Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin (foto: gov.si / Twitter)
Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin | (foto: gov.si / Twitter)

Kardinal Parolin po obisku v Ukrajini: Smo še daleč od rešitve za mir

Svet | 26.07.2024, 13:02 Marta Jerebič

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je po koncu petdnevnega obiska v Ukrajini, kjer se je mudil od 19. do 24. julija, za italijanski katoliški dnevnik Avvenire dejal, da bi si morali bolj prizadevati za mir. Po njegovih besedah smo še daleč od rešitve. Obstaja sicer mirovna platforma ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, a je za pogajalsko mizo potrebna tudi prisotnost Rusije. O prizadevanjih Svetega sedeža pa je dejal, da je bolje prižgati svečo kot kričati v temo.

Ne smemo dovoliti, da bi vojna v Ukrajini postala še en pozabljen konflikt, je poudaril kardinal Parolin in dodal, da moramo državi še naprej nuditi humanitarno pomoč, na diplomatski ravni pa biti ustvarjalni. Po njegovih besedah je treba najti formule, ki bodo lahko pomagale odpreti poti miru. Zdi se mu, da smo precej daleč od rešitve, ki bi jo dosegli s pogajanji.

Ob tem je komentiral mirovno platformo ukrajinskega predsednika Volodmirija Zelenskega. Vatikan jo je od začetka podpiral kot poskus vzpostavitve miru, ki bi lahko na nek način pomagal. Vendar pa ima ključno slabost, saj ne vključuje Rusije. Mir mora biti sklenjen med obema stranema, je poudaril kardinal Parolin.

O prizadevanjih Svetega sedeža pa je dejal, da je bolje prižgati svečo kot kričati v temo. Tako je Vatikan vpet predvsem na humanitarnem področju, v pogovore o izmenjavi vojnih ujetnikov in o vračanju otrok, ki so bili deportirani v Rusijo.

Med obiskom, med katerim se je srečal tudi z Zelenskim in obiskal pediatrično bolnišnico v Kijevu, ki je bila nedavno tarča napada, so ga sicer najbolj presunile matere, ki so izgubile svoje 25-letne oziroma 30-letne otroke. V številnih primerih trupel za pokop niso dobile.

Potem so tu še ranjenci, pohabljeni in invalidi. Konflikt pušča globoke rane v telesu družbe, ki bodo potrebovale čas, da se zacelijo, To priča o tem, da je vojna vedno poraz, kot nam ponavlja papež Frančišek, in da je nikoli ne moremo uporabiti kot orodje za reševanje problemov, je še dejal kardinal Parolin.

Svet
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.