Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Veselje ob srečanju prijateljev (foto: Rok Mihevc)
Veselje ob srečanju prijateljev | (foto: Rok Mihevc)

Začele so se 22. radijske počitnice - Prispeli v Romunijo!

Slovenija | 09.06.2024, 05:34 Alen Salihović Nataša Ličen

22. počitnice Radia Ognjišče v sodelovanju s turistično agencijo Kompas so se prvič začele v Romuniji, državi čudovitih naravnih in kulturnih danosti, gostoljubnih in dobrosrčnih prebivalcev ter številnih mitov in legend.

Romunija se razteza od Panonske nižine preko Karpatov do Črnega morja, kjer so čudovite peščene plaže in mogočna delta reke Donave. Romunija še zdaleč ni samo dežela krvoločnega grofa Drakule, kot si jo mnogi predstavljajo. Na raziskovanje vabijo njena neokrnjena narava, visoka gorstva, mnogi čudoviti samostani in drugi kulturni spomeniki, ki so uvrščeni v Unescovo kulturno dediščino.

Po dolgi poti, čez Slovenijo in Madžarsko smo prispeli v Romunijo in se peljali skozi mesto Arad do Marijine božje poti Marija Radna, ki velja za največje katoliško romarsko središče v jugovzhodni Evropi. Začetek božje poti sodi v leto 1695, ko je prvotna cerkev pogorela, Marijino podobo pa so našli nepoškodovano v pepelu. V tem svetišču smo imeli sveto mašo. "S klicanjem Božjega blagoslova in s prošnjo po Božjem in Marijinem varstvu v času 22. radijskih počitnic uradno začenjamo naše letošnje dopustniško druženje. Počitnice so se sicer začele že zgodj zjutraj, v krajih odhoda, toda tukaj smo prvič vsi skupaj kot ena velika družina prijateljev in radijskih poslušalcev, da si ob mizah božje besede in božjega kruha zajamemo obilno mero milosti in božje pomoči, ki nam bo pomagala k čim bolj kvalitetnemu preživljanju prostih dni, v katerih se bo prepletalo tudi iskreno in pobožno romarsko razpoloženje ter izletniška odkrivanja neznanih krajev, dežel, običajev, kulture in ljudi. Našim počitnicam bodo dan za dnem dajale pravo smer in pravega vetra svete maše. Le te bodo res prava dodana vrednost, ker se dobro zavedamo, da je le z Bogom vse lažje in boljše, predvsem pa smo deležni obilnih blagoslovov, ki krepijo naše življenje," je dejal direktor radia msgr. Franci Trstenjak.

Kako je prvi dan doživela sodelavka Nataša Ličen?

​Visoko v hotelski sobi pri odprtem oknu ob poslednjih obrisih dnevne svetlobe, še zelo živahnem mestnem utripu šest nadstropij nižje, razmišljam o pravih, realnih besedah za opis doživetega v prvem dnevu radijskih počitnic.

Več kot štiristo nas je, za nami noč le z na pol avtobusnim dremežem, dnevno pripeko, ki je že pred enajsto grela s tridesetimi stopinjami, doseženim ciljem - po skoraj celodnevni vožnji, blizu tisoč kilometrov vzhodneje od doma, pa vendar med nami polno dobrohotnosti, vključevanja, pomenkovanj in iskrenega zanimanja. Tradicija počitnic se odraža skoraj v hipnem odličnem razpoloženju, ki je zavelo med nami. Nasmeh in pozdrav sta se hitro razpršila in na "moji petki" smo bili že po sedmi uri v veselju uglašeni.

Izmenjava novic od doma, kako kaj otroci, pa služba in zdravje, gre?, izmenjamo si novosti, izvem, da je med nami vztrajen Jakobov romar na primer, govorimo o recepturah iz zelišč, izvem kaj je odlika dobre kave in zakaj na Madžarskem tehtajo avtobuse? Ob več tonski teži smo za krepkega moža pretežki, a resno?

Koliko zanimivosti, podajanja izkušenj, skratka - pogovorov, ki jih piše življenje. Rada poslušam in rada sem del te vzajemne zaupnosti.

Vmes pa uf, koliko dejstev, podatkov, ki jih v mislih pospremim z vzdihom: Kaj takega. Recimo, ste vedeli, da je pod glavnim mestom Romunije še eno - mesto pod mestom, ravno tako živahno in s svojimi pravili, kjer so vladarji brezdomni.

Romunija je zelena, dežela več nasprotij, s hitro rastočo razvojno klimo zahoda. Na podeželju si na več koncih podajata roki preprosta in sodobna novogradnja, kot način življenja.

Nad električno napeljavo poznavalec v " moji petki" začudeno zmajuje, kako se le znajdejo v tem žičnatem vozlišču?

Že v prvem dnevu imam polno glavo vtisov. Se veselim vseh naslednjih.

Slovenija, Radijske počitnice, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...