Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež z indonezijskim predsednikom (foto: Vatican media)
Papež z indonezijskim predsednikom | (foto: Vatican media)

Papež v Indoneziji pozval k boju proti ekstremizmu in nestrpnosti

Svet | 04.09.2024, 10:34 Marta Jerebič

Papež Frančišek je z nagovorom indonezijskim oblastem tudi uradno začel svoj obisk v najštevilčnejši muslimanski državi na svetu. Pozval je k boju proti ekstremizmu, spodbujanju medverske strpnosti in družbenemu razvoju.

Papeža Frančiška je v Džakarti pričakala idilična slika. Predsedniška palača v neoklasicističnem slogu, zelena trava pred pročeljem, drevesa okoli stavbe, indonezijske rdeče - bele zastave in vatikansko rumeno-bele. Scenarij, ki ponazarja sožitje. In prav o tem je papež govoril oblastem, ko je omenil številne etnične in verske skupine, ki so lahko vezivno tkivo, kot ocean povezuje na tisoče indonezijskih otokov.

Uradni sprejem v Indoneziji
Uradni sprejem v Indoneziji © Vatican media

Vaše nacionalno geslo Združeni v različnosti, je dejal sveti oče, zelo dobro zajema to različnost ljudi, združenih v en narod. Ob tem je poudaril pomen medverskega dialoga, ki pomaga odstranjevati predsodke in ustvarjati medsebojno spoštovanje. To je ključno v boju proti ekstremizmu in nestrpnosti, je dejal papež.

Nagovor oblastem v Indoneziji
Nagovor oblastem v Indoneziji © Vatican media

Številni konflikti po svetu, pri čemer ni izpostavil nobenega konkretnega, nastanejo, ko oblasti skušajo uveljaviti svoje interese, svojo zgodovinsko pripoved. 

»Včasih se v državah pojavijo nasilne napetosti, ker želijo tisti, ki so na oblasti, vse poenotiti in vsiljevati svojo vizijo tudi v zadevah, ki bi morale biti prepuščene avtonomiji posameznikov ali skupin.«

Mir je vedno sad pravičnosti, je poudaril papež. 

Izpostavil je tudi zlorabo vere. »V svetu obstajajo primeri, v katerih je vera v Boga nenehno v ospredju, vendar je pogosto zlorabljena in ne služi za gradnjo miru …, ampak za spodbujanje delitev in sovraštva.«

Sožitje dosežemo, ko se vsi zavzemamo ne le za svoje interese in vizijo, ampak za dobro vseh, je poudaril papež.

Po srečanju z nacionalnimi oblastmi se je zasebno sestal z jezuiti, ki služijo v Indoneziji. 

Papež z jezuiti, ki delujejo v Indoneziji
Papež z jezuiti, ki delujejo v Indoneziji © Vatican media

Medtem so škofje, duhovniki, redovniki in redovnice ter drugi pastoralni sodelavci že od jutra Frančiška čakali v stolnici in ga s tradicionalno pesmijo sprejeli v svoj objem.

Papež jih je v sproščenem ozračju, ki je prineslo tudi salve smeha, spodbudil k nadaljevanju njihovega poslanstva: spodbudil jih je, naj bodo močni v veri, odprti do vseh v bratstvu in blizu vsem v sočutju.

Srečanje s posvečenimi
Srečanje s posvečenimi © Simone Risoluti

Frančišek je dan sklenil z mladimi, ki so vključeni v organizacijo Scholas Occurentes. 

 

Svet
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...