Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Romarji na trgu sv. Petra (foto: Dicastero per la Comunicazione)
Romarji na trgu sv. Petra | (foto: Dicastero per la Comunicazione)

Samo, če se bomo naučili počivati, bomo lahko imeli sočutje

Svet | 21.07.2024, 13:43 Alen Salihović Vatican News

Papež Frančišek, ki v juliju nima sredinih avdienc ob nedeljah vseeno nagovori vernike z okna apostolske palače je v luči današnjega evangelija, ko Jezus učencem reče »Pojdite sami zase v samoten kraj in se malo odpočijte!« vse pozval, da naj se pazimo diktature prezaposlenosti, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

"To se lahko zgodi zaradi nujnosti tudi v družinah, ko je na primer oče, da bi zaslužil kruh, prisiljen iti na delo in tako žrtvovati čas, ki bi ga posvetil družini. Pogosto gredo vem, ko otroci še spijo in se vrnejo pozno zvečer, ko otroci že v postelji. To je družbena krivičnost. V družinah morata oče in mati imeti čas za podelitev z otroki in da raste ta družinska ljubezen. Torej ne zapadite v diktaturo prezaposlenosti. Pomislimo, kaj lahko storimo za osebe, ki so prisiljene tako živeti. Istočasno pa počitek, ki ga predlaga Jezus, ni beg od sveta, umik v osebno dobrobit. Nasprotno, saj pred izgubljeno množico začuti sočutje. Iz evangelija se torej naučimo, da sta ti dve resničnosti – počitek in sočutje – povezani. Samo, če se bomo naučili počivati, bomo lahko imeli sočutje," je dejal sveti oče.

Po molitvi Angelovega češčenja je papež ponovno pozival k miru, zlasti v luči pariških olimpijskih iger, kjer upa, da bodo „športniki glasniki miru“ in znamenje vključujoče družbe. Molil je tudi za trpinčeno Ukrajino, Palestino, Izrael, Mjanmar in države, v katerih potekajo spopadi.

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.

O avtorju