Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Zbrani pri sveti maši (foto: Vatican News)
Zbrani pri sveti maši | (foto: Vatican News)

Spominska maša za umrle vojne ujetnike v nesreči pod Vršičem

Slovenija | 28.07.2024, 11:09 Tone Gorjup Alen Salihović Vatican News

Slovesnost pri Ruski kapelici, ki tradicionalno poteka zadnji konec tedna v juliju, je tudi letos zaradi vojne v Ukrajini bila v okrnjeni obliki. V župnijski cerkvi v Kranjski gori je sveto mašo za žrtve plazu daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek. Sestavni del osrednje slovesnosti pri kapelici pa je bila pravoslavna bogoslužna slovesnost z molitvijo za pokojne vojake carske Rusije, v kateri so bili poleg Rusov, tudi Ukrajinci, Rusini, Belorusi, Tatari, Kozaki, Gruzijci, Judje in drugi predstavniki narodov pod takratno Rusijo.

Slovesnost je pripravilao Društvo Slovenija Rusija v sodelovanju z župnijo in občino Kranjska gora. Tudi letos predstavnikov slovenskega državnega vrha na dogodku ni bilo, saj se tako predsednica države kot premier mudita v Parizu na olimpijskih igrah. Slovesnost je imela predvsem bogoslužni poudarek.

V društvu so v tokratnem vabilu na slovesnost med drugim zapisali: Verjamemo, da slovenski kamen in kranjskogorski les, iz katerih je bila zgrajena skromna Ruska kapelica, trdno varujeta sporočilo miru in človečnosti, ki so ga v kapelico vgradili od velike vojne izmučeni ujetniki, sinovi oddaljenega imperija. 

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

O avtorju