Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Denar, evro (foto: pexels)
Denar, evro | (foto: pexels)

Kam vse vlada namenja svoj oglaševalski denar?

Slovenija | 19.08.2024, 16:53 Jernej Dragar

Vlada je ob koncu lanskega leta sprejela priporočila o oglaševanju ministrstev in njihovih organov. V poročilu je predstavljenih kar šestinšestdeset kampanj ministrstev, vladnih uradov in Slovenske vojske.

Največji naročnik kmetijsko ministrstvo

V poročilu vrednem skupaj 1.700.000 evrov so navedene posamezne kampanje, njihov naročnik, vrednost oglasa in vrednosti zakupa po posameznih medijih. Zbrani podatki kažejo, da je največji državni naročnik Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je za oglaševanje svojih kampanj skupno porabilo več kot 700.000 evrov. Sledijo ministrstva za kohezijo, obrambo in javno upravo.

Promocija mleka in mesa v oddaji Slovenija ima talent

Zanimiva so tudi posamezna manjša naročila. Tako je recimo Ministrstvo za kmetijstvo odštelo skoraj 5000 evrov za akcijo promocija mleka in mesa v oddaji Slovenija ima talent, ki jo predvaja televizija POP-TV. Ministrstvo za obrambo pa je reviji The Adriatic Journal za objavo članka plačalo več kot 4.200 evrov.

»Vlada z državnim denarjem plačuje svoje ljudi«

»To samo dokazuje to, kar smo mnogi opozarjali že desetletja. In sicer, da vlada z državnim denarjem, ki je namenjeno oglaševanju, financira in plačuje svoje ljudi. To, da je sedanja vlada zmagala na volitvah, je treba plačati in treba je plačati tudi na tak način, da določene agencije dobijo toliko in toliko denarja,« je za naš radio povedal novinar in publicist Tino Mamić.

Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić.
Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić. © Nace Hočevar/STA

Denar se usmerja samo v določene medije

Pojasnjuje še, da je omejevanje možnosti oglaševanja resen poseg v krajino medijske svobode, kar samo po sebi predstavlja resen problem in dodaja: »Ko pogledamo oglaševanje, je zelo jasno, kam ta denar tudi gre. PIAR agencije ne dajejo vsem medijem oglasom, ampak samo določenim. Na tak način se dejansko v vsem tranzicijskem času, praktično od leta 1990, denar usmerja samo v določene medije.«

Na tak način se dejansko v vsem tranzicijskem času, praktično od leta 1990, denar usmerja samo v določene medije.

Največ sredstev radijskim postajam v mreži Infonet

Največ sredstev pa ni šlo vodilni medijski hiši Pro Plus, temveč radijskim postajam v mreži Infonet – gre za medijski imperij, povezan z Martinom Odlazkom, kjer je deloval tudi bodoči evropski komisar Tomaž Vesel. Po novem pa naj bi vlada pregledovala vse kampanje, za katere vladne ustanove namenijo več kot 50.000 evrov. V prihodnosti pa naj bi pregledovali tudi oglaševalske aktivnosti podjetij v večinskih državnih podjetjih.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...