Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
msgr. Franc Bole (foto: Izidor Šček)
msgr. Franc Bole | (foto: Izidor Šček)

Ob obletnici rojstva Franceta Boleta

Radijski utrip | 09.08.2024, 15:02 Tone Gorjup

Ustanovitelj revije Ognjišče in radia Ognjišče Franc Bole bi danes praznoval svoj rojstni dan, a se je pred dobrimi štirimi leti rodil za nebesa. Kljub temu ostaja povezan z nami in mi z njim - tako v molitvi kot hvaležnem spominu. Ker njegov in naš radio praznuje tridesetletnico, je ta vez še bolj živa. V prihodnjih dneh se bodo spominu nanj poklonili tudi v njegovi rojstni župniji, Knežaku.

Franc Bole se je rodil 9. avgusta 1932 staršema Ivanu in Jožefi Bole v Korítnicah v župniji Knežak pri Ilirski Bistrici, kjer sta v svoj dom sprejel pet otrok. Večkrat je povedal, kako jima je hvaležen, da sta mu dala dobro krščansko vzgojo, podprto z zgledom. Zametki njegovega duhovniškega poklica so bili posejani, ko je postal ministrant v domači fari. Čeprav je ob njegovem posvečenju živela družina Boletovih v Postojni, je imel Franc Bole ponovitev nove maše tudi v rojstni župniji. Po njej je bil sedem let župnijski upravitelj v Postojni, kjer je aprila 1965 izšla prva številka župnijskega lista Farno Ognjišče, ki pomeni začetek revije Ognjišče. Iz Postojne je odšel v Koper, kjer je pred tridesetimi leti zaživel Radio Ognjišče junija s prvim studiem na Markovcu, novembra pa še v Ljubljani.

A vrnimo se k Boletovi rojstni župniji in napovedani slovesnosti. Njegov naslednik na mestu direktorja radia msgr. Franci Trstenjak je zapisal: "Župnija Knežak, kjer se je rodil in krstil ustanovitelj revije Ognjišče in radia Ognjišče, postavlja spominsko obeležje, ki bo blagoslovljeno v nedeljo, 25. avgusta. Ob 16.00 bo škof Jurij Bizjak daroval sveto mašo in po njej bo priložnostna akademija, s katero se bomo v besedi in glasbi sprehodili po življenjski poti msgr. Boleta. Postavitev spomenika msgr. Francu Boletu ni izkazovanje časti in slave, ampak osvetlitev zgodovinskega spomina na osebo, ki si je vse življenje prizadeval, da izpolni službo, ki jo je prejel od Gospoda Jezusa in izpriča blagovest o Božjem usmiljenju, ki je oznanjal Evangelij s pisano in tiskano besedo, z govorjeno in živo besedo, z dejavno in uresničeno besedo."

Župnik Lojze Milharčič, kipar Mirsad Begić in kip Franca Boleta
Župnik Lojze Milharčič, kipar Mirsad Begić in kip Franca Boleta © Župnija Knežak

Sveto mašo ob slovesnosti 25. avgusta ob 16. uri bomo neposredno prenašali na valovih našega radia.

Radijski utrip
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...