Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in ameriski senator iz Ohia J. D. Vance na nacionalni konvenciji republikanske stranke v Milwaukeeju. (foto: dpa/STA)
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in ameriski senator iz Ohia J. D. Vance na nacionalni konvenciji republikanske stranke v Milwaukeeju. | (foto: dpa/STA)

J. D. Vance katoličan

Svet | 18.07.2024, 10:01 Marta Jerebič

Senator iz Ohia J. D. Vance, ki ga je nekdanji predsednik in republikanski kandidat za novega predsednika ZDA Donald Trump imenoval za svojega podpredsedniškega kandidata, je katoličan. Po poročanju portala Crux je bil krščen leta 2019. Vendar pa se njegovi pogledi ne ujemajo vedno s cerkvenim naukom.

Vance, nekdanji marinec, je odraščal v Jacksonu v Kentuckyju in Middletownu v Ohiu in se prvič uveljavil leta 2016 s svojimi spomini, ki jih je zbral v knjigi "Hillbilly Elegy", po kateri so pozneje posneli tudi film. Knjiga je neke vrste avtobiografija, ki opisuje pot iz revščine in odvisnosti od mamil Middletowna v Ohiu do udobnega življenja vlagatelja tveganega kapitala v San Franciscu.

Leta 2019 je v intervjuju za The American Conservative razkril, da je odraščal kot kristjan. Veliko ljudi, ki jih je najbolj spoštoval, pa je bilo katoličanov, in to je bil ključni dejavnik pri njegovi odločitvi, da se kot odrasel pridruži Katoliški cerkvi.

Vendar se tako kot pri zdajšnjem ameriškem predsedniku Joeju Bidnu, ki je katoličan od rojstva, tudi pri 39-letnem Vancu stališča pri pomembnih vprašanjih ne ujemajo vedno s cerkvenim naukom. Kar zadeva splav, je njegov pogled enak cerkvenemu nauku. Nasprotuje istospolnim porokam.

Se pa od stališča Cerkve oddaljuje v svojem pogledu na priseljevanje in okolje. Vance podpira dokončanje Trumpovega obmejnega zidu, obsoja število nezakonitih priseljencev, ki so v zadnjih letih vstopili v državo, in je pred tem dejal, da "nasprotuje vsakemu poskusu pomilostitve" nezakonitim priseljencem. Pri okoljskih vprašanjih pa zanika pomen podnebnih sprememb, še piše ameriški katoliški portal Crux.

Če bo Trump izvoljen, bo Vance prvi veteran marincev na položaju podpredsednika ZDA in šele drugi katoliški podpredsednik v zgodovini države. Prvi je bil Joe Biden, ko je bil podpredsednik pod Barackom Obamo od leta 2009 do 2017. V zgodovini je bilo sicer še šest drugih katoliških podpredsedniških kandidatov. 

Svet
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.