Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Morje, počitnice, družina (foto: Pixabay)
Morje, počitnice, družina | (foto: Pixabay)

Se kljub podražitvam obeta še ena rekordna turistična sezona?

Slovenija | 18.07.2024, 08:02 Andrej Šinko

Slovenske turistične destinacije so dobro zasedene, pozitivni pa so tudi podatki o rezervacijah za avgust. Približno tri četrtine je tujih gostov, četrtino pa predstavljajo domači. Ponudniki gostinskih in turističnih storitev so medtem še naprej soočeni s pomanjkanjem delovne sile, njihovo poslovanje pa otežujejo višji stroški in rast plač.

Največ nočitev pri nas opravijo gostje iz regije, zlasti iz Avstrije, Nemčije in Italije, pa tudi iz Madžarske, Poljske in Češke, v drugih delih leta pa prihaja tudi več Hrvatov in Srbov. »Veselijo nas tudi dobre številke gostov iz drugih držav, od Velike Britanije pa vse do Španije in Francije. Zlasti v Ljubljani so zelo zadovoljni tudi z obiskom Američanov,« pravi direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo in dodaja, da se v manjši meri postopoma vračajo tudi gostje iz Azije, katerih prihodi so se praktično ustavili s pandemijo.

Poletna turistična sezona bo tako verjetno podobna lanski, ki je bila po prihodkih rekordna. Glede na grobe podatke, bi po besedah Pobegajla, lahko bila še kakšen odstotek boljša, a pri tem akterje v panogi skrbijo zlasti višji obratovalni stroški. »Plače v panogi so se v zadnjih letih povečale za dobro tretjino, višji je tudi regres in stroški materiala ter storitev ... da ne govorimo o energiji. Vse to pesti turistična podjetja, tako da se dnevno spopadajo tudi z izzivi podražitev,« je dejal sogovornik.

Tako v gostinstvu kot turizmu so že leta soočeni tudi s pomanjkanjem delovne sile, ki jo poskušajo pridobiti na različne načine, tudi iz tretjih držav. »Popolnjevanje ekip je vprašanje, ki se ga podjetja zelo poglobljeno lotevajo. Najprej poskušajo pridobiti zadostno število zaposlenih v Sloveniji, tako prek zaposlitev kot prek dela študentov, upokojencev, različnih praks in tako naprej. In tisto, kar zmanjka, poskušajo zapolniti z zaposlitvami tujcev,« je dejal Pobegajlo in dodal, da že več let opozarjajo, da so postopki na tem področju predolgi. Zato upajo, da se jih bo v prihodnje pohitrilo in bo zaposlovanje tujcev lažje.

Slovenija, Politika, Teme, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.