Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ameriski predsednik Joe Biden (foto: dpa/STA)
Ameriski predsednik Joe Biden | (foto: dpa/STA)

Biden se je umaknil iz tekme, bo demokratsko kandidaturo prevzela podpredsednica?

Svet | 22.07.2024, 13:56 Petra Stopar

V ameriški predvolilni tekmi je prišlo do preobrata. Potem, ko je predsednik ZDA Joe Biden v nedeljo izstopil iz kampanje za drugi mandat, se je znotraj njegove stranke začela krepiti podpora vse verjetnejši novi demokratski kandidatki, podpredsednici ZDA Kamali Harris. 81-letni Biden se je za umik od kandidature odločil po stopnjevanju pritiskov iz demokratskih vrst, naj odstopi zaradi vse vidnejših znakov pešanja. Več svetovnih voditeljev je izrazilo spoštovanje do njegove poteze ter se mu zahvalilo za podporo in sodelovanje.

Na omrežju X je Biden zapisal, da je v najboljšem interesu njegove stranke in države, da odstopi in se do konca mandata osredotoči le na izvrševanje dolžnosti predsednika ZDA. Njegovo sporočilo je prišlo po vse večjih pritiskih članov demokratske stranke, naj se umakne, potem ko se je konec prejšnjega meseca slabo odrezal na televizijskem soočenju z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

Politolog in strokovnjak za mednarodne odnose dr. Bogomil Ferfila meni, da je Biden ustrezal demokratski stranki, dokler ni pretirano nadzoroval njenega dela in dela njenih ministrov, ko pa je vedno večji del stranke in volivcev ugotovil, da ni sposoben opravljati predsedniške funkcije, so se odločili, da ga zamenjajo. Ferfila še dodaja: »Zelo verjetno so mu glavni člani demokratske stranke sporočili, da če noče sam odstopiti, ga bodo v skladu s 25. amandmajem ustave ZDA, ki dopušča zamenjavo predsednika ob njegovi sposobnosti, sami odstavili.« Ferfila predvideva, da so ga soočili s to možnostjo in je potem Biden videl, da je bolje, da se častno umakne, kakor da bi bil odstavljen z določeno sramoto. Če je po mnenju demokratov Bidnova odločitev dejanje resničnega domoljuba, pa so republikanci na čelu s svojim kandidatom Trumpom izrazili dvom v Bidnove sposobnosti, da nadaljuje delo na položaju predsednika ZDA do konca mandata.

Svetovni voditelji predsednikovo potezo spoštujejo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je svojemu ameriškemu kolegu zahvalil za drzne korake v podporo Ukrajini, ki da jo je podprl med najbolj dramatičnim trenutkom v zgodovini. Da je Biden veliko dosegel za svojo državo, Evropo in svet, je ocenil nemški kancler Olaf Scholz, japonski premier Fumio Kishida pa je dejal, da je Biden sprejel najboljšo možno politično odločitev v tem trenutku.

Republikanska stranka bi se morala zavedati, da je demokratska stranka mnogo močnejša in mnogo bolje organizirana kot republikanska in lahko praktično skoraj kogarkoli v ZDA naredi za predsednika.

Demokrati imajo zdaj le še nekaj dni časa do uradne odločitve o tem, kdo bo njihov kandidat ali kandidatka na novembrskih volitvah. Največ možnosti znotraj stranke ima trenutno podpredsednica ZDA Kamala Harris. Takoj ob odstopu jo je podprl tako Biden kot ugledni demokrati Gavin Newsom, Pete Buttigieg in Josh Shapiro, ki so veljali za možne kandidate za nominacijo. Zamenjava Bidna s podpredsednico Harris je bila po mnenju Ferfile najbolj verjetna. »Problem z nekdanjo pravosodno ministrico države Kalifornija, ki se meni zdi sorazmerno sposobna, pa je, da v javnem mnenju kotira zelo nizko. Malce pred tem odstopom so navedli imena štirih demokratskih guvernerjev, ki imajo v javnem mnenju in v soočenju s Trumpom boljše možnosti kot Kamala Harris, vendar glede na pomanjkanje časa in glede na to, da se približuje konvencija, je nekje najbolj logično, da stvari vzame v roke podpredsednica, ki je najbolj vpeljana. V veliki meri gre predvsem za vprašanje donatorskega denarja v blagajno demokratske stranke in odbore, ki organizirajo volilno kampanjo,« je spomnil. A stvari še nikakor niso odločene. »Republikanska stranka bi se morala zavedati, da je demokratska stranka mnogo močnejša in mnogo bolje organizirana kot republikanska in lahko praktično skoraj kogarkoli v ZDA naredi za predsednika,« je še ocenil Ferfila.

O tem, katera področja mednarodne politike in kriznih dogajanj bodo ključna za Bidnovega naslednika v Beli hiši, pa več v posnetku pogovora s profesorjem.

Svet
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.