stadionu, kjer se je zbralo 60 tisoč vernikov. Spomnimo, da so v Indoneziji le trije odstotki katoličanov, vendar svojo vero živijo zelo zavzeto. Dve ključni drži nas po papeževih besedah delata za Jezusove učence in sicer poslušanje in uresničevanje Božje besede.

Hudič preko naše mlačnosti vstopa v nas!

»Tudi nas, bratje in sestre, Gospod z gorečo močjo svoje Besede vabi, da se odpravimo na odprto, da se odmaknemo od obale slabih navad, strahov in mlačnosti, da bi dosegli novo življenje. Povprečnost, mlačnost je všeč hudiču, ker ima tam vstopno točko v nas in nas tako uniči.«

Stadion, kjer je potekala sveta maša
Stadion, kjer je potekala sveta maša © posnetek zaslona

Ne glejte na svoje pomanjkljivosti in neuspehe, ampak na Jezusa, je zbrane še povabil papež. Jezus nam bo namreč pomagal tvegati in iti naprej. Ne prenehajte sanjati o bratstvu, sejte ljubezen, sejte mir in upanje in hodite po poti dialoga, je ob sklepu katoličane v Indoneziji še povabil sveti oče.

Prinašanje darov med mašo
Prinašanje darov med mašo © posnetek zaslona

Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...