Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ribniški župan Samo Pogorelc (foto: Bor Slana/STA)
Ribniški župan Samo Pogorelc | (foto: Bor Slana/STA)

Župan Ribnice: Vrednote morajo biti delo, izobrazba in spoštovanje zakona

Slovenija | 24.08.2024, 11:44 Petra Stopar

V pogovoru za oddajo Iz naših krajev na Radiu Ognjišče je ribniški župan Samo Pogorelc predstavil stanje na področju romske problematike v občini. Poudarja, da je zakon v Republiki Sloveniji jasen in da mora veljati za vse enako. Skrbi ga porast kriminalitete na območju Ribnice. Tega je Policija ocenila kot varnostno bolj obremenjenega, poleg Kočevja, Škocjana in Šentjerneja, in je tam v juliju tudi okrepila svojo prisotnost. “Vendar se tukaj stvar ne sme končati,” opozarja.

V Ribnici so tri romska naselja, v katerih živi po oceni občine skupno približno 220 Romov, vsa pa so po besedah župana nelegalna, eno je v industrijski coni Lepovče, dva pa na kmetijskih zemljiščih, in sicer v Otavicah in Goriči vasi. Romi v teh naseljih opozarjajo, da nimajo urejene komunalne infrastrukture in da si morajo vodo priskrbeti sami, župan Pogorelc pa opozarja, da na kmetijskih zemljiščih po zakonu kakršnekoli komunalne infrastrukture ni možno priključiti. Pojasnjuje, da so Romom že ponudili sistemske zalogovnike za vodo, ki jih ponekod na območju občine, kjer še ni javnega vodovoda, uporabljajo občani tudi v legalno zgrajenih naseljih, "a je bila zadeva nekako zavržena".

O stanju je še povedal, da v Ribnici ne prepoznavajo več romske kulture, ampak se pogovarjajo samo še o romski problematiki. Poleg vode in težav z obiskovanjem šole se povečuje problem kriminalitete v romskih naseljih. Stvar je po njegovi oceni "eskalirala". "Seveda si želimo, da bi imeli tudi v naših občinah primer dobre prakse, kot je Pušča v Murski Soboti in tako naprej. Vendar to je predvsem na strani Romov, da najprej izkoreninimo kriminal in da si bodo Romi želeli integracije. Problem je tudi zaposlenost, ki je zanemarljiva, zgolj trije Romi delujejo na področju Občine Ribnica, vsi ostali pa so brezposelni, kajti socialni transferji so tu še nedotakljivi. Se pravi, če Rom gobi globo, je pač ne plača, ker je socialni transfer tista varnost," ocenjuje župan.

Kot kaže, imamo neka dvojna merila.

Notranji minister Boštjan Poklukar je po županovih besedah na obisku v Ribnici pohvalil policiste Policijske postaje Ribnica, "vendar tukaj se stvar ne sme končati, kajti kljub vsemu je, kot smo videli, tožilstvo kar velika rak rana v vsej tej zgodbi". Ob tem je župan navedel primer osebe, ki ima 17 zaporednih obsodb, a je še vedno na prostosti. "Kot kaže, imamo neka dvojna merila," meni Pogorelc in dodaja, da niti v eni kazenski zadevi, ki je prišla na tožilstvo, ni bilo sodnega epiloga.

Seveda si želimo, da bi imeli tudi v naših občinah primer dobre prakse, kot je Pušča v Murski Soboti in tako naprej. Vendar to je predvsem na strani Romov, da najprej izkoreninimo kriminal in da si bodo Romi želeli integracije.

Ribniški župan se bo naslednji teden srečal s predstavniki Zveze Romov Slovenije. Sam je, pravi, vedno naklonjen reševanju stvari skozi pogovor, a poudarja, da je treba v prvi vrsti najprej poskrbeti za končanje kaznivih dejanj s strani tistih posameznikov, ki mečejo slabo luč na celotno romsko prebivalstvo. "Šele takrat se bomo lahko pričeli pogovarjati o konkretnih temah, tudi o urejanju romskih naselij. Vendar tako, kot bom povedal v sredo: Vrednota mora biti delo, izobrazba in pa spoštovanje zakonodaje, torej dolžnosti," je sklenil.

Slovenija
 24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)  24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)

Med salezijanskimi novinci tudi dva Slovenca

24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je pred malim šmarnom vstopilo v noviciat v don Boskovem rojstnem kraju. Med njimi sta tudi dva Slovenca, pišejo na spletni strani ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...