Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Simbol olimpijskih iger (foto: Pixabay)
Simbol olimpijskih iger | (foto: Pixabay)

Mir je resno ogrožen; poziv k spoštovanju olimpijskega premirja

Svet | 20.07.2024, 18:18 Alen Salihović Vatican News

Papež Frančišek je pariškemu nadškofu Laurentu Ulrichu poslal pismo pred bližajočimi se olimpijskimi igrami, ki bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta 2024. V njem je zaželel, da bi bile priložnost za bratsko sožitje, preseganje razlik in nasprotovanj ter okrepitev enotnosti naroda, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Papeževo sporočilo je nadškof Urlich prebral v uvodu v sveto mašo za mir, ki jo je ob začetku olimpijskega premirja 19. julija v pariški cerkvi sv. Marije Magdalene vodil apostolski nuncij v Franciji nadškof Celestino Migliore. Somaševalo je več škofov, med njimi tudi Emmanuel Gobilliard, predstavnik Francoske škofovske konference za olimpijske in paraolimpijske igre. Slovesnega bogoslužja so se udeležili tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, pariška županja Anne Hidalgo, različni ministri, številni diplomati in osebnosti iz sveta športa, poroča Vatican News.

Papež na začetku pisma Gospoda prosi, »naj napolni s svojimi darovi vse, ki bodo na kakršen koli način sodelovali na olimpijskih igrah – bodisi kot športniki bodisi kot gledalci –, ter naj prav tako podpira in blagoslavlja tiste, ki jih bodo sprejeli, zlasti vernike v Parizu in drugod«. Nadalje je sveti oče zapisal, da ve, da se krščanske skupnosti pripravljajo, »da bodo na široko odprle vrata svojih cerkva, šol in domov«. Ob tem jim je zaželel, da bi odprle predvsem »vrata svojih src ter z zastonjskostjo in velikodušnostjo sprejemanja vseh pričevale o Kristusu«, ki prebiva v njih in jim predaja svoje veselje. Prav tako se jim zahvali, da niso pozabili na »najranljivejše ljudi, zlasti tiste, ki se nahajajo v zelo negotovem položaju,« ter da so jim olajšali dostop do praznovanja. Obenem je izrazil upanje, da bo organizacija olimpijskih iger za vse prebivalce Francije »lepa priložnost za bratsko sožitje, ter bo omogočila, da se onkraj razlik in nasprotovanj okrepi enotnost naroda«.

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.

O avtorju