Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Helena KrižnikHelena Križnik
Papež Frančišek (foto: VATICAN MEDIA Divisione Foto)
Papež Frančišek | (foto: VATICAN MEDIA Divisione Foto)

Carlo Acutis bo za svetnika najverjetneje razglašen med svetim letom 2025

| 04.07.2024, 08:48 Alen Salihović Marjana Debevec Vatican News

V Vatikanu je dopoldne potekal javni konzistorij kardinalov, med katerim je papež Frančišek potrdil, da bo 20. oktobra razglasil več svetnikov. Med njimi so trije laiki mučenci v Siriji, sedem bratov minoritov, dve redovnici, ustanoviteljici redov in še nekateri drugi. Zavetnik svetovnega spleta, mladi Carlo Acutis bo najverjetneje za svetnika razglašen med svetim letom 2025. Se je pa medtem v Italiji sklenil škofijski postopek beatifikacije mlade rimske matere Chiare Corbelle Petrillo, ki je umrla leta 2012 v starosti 28 let. Zbrane dokumente zdaj pregleduje Dikasterij za zadeve svetnikov.

Redni javni konzistorij za glasovanje o nekaterih primerih za kanonizacijo in optacijo

V ponedeljek, 1. julija 2024, je ob 9. uri sveti oče Frančišek v konzistorialni dvorani vatikanske apostolske palače predsedoval obhajanju dnevne molitvene ure in rednega javnega konzistorija za kanonizacijo blaženih.
 

Ti so:
- Emanuel Ruiz Lopez in sedem tovarišev iz reda frančiškanov ter laiki Francesco, Mooti in Raffael Massabki, ki so bili leta 1860 umorjeni iz sovraštva do vere;
- italijanski duhovnik Jožef Allamano, ustanovitelj misijonarjev in misijonark Tolažnice;
- Marie-Léonie Paradis (rojena: Virginia Elodia), ustanoviteljica kongregacije malih sester Svete Družine;
- Helena Guerra, ustanoviteljica kongregacije oblatinj Svetega Duha oz. sester svete Zite;
- Karel Acutis, laik.

Med konzistorijem je papež odredil, da se blaženi Manuel Ruiz López in sedem tovarišev ter Frančišek, Mooti in Rafael Massabki, Jožef Allamano, Marie-Léonie Paradis in Helena Guerra vpišejo v knjigo svetnikov v nedeljo, 20. oktobra 2024, medtem ko bo bl. Karel Acutis vpisan v register svetnikov na datum, ki bo določen.

Sledila je optacija treh kardinalov iz reda diakonov v red prezbiterjev:
- na prošnjo kardinala Jamesa Michaela Harveyja je bila diakonija sv. Pija V. v vili Carpegna pro hac vice povišana v prezbiterski naziv;
- na prošnjo kardinala Lorenza Baldisserija je bila diakonija s. Anzelma na Aventinu povzdignjena pro hac vice v prezbiterski naziv;
- na prošnjo kardinala Gerharda Ludwiga Müllerja je bila diakonija s. Neže v Agone pro hac vice povišana v prezbiterski naziv.

Vir: Vatican News

Chiara Corbella Petrillo je izgubila dva otroka že takoj po rojstvu. Sledila je tretja zdrava nosečnost, med katero pa so ji odkrili tumor. Chiara je zavrnila invazivno zdravljenje, da je s tem rešila življenje sinu Francescu, sama pa je umrla ko sin še ni dopolnil enega leta.

Na slovesnosti ob sklepu škofijskega postopka za njeno beatifikacijo so v prvi vrsti sedeli njen najstniški sin, mož, starša in drugi sorodniki.
Vikar za rimsko škofijo msgr. Baldassare Reina je med sveto mašo navedel pričevanja mnogih vernikov o tem, da je Chiara Božja prijateljica, pristna pričevalka vere, tovarišica na življenjski poti in sestra, ki pri Bogu izprosi za mnoge milosti.

Če gledamo na njeno življenje samo s človeškimi očmi, se zdi tragično. V luči vere pa se je njeno trpljenje preobrazilo v večno življenje z močnimi velikonočnimi poudarki, je še dejal msgr Reina.

Chiarin oče Roberto Petrillo pa je dejal, da ga ob izgubi hčerke tolaži pogled na mnoge, ki jim Chiara v življenju prinaša veselje. »Ni res, da je ni več. Znova jo srečujemo v pričevanjih, v mnogih mladih, ki nam povedo, da jim je Chiara spremenila življenje. V moje življenju bo bodoča blažena ostala deklica, ki mi je sedela na kolenih, zelo sončno dekle, ki je ljubilo življenje in v vseh njegovih oblikah in ki se je borilo za mir. Ni prenesla, če sva se z ženo prepirala. Tako sva se morala spraviti in se objeti,« je še povedal Chiarin oče.

Osrednja kraja za njeno rast sta bila in Rim in Assisi, kjer sta se z zaročencem in kasneje tudi z možem duhovno hranila z duhovnostjo sv. Frančiška. V slovenščini imamo njeno knjigo z naslovom: Rojeni za večno življenje.

Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...

O avtorju