Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Kako so hipsterji vrnili gramofon v modo? (foto: Shoppster)
Kako so hipsterji vrnili gramofon v modo? | (foto: Shoppster)

Kako so hipsterji gramofon naredili za brezčasen nosilec zvoka?

Oglasno sporočilo | 06.08.2024, 10:53 Shoppster svetuje

Kaj je boljše, fonograf ali gramofon? Kakšno vlogo so imeli hipsterji pri vrnitvi plošč? Koliko stane kvaliteten gramofon in koliko so stale prve gramofonske plošče?

Ali je gramofon res predhodnik "popularne glasbe"?

Izumitelj gramofona, ki ga pogosto imenujejo »oče gramofona«, je Emil Berliner. Rojen v Hannovru v Nemčiji, 20. maja 1851, je Berliner emigriral v ZDA, kjer je leta 1887 razvil in patentiral gramofon.

Njegov gramofon je izboljšana različica fonografa, ki jo je izumil Thomas Edison. Edisonov patent desetletje prej je bil pravzaprav prva naprava, ki je bila sposobna snemati in reproducirati zvok, s čimer je postavil temelje sodobne glasbene industrije. Gramofon je bil torej prvi, ki je pridobil množično popularnost, vendar ni izhodišče niti predhodnik, od katerega se je vse začelo.

Kakšna je razlika med fonografom in gramofonom v smislu reprodukcije zvoka?

V sentimentalnem spominu ene generacije je zagotovo globoko vtisnjen gramofon, ki je imel pomembno vlogo v njihovem odraščanju. Vendar pa mnogi pozabljajo na fonograf, napravo, s katero se je vse začelo. Pravzaprav se veliko vas morda niti ne zaveda, kako fonograf izgleda, čeprav ste ga gotovo videli v različnih filmih, v prizorih s plesnih dvoran in elegantnih restavracij. Fonograf je predhodnik gramofona in naprava, ki je za vedno spremenila glasbo. Tukaj je kratka primerjava obeh naprav, da boste razumeli, zakaj je gramofon kljub vsemu prevladal in zakaj je postal bolj priljubljen med ljudmi.

Čeprav je gramofon tisti, ki se je prvi prebil v mainstream in osvojil množice, ter postal široko uporabljen, moramo dati priznanje tudi fonografu, s katerim se je vse začelo.

Fonograf je za snemanje in reprodukcijo zvoka uporabljal cilindrične valje, prevlečene z voskom ali kovino. Zvok se je snemal s pomočjo igle, ki je gravirala ali sledila brazdam na površini valja. Ti valji so imeli omejeno kapaciteto in trajanje posnetkov, kar jih je naredilo manj praktične za množično proizvodnjo in distribucijo. Standardni voščeni valji so lahko snemali in reproducirali približno 2 do 3 minute zvoka. Kasnejši valji, znani kot "dvominutni" valji, so ohranili to trajanje, medtem ko so "štiriminutni" valji, uvedeni kasneje, omogočili daljše posnetke, trajajoče okoli 4 minute. Omejena kapaciteta valjev je pomenila, da so morali biti posnetki previdno izbrani in skrajšani, kar je vplivalo na izbiro in trajanje glasbe ter govora, ki so se snemali. Zgodnejši modeli fonografa so imeli omejen frekvenčni razpon in relativno nizko kakovost zvoka. Čeprav je gramofon tisti, ki se je prvi prebil v mainstream in osvojil množice, ter postal široko uporabljen, moramo dati priznanje tudi fonografu, od katerega je vse začelo. Kot predhodni izum je fonograf naredil revolucijo in za vedno spremenil glasbeno industrijo.

 

Fonograf je naredil revolucijo in za vedno spremenil glasbeno industijo.
Fonograf je naredil revolucijo in za vedno spremenil glasbeno industijo. © Shoppster

Gramofon je po drugi strani uporabljal ravne diske (plošče), kakršne poznamo danes. Sprva so bile te plošče narejene iz laka ali šelaka, šele kasneje iz vinila. Lak je naravni smolnati material, pridobljen iz izločkov insektov iz Indije ali Tajske, natančneje iz samic lakovca (Laccifer lacca). Proizvodnja tega materiala je rezultirala v trdem in vodoodpornem, a relativno krhkem materialu, ki je primeren za enostavno vrtanje in graviranje. Gramofonske plošče iz laka ali šelaka so bile priljubljene do sredine 50. let prejšnjega stoletja. Danes ji je morda kdo podedoval od svojih prednikov, babic in dedkov ter jih hrani v družinski zbirki. Kot vemo, se je proizvodnja že dolgo nazaj preusmerila izključno na vinil, zato se postavlja vprašanje – ali so plošče iz šelaka danes sploh uporabne? Tukaj lahko najdete odgovor na vprašanje, kaj lahko storite z njimi.

Zvok na gramofonu se snema in reproducira s pomočjo igle, ki sledi brazdam na površini diska. Za razliko od fonografa je gramofon omogočal daljše posnetke, zaradi česar je bil primeren za množično proizvodnjo, distribucijo in skladiščenje. Kakovost zvoka pri gramofonu se je izboljšala z razvojem tehnologije diskov, kar je omogočilo širši frekvenčni razpon in boljšo reprodukcijo zvoka.

Kakšne so posebnosti gramofona in kakšne so njegove pomankljivosti?

Gramofoni imajo mnoge ključne lastnosti, zaradi katerih so priljubljeni med glasbenimi navdušenci. Prvič, vašim ušesom ponujajo analogni zvok, ki ga mnogi smatrajo za toplejšega in naravnejšega v primerjavi z digitalnimi formati, kar je posebej privlačno za avdiofile. Vizualna in fizična interakcija z gramofonom, vključno z nameščanjem plošče, postavljanjem igle in ročnim vrtenjem krožnika, ustvarja ritual poslušanja, ki ga mnogi uporabniki cenijo kot del izkušnje. Zbirateljski vidik je prav tako pomemben, saj gramofoni ljubiteljem glasbe omogočajo uživanje v zbirki vinilnih plošč, pogosto z umetniškimi naslovnicami in ekskluzivnimi izdajami.

Vendar pa naj omenimo, da imajo gramofoni tudi svoje slabosti. Kot prvo, vzdrževanje je lahko zahtevno, saj je potrebno redno čiščenje igle in krožnika, da se ohrani kakovostna reprodukcija zvoka. Poleg tega so gramofonske plošče občutljive na fizične poškodbe, kot so praske, kar lahko vpliva na kakovost predvajanja. Gramofoni so manj prenosljivi kot sodobne digitalne naprave, kot so pametni telefoni in MP3 predvajalniki, vendar roko na srce - nihče ne kupuje gramofona zaradi mobilnosti.

Cena sodobnih gramofonov je pogosto visoka za povprečnega poslušalca, so pa na voljo cenovno dostopni modeli za vsak žep. Poleg osnovne cene zahtevajo tudi dodatno opremo, kot so ojačevalci in zvočniki, kar lahko poveča stroške in kompleksnost avdio sistema. Dodatni stroški so tudi originalne plošče, ki niso poceni v glasbenih trgovinah, vendar obstaja rešitev v obliki starih, rabljenih plošč, ki jih lahko najdete pri zbirateljih ali pri prodajalcih na ulici, kjer jih ponujajo po izjemno nizkih cenah.

Kakšna je razlika med novimi in starimi gramofoni?

Elektronika in motor

Sodobni gramofoni pogosto vključujejo napredno elektroniko, kot je vgrajen predojačevalnik, USB izhodi za digitalizacijo vinilov in Bluetooth povezavo. To omogoča lažjo integracijo z modernimi avdio sistemi in napravami. Če govorimo o motorju, moderni gramofoni uporabljajo sofisticirane, direktne ali jermenske pogonske sisteme, ki minimizirajo vibracije in izboljšujejo stabilnost hitrosti.

Starejši gramofoni običajno nimajo teh sodobnih funkcij in se zanašajo izključno na analogno elektroniko. Mnogi modeli zahtevajo zunanji predojačevalik ali ojačevalnik. Prav tako uporabljajo jermenske ali direktne pogonske sisteme, vendar je tehnologija lahko manj natančna in bolj podvržena vibracijam ter fluktuacijam hitrosti.

Materiali in oblikovanje

Moderni gramofoni uporabljajo materiale, kot so ogljikova vlakna, akril in napredne zlitine za izdelavo ročic, krožnikov in osnov, kar lahko izboljša zvočne zmogljivosti in trajnost. Dizajnirani so s poudarkom na moderni estetiki, pogosto z minimalističnim in elegantnim videzom. Nekateri modeli so retro-stilizirani, da spominjajo na starejše modele.

Pri pravih retro gramofonih so bili uporabljeni materiali, ki so bili na voljo v času njihove izdelave. To so predvsem les, kovina in plastika. Kakovost se lahko razlikuje glede na model in znamko. Starodobni modeli imajo klasičen dizajn, ki odraža estetiko 20. stoletja, pogosto z lesenimi in medeninastimi detajli, ki dodajajo poseben čar. Mnogi ljubitelji vinilov preferirajo ta nostalgični videz.

Uporaba in vzdrževanje

Sodobni modeli gramofonov imajo avtomatizirane funkcije, kot so spuščanje igle in vračanje ročice po koncu plošče. To v veliki meri olajša uporabo, vendar se s tem morda izgubi čar interakcije z napravo in predanost poslušanju celih albumov. Razpoložljivi modeli iz glasbenih trgovin imajo možnost povezovanja z moderno avdio opremo. Zahvaljujoč modernim materialom in tehnologiji običajno zahtevajo manj vzdrževanja. Tudi rezervni deli so zdaj mnogo bolj dostopni in enostavnejši za zamenjavo, v primerjavi s preteklostjo.

Večina starejših modelov je ročnih, kar zahteva več pozornosti in spretnosti pri uporabi. To je lahko nostalgično in prijetno za nekatere uporabnike, vendar predstavlja izziv za druge, saj danes živimo precej hitro in nimamo časa na pretek. Retro modeli logično zahtevajo veliko več vzdrževanja in pozornosti, še posebej tisti redki primerki, ki so stari nekaj desetletij. Rezervni deli so težje dostopni, zato tudi dražji za zamenjavo ali popravilo.

Vse to nas pripelje do zaključka, da je "biti vintage" precej drag šport. Vendar ...

Če govorimo o kakovosti zvoka, moderni gramofoni na splošno nudijo čistejši in natančnejši zvok zaradi napredne tehnologije in sodobnih funkcij. Kljub temu večina novih poslušalcev morda nikoli ne bo spoznala toplega, avtentičnega in nostalgičnega zvoka, ki ga ljubitelji glasbe preferirajo. Vse te drobne nepopolnosti, kot so prasketanje plošče, šumi in nepreciznost reprodukcije, so neustavljivo privlačne, vendar ne morejo tekmovati s kakovostjo sodobnih modelov.

Vse to nas pripelje do zaključka, da je "biti vintage" precej drag šport. Vendar pa čustvenim zbirateljem to prinaša drugačno vrsto zadovoljstva, ne glede na to, da ne bodo prihranili ne denarja ne časa. Na vas je, da se odločite, kateri tip ste: "praktični hipster" ali "prava stara duša", v skladu z vašimi potrebami, proračunom in razpoložljivim časom.

Na vas je, da se odločite, kateri tip ste: praktični hipster ali prava stara duša.
Na vas je, da se odločite, kateri tip ste: praktični hipster ali prava stara duša. © Shoppster

Katere vrste gramofonov obstajajo?

Obstaja več vrst gramofonov, ki jih lahko razvrstimo po različnih kriterijih:

Po pogonu

  • Jermenski pogon (angl. Belt Drive): gramofoni porabljajo elastični pas za povezavo motorja s ploščo. Znani so po boljši izolaciji od vibracij motorja, kar ima za posledico boljšo kakovost zvoka.
  • Neposredni pogon (angl. Direct Drive): motor je neposredno povezan s ploščo. So hitrejši pri polni hitrosti in jih DJ-ji pogosto raje uporabljajo zaradi svoje stabilnosti in zmogljivosti vrtenja nazaj.
  • Pogon na prosto kolesje (angl. Inder Wheel Drive): uporabljajo kolo za prenos moči z motorja na ploščo. Ta zasnova je bila priljubljena pri starejših modelih, vendar se danes redko uporablja.

Po funkcionalnosti

  • Ročni (anlg. Manual): zahteva ročno namestitev in vrnitev ročice igle na začetek in konec plošče.
  • Polavtomatski (angl. Semi-Automatic): igla se ročno postavi na ploščo, vendar se ob koncu predvajanja samodejno vrne v začetni položaj.
  • Avtomatski (angl. Automatic): vse operacije, vključno s postavitvijo in vračanjem igle, se izvajajo samodejno.

Po konstrukciji

  • Vodoravno: standardni gramofoni z vodoravno postavljenim krožnikom.
  • Navpično: gramofoni z navpično postavljenim krožnikom, pogosto zasnovani za varčevanje s prostorom ali v estetske namene.

Po dodatnih možnostih

  • USB gramofoni (angl. USB Turntables): imajo USB izhod za povezovanje z računalnikom za digitalizacijo vinilov.
  • Bluetooth Gramofoni (angl. Bluetooth Turntables): omogočajo brezžično povezovanje z zvočniki ali slušalkami preko Bluetooth-a.
  • Prenosni gramofoni (angl. Portable Turntables): Kompaktni, pogosto z vgrajenimi zvočniki in možnostjo delovanja na baterije, zasnovani za enostavno prenašanje.

Ti različni tipi gramofonov ponujajo različne možnosti uporabnikom, od tistih, ki iščejo enostavnost uporabe, do tistih, ki želijo vrhunsko kakovost zvoka in dodatne funkcionalnosti. Najpogostejša kombinacija v glasbenih trgovinah so jeremenski, ročni, horizontalni gramofoni z morebitnimi dodatnimi možnostmi, ki veljajo za zadovoljive kakovosti in po dostopnih cenah.

Katere blagovne znamke gramofonov so najbolj priljubljene med povprečnimi poslušalci?

Pred nakupom je pomembno upoštevati različne zmogljivosti gramofona, prav tako pa tudi blagovna znamka lahko veliko pove o zanesljivosti in kakovosti naprave. Zato se bomo potrudili, da predstavimo osnovne značilnosti blagovnih znamk, ki jih najpogosteje srečate v domačih trgovinah.

Gramofoni Muse so nastali s strani ekipe entuzijastov, ki so imeli jasno vizijo: izboljšanje vsakodnevnih predmetov. Ambicija je bila, da izdelajo edinstvene produkte, ki so tehnično dovršeni ter hkrati eksluzivno oblikovani. Z gramofoni jim je uspelo oživiti strast po analogni glasbi, to pa je možno samo z visoko kvalitetnimi napravami, ki združujejo šarm preteklosti ter najnovejšo tehnologijo, ki zadovolji še tako zahtevnega ljubitelja glasbe.

Gramofoni Trevi vam zagotavljajo predvajanje vaše najljubše glasbe v nostalgičnem ambientu. Poleg vinilnih plošč, se lahko prepustite zvokom iz mnogo drugih formatov, kot so CD-ji, USB ključki, SD kartice ali pa se neposredno povežete preko pomožnega kabla AUX. Seveda ne manjka niti Bluetooth povezava. Določeni modeli omogočajo tudi snemanje iz vaše najljubše vinilne plošče, CD-ja, kasete in drugih formatov na USB ključek ali SD kartico.

Gramofoni Audio-tehnica izhajajo iz japonskega podjetja z bogato tradicijo izdelovanja avdio naprav. Njihove gramofonske naprave sežejo od osnovnih modelov do res vrhunskih naprav, ki zadovoljijo še tako zahtevne avdiofile. Večina modelov je namenjena zgolj predvajanju gramofonskih plošč, kar da napravam še nek dodaten ekskluziven pridih. Imajo pa možnost priklopa na računalnik preko USB kabla, s čimer lahko pretvorimo gramofonske plošče v sodobne digitalne formate.

Tukaj si lahko ogledate ponudbo kakovostnih gramofonov in jih dobite z velikimi prihranki.

Tabelarni pregled gramofonov na slovenskem trgu

»Cena gramofona« je iskalni pojem, ki ga slovenci pogosto vpišejo v Google iskalnik. Zato smo se odločili, da vam skozi tabelo podrobno predstavimo, kako se gibljejo cenovni razponi gramofonov, ki so na voljo na slovenskem trgu. Upoštevali smo različne tipe in blagovne znamke gramofonov, da bi imeli pregleden vpogled v ceno, preden se odločite o nakupu.

Kot vidimo iz spodnje tabele, cene novih gramofonov, ki jih lahko najdete v glasbenih ali spletnih trgovinah, niso zastrašujoče. Najpogostejši ročni gramofoni na jeremenski pogon, so na voljo že od 100 eur, kar vam bo zagotovilo precej solidno kakovost zvoka.

Vpliv hipsterjev na povratek gramofonskih plošč

Od vrhunca priljubljenosti gramofonov je minilo več kot pol stoletja. V tem času se je zgodilo veliko sprememb. Zamenjali so jih walkmani, kasete, diskmani, mp3 predvajalniki, CD-ji. A moda je ciklična, tako da so gramofoni doživeli velik povratek v 21. stoletju.

Po številnih poskusih različnih vrst nosilcev zvoka skozi desetletja, so "hipsterji", kot ciljna skupina kupcev, izrazili nostalgično povpraševanje in proizvajalce prisilili, da jim ponudijo nekaj tako vintage in kul. Gramofonske plošče so doživele svojevrstno oživitev, podobno kot All Star Converse superge (popularno znane kot AllStarke), ki pravzaprav nikoli niso šle iz mode. Ponovno odprte glasbene trgovine ponujajo širok izbor ekskluzivnih izdaj. V izložbah ponovno stojijo gramofoni različnih blagovnih znamk in zmogljivosti. Zbirateljstvo je postalo ponovno trendi.

Vsem, ki jih ta tematika zanima, priporočamo ogled izjemnega filma "Cadillac Records" o začetkih bluesa in glasbenih založb v 50. letih prejšnjega stoletja. Pripoveduje zgodbo o tem, kako so nadarjeni temnopolti glasbeniki prešli pot od suženjstva do mainstreama. Glavna protagonista sta Muddy Waters in Etta James, ki jo upodablja Beyonce.

Zbirateljstvo je postalo ponovno trendi.
Zbirateljstvo je postalo ponovno trendi. © Shoppster

Polovica kupcev plošč nima niti gramofona

Skoraj desetletje in pol smo priča stalni rasti prodaje vinilnih plošč, vendar je ta vrtoglavi vzpon dosegel vrhunec pred dvema letoma. Takrat je namreč prodaja plošč (več kot 41 milijonov) prvič po letu 1987 presegla prodajo CD-jev v Ameriki (približno 33 milijonov). Leta 2022 je prodaja vinilnih plošč dosegla kar 1,2 milijarde dolarjev prihodkov. Naslednje leto so bili prihodki že dvakrat višji v prid retro nosilcev zvoka. To pomeni, da je letna rast prodaje kar 17,2 % – glede na statistične podatke RIAA, Ameriškega združenja diskografske industrije.

Še eno izjemno raziskavo je opravilo podjetje Luminate, ki se ukvarja s podatki o prodaji glasbe. Njihova raziskava "Najboljši trendi zabave za leto 2023" morda najbolje osvetljuje vlogo hipsterjev v industriji in razkriva to modno muho sodobnega časa. Anketirali so skoraj 4.000 respondentov v ZDA in ugotovili, da več kot 50 % kupcev vinilnih plošč sploh nima gramofona! Kaj se dogaja s temi ploščami po nakupu, ni znano. Ali stojijo na policah kot okras zaradi lepih ovitkov, ali jih morda podarjajo nekomu, dejstvo je, da jih polovica kupcev nima na čem predvajati.

Michael Jackson - suvereni vladar seznama najbolj prodajanih plošč

Če že omenjamo številke, je prav, da se ozremo na večni seznam najbolje prodajanih plošč, na kultne izvajalce in njihove dosežke, ki so jih z zlatimi črkami zapisali v zgodovino glasbe.
Brez konkurence je na prvem mestu Michael Jackson z albumom Thriller in 71 milijoni prodanih izvodov. Kralj popa je prodal kar 20 milijonov plošč več kot drugouvrščeni AC/DC z albumom Back in Black z 51 milijoni izvodov. Med prvih deset so se uvrstili tudi Whitney Houston, Pink Floyd, Eagles in Bee Gees. Celoten razpored in tabelo 25 najbolje prodajanih izvajalcev si lahko ogledate tukaj.

Ste vedeli, da 50% kupcev vinilnih plošč sploh nima gramofona?
Ste vedeli, da 50% kupcev vinilnih plošč sploh nima gramofona? © Shoppster

Vinilna plošča pod mikroskopom – kako vidimo glasbo?

Ste se kdaj vprašali, kaj bi videli, če bi pod mikroskop postavili ploščo, ki se vrti? Morda vam bo to odprlo nova obzorja in pomagalo doživeti glasbo na popolnoma nov način ter razumeti njeno bistvo.

Natančno iglo previdno spustimo na vinilno ploščo, da v neposrednem stiku z "zarezami" in žlebovi opravi podrobno skeniranje njene površine. Če želimo pronikniti v to vrsto harmonije in razumeti sintezo, ki ustvarja zvok, se lahko poslužimo mikroskopa. Tako je mogoče "videti glasbo" in jo doživeti z vidom. Če se dobro zagledamo, bomo opazili, da zvok ustvarjajo izključno vibracije in da tako analogen koncept ne zahteva dodatnih električnih nastavitev. Igla v svoji interakciji proizvaja valove, iz teh valov pa nastajajo omenjene vibracije. Proces, povečan 1000-krat, omogoča očesu, da jasno vidi valovne oblike glasbe. Morda je prav zaradi tega nastalo ime jugoslovanskega Novega vala. Ali pa morda pesem Jureta Stublića in skupine Film "Dobre vibracije". Kdo ve? Vemo le, da so za takšen eksperiment potrebni popolni pogoji z brezhibnimi nastavitvami in ustrezno osvetlitvijo.

Kako občutljive so plošče in ali se lahko med delovanjem poškodujejo?

Vinilne plošče so zelo občutljive. Celoten postopek nameščanja plošče in spuščanja gramofonske igle je izjemno subtilen. Treba je biti zelo potrpežljiv in previden, saj lahko igla hitro poškoduje ploščo, če ni pravilno postavljena ali če je obrabljena.

Pravilna skrb za plošče, vključno z rednim čiščenjem in ustreznim shranjevanjem, bistveno podaljša njihovo življenjsko dobo.

Plošče so precej občutljive na fizična poškodovanja; že najmanjše praske ali nečistoče lahko vplivajo na kakovost zvoka. Uporaba poškodovane igle in njeno drgnjenje lahko povzročita trajne brazde na plošči, kar vodi do pokanja in preskakovanja pesmi med predvajanjem. Hkrati se lahko poškoduje tudi sam gramofon, kar popolnoma uniči užitek pri poslušanju glasbe. Prav tako lahko prekomerna teža ročice ali nepravilno nastavljen pritisk igle pospešita obrabo plošče. Pravilna skrb za plošče, vključno z rednim čiščenjem in ustreznim shranjevanjem, bistveno podaljša njihovo življenjsko dobo. S skrbnim ravnanjem in kakovostnim gramofonom lahko vinilne plošče zagotavljajo dolgo in kakovostno zvočno izkušnjo.

Cenovni razpon plošč – LP, single, omejenimi izdajami, platinaste plošče

Gramofonske plošče imajo danes status nečesa ekskluzivnega, estetsko prijetnega za oči. Lahko bi skoraj rekli, da gre za mojstrovino. So odlično darilo za najdražje in predmet primeren za zbiratelje. S ponovno aktualnostjo, pa so dodatno pridobile tudi na vrednosti.

Ločimo med ploščami Long Play, singli, omejenimi izdajami, platinastimi zbirkami. Prav tako razlikujemo med novimi, izvirnimi, ponovnimi izdajami in rabljenimi ploščami iz raznih sejmov z rabljenimi ploščami. Cena plošč je pomembna za mnoge, čeprav obstaja skupina, ki resnično verjame, da so plošče neprecenljive. Razpon cen je seveda velik, spodaj smo raziskali, kako približno se gibljejo cene.

Za rabljene plošče se lahko pogajate s prodajalci in jih lahko dobite že od 1 € naprej. Vendar pa lahko ekskluzivne, neodpakirane in zlate izdaje stanejo tudi 100 € in več. Povprečna cena nove plošče znaša približno 20 do 30 €. Zato sami ocenite svoje možnosti in proračun, ter se na tej osnovi odločite, s kakšnim tempom boste kupovali nove plošče za vašo zbirko.

Ali je kakovost zvoka sodobnih gramofonov zadovoljiva?

V opisanem časovnem obdobju je tehnologija hitro napredovala, tako da so se gramofoni vrnili v novi podobi z izboljšano kakovostjo. Zato je, kot smo že omenili, kakovost zvoka na sodobnih modelih izjemno dobra. Vendar je to precej splošen sklep. Trditev o dobrem zvoku bomo poskusili podpreti z realnimi kazalniki in zmogljivostmi v nadaljevanju:

  • Frekvenčni razpon: sodobni gramofoni lahko pokrivajo širok frekvenčni razpon, pogosto od 20 Hz do 20 kHz, kar zajema celoten obseg človeškega sluha. To pomeni, da moderni gramofoni lahko reproducirajo nizke bas frekvence in visoke tone ter zagotavljajo bogat in podroben zvok.
  • Razmerje signal-šum (SNR): sodobne naprave imajo visoko razmerje med signalom in šumom, pogosto preko 70 dB. To pomeni, da je raven nezaželenega šuma v primerjavi s koristnim signalom nizka, kar zagotavlja jasnejši zvok brez pomembnih motenj.
  • Wow in Flutter: to sta meri stabilnosti hitrosti vrtenja plošče. Sodobni gramofoni imajo zelo nizke vrednosti wow in flutter, pogosto manjše od 0,1 %, kar pomeni, da so variacije v hitrosti minimalne, kar zagotavlja stabilen in natančen prenos zvoka.
  • Volumen zvoka: moderni gramofoni, ko so povezani s kakovostnimi ojačevalniki in zvočniki, lahko zagotavljajo širok dinamični razpon, kar omogoča reprodukcijo zvoka z visoko jakostjo brez popačenja. Na primer, vinilne plošče lahko dosežejo jakost zvoka okoli 70-80 dB SPL (Sound Pressure Level), kar je primerljivo z drugimi visokokakovostnimi avdio viri.

Pri kakšni hitrosti igrajo gramofoni?

Vinilne plošče so se ponovno začele predvajati na sodobnih gramofonih, pri tem pa običajno delujejo pri treh standardnih hitrostih, izraženih v obratih na minuto (RPM).

  • Najvišja hitrost 78 RPM je bila uporabljena pri starih šelak ploščah, ki so bile popularne sredi prejšnjega stoletja. Te plošče imajo običajno premer 10 palcev (25 cm) in lahko predvajajo približno 3-5 minut glasbe na strani.
  • Hitrost 45 RPM se uporablja za singlice (popularne singlice oziroma 7-inch single). Te plošče so manjše, premera 7 palcev (18 cm), in običajno vsebujejo eno pesem, katere trajanje ne presega 4-6 minut na strani.
  • Hitrost 33 1/3 RPM je najpogostejša hitrost za LP (Long Play) plošče, ki običajno vsebujejo celotne albume. Te plošče imajo premer 12 palcev (30 cm) in lahko predvajajo približno 20-30 minut glasbe na strani.

Ali je mogoče gramofone povezati z zvočniki?

Gramofoni so predvsem naprave za predvajanje zapisov in imajo vgrajen osnovni nadzor glasnosti. Možnosti »Vklop« in »Izklop« poleg igle so običajno integrirane v gumb za vklop za okrepitev zvoka - tako kot na radiu. Vendar pa je glasnost zvoka, ki ga proizvajajo, razmeroma nizka, tudi če je nastavljena na najvišjo, in lahko zapolni povprečno veliko sobo za majhno število poslušalcev.

Zahtevnejši podvigi, kot je hišna zabava, kjer bi nekdo prevzel vlogo DJ-ja, bo gramofon še vedno zahteval povezavo z zunanjim ojačevalnikom prek RCA kablov. Nekateri sodobni gramofoni imajo vgrajen oddajnik Bluetooth, ki vam omogoča, da ga brezžično povežete z zvočniki Bluetooth ali ojačevalnikom. Ti načini povezave vam omogočajo, da dobite optimalen zvok iz gramofona z uporabo zvočnih dodatkov za okrepitev in reprodukcijo zvoka.

Kaj poganja gramofone in ali lahko delujejo tudi brez napajanja?

Gramofoni se napajajo z električno energijo, običajno prek napajalnika ali baterije v primeru prenosnih modelov. Električno napajanje (klasična metoda z vtičnico) poganja motor, ki vrti ploščo in omogoča natančno branje zvočnih utorov na plošči. Brez napajanja gramofon ne more delovati, ker motor ne bo imel moči za obračanje plošče, integrirana elektronika, kot so predojačevalci ali moduli Bluetooth, pa tudi ne bo delovala.

Starejši, popolnoma mehanski gramofoni lahko delujejo brez napajanja, vendar so redki in imajo običajno omejeno zmogljivost. Ti mehanski modeli uporabljajo vzmeti, ki so ročno navite, da zagotovijo energijo za obračanje plošče. Sodobni gramofoni zaradi svojih dodatnih funkcij in elektronskih komponent zahtevajo zanesljivo napajanje, ki zagotavlja optimalno zvočno izkušnjo.

Prenosni modeli gramofonov so kompaktne naprave, zasnovane za enostavno prenašanje in uporabo v različnih okoljih. Ti gramofoni imajo običajno vgrajene zvočnike in pogosto prihajajo v kovčkih z ročaji za enostavno prenašanje. Delujejo na baterije, ki zagotavljajo napajanje motorja in zvočnikov, kar omogoča predvajanje zapisov brez potrebe po priključitvi na električno omrežje. Napajanje z baterijami zagotavlja nekaj avtonomije, običajno nekaj ur neprekinjenega poslušanja, preden je treba napolniti ali zamenjati baterije. Prenosni gramofoni so priljubljeni zaradi svojega udobja in sposobnosti poslušanja glasbe na različnih mestih, od piknikov do plaž in drugih dejavnosti na prostem.

Kako dolgo lahko uporabljamo gramofon brez prekinitev? Kako je z življenjsko dobo?

To je povsem legitimno vprašanje, saj mnoge skrbi, ali bodo imeli pogoste dodatne stroške za stalna popravila, zamenjave in podobno. Razjasnimo torej tudi ti dilemi.

Gramofon lahko igra neprekinjeno, dokler traja plošča, ki je nameščena na krožniku; za LP-je to običajno približno 20-30 minut na stran, medtem ko single plošče igrajo 4-6 minut na stran.

Kakšna je povprečna življenjska doba gramofona? To je odvisno od kakovosti izdelave in nege naprave, vendar lahko dobro vzdrževani gramofoni delajo desetletja, pogosto več kot 20, 30 let. Ključne komponente, kot so zatiči in pasovi, občasno sicer zahtevajo zamenjavo, vendar lahko sama struktura gramofona prenese dolgotrajno uporabo. Starejši modeli, zlasti visokokakovostni, po desetletjih še naprej brezhibno delujejo. Redno čiščenje in pravilno shranjevanje prispevata k dolgoživosti gramofona.

Kako se gramofon pravilno vzdržuje, shranjuje in čisti?

Ne bodite leni in shranite gramofone, da bodo trajali dlje. Pravih poznavalcev glasbe sploh ni treba spominjati na to, saj s svojim gramofonom ravnajo skoraj kot z živim bitjem. Za tiste, ki nimajo tako posebnega odnosa do glasbe, je tukaj nekaj nasvetov, kako podaljšati življenjsko dobo naprave.

Gramofon se pravilno vzdržuje z rednim čiščenjem igle in krožnika z uporabo specializiranih ščetk in tekočin za odstranjevanje prahu in umazanije. Shranjuje se na stabilni, ravni površini, stran od neposredne sončne svetlobe, vlage in virov toplote, da se preprečijo deformacije in poškodbe. Pred namestitvijo gramofonske plošče jo vedno očistite z antistatično krtačo, da odstranite prah, ki lahko vpliva na kakovost zvoka. Pravilno uravnoteženje ročice in prilagajanje pritiska igle sta ključnega pomena za preprečevanje prekomerne obrabe plošč in igle. Ko se pokrov gramofona ne uporablja, ga je treba spustiti, da se zmanjša izpostavljenost prahu. Zato je zaželeno, da zaprete in zaklenete kovček, v katerem prihaja večina modelov. Redno preverjajte in zamenjajte komponente, kot sta igla in pas, da zagotovite optimalno delovanje gramofona.

Specializirane antistatične ščetke za čiščenje gramofonov lahko dobite v trgovinah, ki se ukvarjajo z avdio opremo, glasbenimi instrumenti ali vinilnimi ploščami. Na voljo so tudi v spletnih trgovinah, kot sta Amazon in eBay ter v specializiranih spletnih mestih za avdio opremo. Cene teh ščetk se gibljejo od okoli 10 do 30 €, odvisno od kakovosti in blagovne znamke.

Nadomestne komponente, kot so zatiči in trakovi, lahko najdete tudi v istih trgovinah in spletnih platformah. Cene igel so odvisne od vrste in kakovosti in se običajno gibljejo od okoli 20 do 100 €. Gramofoni se razlikujejo tudi po ceni, od približno 100 do 400 €, odvisno od modela in proizvajalca. Za natančne cene in razpoložljivost je priporočljivo, da preverite določene prodajalce in blagovne znamke.

Zaključek

Gramofoni so kljubovali vsem udarcem konkurenčnih naprav, kot so MP3 predvajalniki, walkmani in discmani. Preživeli so tudi napade vseh glasbenih aplikacij, kot so Deezer, YouTube in Spotify. Po dolgi 40-letni pavzi so se slavnostno vrnili na prestol in postali brezčasni nosilci zvoka, zahvaljujoč hipsterjem in avdiofilom. Ljubitelji vinila cenijo pristnost in toplino analognega zvoka, saj je neprecenljiv občutek, ko imate vtis, da je pevec v vaši sobi. Lepo je tudi, ko imate čas, da se posvetite "celemu albumu", preučite kaj je glasbenik želel povedati in prisluhnete eni zaokroženi celoti.

Čeprav se razlikujejo od starejšega brata fonografa in imajo svoje specifičnosti ter pomanjkljivosti, gramofoni nudijo edinstveno izkušnjo poslušanja glasbe. Sodobni modeli so dodatno izboljšani, prinašajo več funkcij in še boljšo kakovost zvoka, medtem ko "vintage" gramofoni privlačijo zbiratelje s svojo estetiko. Takšen povratek ni naključje. Če po tem besedilu ne priznate sebi, da ste vsaj deloma hipster v duši, potem nismo dosegli ničesar!

 

Oglasno sporočilo, Nasveti
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...