Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Izpuščaji se pogosto začnejo na obrazu, nato pa se razširijo na druge dele telesa, vključno z genitalijami. (foto: ARO / x.com)
Izpuščaji se pogosto začnejo na obrazu, nato pa se razširijo na druge dele telesa, vključno z genitalijami. | (foto: ARO / x.com)

V Afriki zaradi širjenja opičjih koz razglašene izredne razmere

Novice | 14.08.2024, 10:05 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Afriški center za nadzor bolezni (Africa CDC) je zaradi širjenja opičjih koz (mpox) na afriški celini razglasil izredne razmere in pozval k ukrepanju za zaustavitev te bolezni. Letos namreč beležijo 160-odstotno povečanje števila primerov opičjih koz v več afriških državah, zlasti kritično pa je stanje v Demokratični republiki Kongo.

"S težkim srcem, a z neomajno zavezanostjo našim ljudem, našim afriškim državljanom, razglašamo izredne razmere na področju javnega zdravja na celini," je včeraj dejal generalni direktor afriške agencije za javno zdravje s sedežem v Adis Abebi v Etiopiji Jean Kaseya. "Ta razglasitev ni zgolj formalnost, ampak jasen poziv k ukrepanju. To je priznanje, da si ne moremo več privoščiti, da bi bili neodzivni," je dodal.

Po podatkih, ki jih je prejšnji teden objavil zdravstveni nadzorni organ Afriške unije, so od januarja 2022 v 16 afriških državah zabeležili skupno 38.465 primerov bolezni s 1456 smrtnimi primeri, letos

Leta 2022 se je bolezen začela hitro širiti po svetu

Bolezen so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo, od takrat pa je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzroča vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

NIJZ: Tveganje za težji potek bolezni je večje pri majhnih otrocih, nosečnicah in imunsko oslabljenih osebah.

Nič več opičje koze ampak bolezen MPOX

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer leta 2022 sporočila, da so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena. Ime opičje koze izvira iz leta 1958, ko so virus identificirali pri opicah, ki so jih na Danskem uporabljali za raziskave. Virus je sicer prisoten pri številnih živalih, najpogosteje pa pri glodavcih.

Mpox (opičje koze)

Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku, pojasnjujejo na NIJZ.

Klinični potek mpox je običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Pri nedavno odkritih potrjenih primerih, poročajo o pojavu izpuščajev na področju genitalij. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade. Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Večina zbolelih ozdravi v nekaj tednih. Tveganje za težji potek bolezni je večje pri majhnih otrocih, nosečnicah in imunsko oslabljenih osebah. Smrtnost pri zahodnoafriškem sevu, ki je bil doslej odkrit v primerih, o katerih so poročali v Evropi, je manj kot 1 %.



Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev. V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom opičjih koz se posvetujte z zdravnikom.

Novice
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...