Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Molitev v sinodalni dvorani (foto: Vatican news)
Molitev v sinodalni dvorani | (foto: Vatican news)

Kaj novega bo sinoda prinesla?

Novice | 10.07.2024, 11:46 Marjana Debevec

Sinoda je pred sklepno fazo. V Vatikanu so včeraj objavili delovno gradivo, v katerem so zbrali povzetke lanskega zasedanja in pa odzive vseh lokalnih Cerkva. Med osrednjimi temami so izpostavili poslanstvo Cerkve, da oznanja evangelij in sicer v sodelovanju med duhovniki in laiki.

Generalni tajnik sinode kardinal Mario Grech je povedal, da deleženci najprej poskušajo prisluhniti glasu Gospoda, da bi nato pozorno prisluhnili verskemu čutu Božjega ljudstva. Cilj sinode je namreč po njegovih besedah iskati to, kar Bog želi povedati današnji Cerkvi.

Ker je slednja živ organizem, prihaja tudi do napetosti, vendar želijo udeleženci namesto ideologij in lastnih interesov iskati skladnost med njimi. V tej luči odkrivajo Cerkev odnosa, Cerkev, ki je na poti, saj šele na poti lahko razrežimo konflikte in najdemo skupne odgovore.

Glavni poročevalec za sinodo jezuit p. Jean-Claude Hollerich je pojasnil, da želi sinoda vzbuditi odgovornost vseh vernikov, skupaj z duhovniki in škofi, za življenje in delovanje Cerkve.

Bodo ženske lahko kdaj diakonise?

Na vprašanje, ali je v delovnem gradivu tudi poudarek na vlogi ženske v Cerkvi, je dejal, da imajo vsi laiki enakovredno poslanstvo, tako moški kot ženske. To je potrdila tudi papeževa podelitev službe bralca Božje besede ženskam. Enakovredno mesto imata moški in ženska tudi pri vlogi katehista.

Nekatere lokalne Cerkve pa so sprožile vprašanje, ali bi ženske lahko postale diakonise. »To vprašanje zdaj preučuje posebna teološka komisija. Diakonat je sicer del posvečene službe, vendar ne duhovniške, ampak gre bolj za služenje in nekatere zanima, ali je mogoče to posvečenje omogočiti tudi ženskam.

Vendar gre za proces in ne moremo pričakovati, da bomo vse odgovore dobili že na tej sinodi. Cerkev bo šla naprej po sinodalni poti in skupaj iskala odgovore na različna vprašanja.«

Sinoda se ne bo končala

Da gre za pot in način delovanja Cerkve je za naš radio potrdil tudi predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje. To je bila namreč ena od osrednjih tematik srečanja predsednikov škofovskih konferenc Evropske unije.

»To pomeni, da živimo ozaveščeno, da si damo priložnosti, da se med seboj pogovarjamo, ne samo škofje, ampak pastirji in verniki, verniki med seboj, škofje in verniki, škofje med seboj. To je torej spodbuda za dialog. Sinoda se ne bo nikoli končala, ker gre za metodo, kako smo in kako živimo Cerkev,« je še pojasnil škof Saje.

Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.