Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Terenski obisk v Libanonu (foto: Slovenska karitas)
Terenski obisk v Libanonu | (foto: Slovenska karitas)

Nekdaj »Švica Bližnjega vzhoda«, danes pa …

Svet | 01.09.2024, 10:21 Marta Jerebič

Papež je v ponedeljek, 26. avgusta, v Vatikanu sprejel svojce žrtev tragične eksplozije, ki je pred štirimi leti odjeknila v bejrutskem pristanišču in uničila dobršen del mesta. V nagovoru je poudaril, da ima narod pravico do resnice in pravice. O tem, kje se zapleta pri iskanju krivcev oziroma priznanju odgovornosti, smo se pogovarjali z Jano Lampe s Slovenske karitas, ki je maja letos obiskala Libanon. Tja je v sredo prispela tudi humanitarna pomoč, ki jo je Slovenska karitas v sodelovanju s partnerji v deželo ceder odposlala konec julija.

Spomnimo: 4. avgusta 2020 je v bejrutskem pristanišču odjeknila močna eksplozija. Smrtnih žrtev je bilo več kot 200, 7000 je bilo ranjenih, brez doma je ostalo približno 300.000 ljudi. Jana Lampe pojasnjuje, da je Libanon že leta 2019 zajela huda politično gospodarska kriza s finančnim kolapsom, do česar je prišlo po desetletjih korupcije in zapravljivega ravnanja vladajočih. »Verjetno je bila tudi eksplozija povezana s tem. Sodelavci Libanonske karitas pravijo, da je vsakdo, ki je prišel blizu resnici o tem, kdo je kriv za eksplozijo, skrivnostno izginil.« Ljudje se zato počutijo nemočne in se bojijo, da ne bodo nikoli dobili odgovorov.

Ker naj bi ob eksploziji pristanišče preletelo neko letalo, je, zlasti ob možnem širjenju konflikta med Hezbolahom in Izraelom, ki je trenutno še omejen na južno mejo, vidno opazen tudi strah, da bi se kaj takega ponovilo. »Bojijo se poka, eksplozij, letal. To sem tudi sama občutila. Ko smo en zvečer zunaj sedeli s sodelavci Karitas Libanon in je Bejrut preletelo letalo, je ena sodelavka čisto otrpnila od strahu.«

Terenski obisk v Libanonu
Terenski obisk v Libanonu © Slovenska karitas

Libanon je bil nekdaj »Švica Bližnjega vzhoda«.»Ljudje so res dobro živeli. Tudi sodelavci Karitas so mi rekli: 'Jana, ko bi ti vedela, kako smo včasih živeli in kako danes. To ni primerjave.' Danes 70 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine.« Učitelj ima na primer 150 evrov plače, cene osnovnih življenjskih potrebščin pa so podobne kot pri nas.

Zato so zelo odvisni od tuje pomoči. Slovenska karitas jim pomaga že več let. Med drugim je v sodelovanju s partnerji konec julija v deželo ceder odposlala za 100.000 evrov materialne pomoči, v Libanon pa je prispela 28. avgusta.

Pakiranje pomoči za Libanon s prostovoljci v Mengšu
Pakiranje pomoči za Libanon s prostovoljci v Mengšu © Slovenska karitas

Več o tem, kakšne zgodbe in stiske stojijo za prejemniki te pomoči, pa v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

 

Svoj dar za pomoč lahko nakažete na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Libanon, Sklic: 00 880. Možnost darovanja je tudi z SMS-om CLOVEK5 in CLOVEK10 na 1919.

QR koda za pomoč Libanonu
QR koda za pomoč Libanonu © Slovenska karitas

Svet
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...