Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Urška Bačovnik Janša, Janez Janša in Milan Zver (foto: Daniel Novakovič/STA)
Urška Bačovnik Janša, Janez Janša in Milan Zver | (foto: Daniel Novakovič/STA)

Zver ob obletnici odhoda Janše v zapor: Mineva deset let od največje zlorabe pravne države v zgodovini samostojne Slovenije

Slovenija | 20.06.2024, 13:05 Alen Salihović

Danes mineva 10 let odkar se je moral predsednik SDS Janez Janša zaradi afere Patria zglasiti na prestajanje kazni v zaporu na Dobu. Pri tem ga je pospremilo nekaj tisoč ljudi, vodstvo stranke in žena Urška Bačovnik Janša. V takratnih nagovorih so zbrani izrazili prepričanje, da je sodba krivična in da bo prej ali slej padla. Janša pa se je vsem zahvalil za podporo in pozval ljudi, naj 13. julij obarvajo v barve svobode in pravičnosti.

Evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver pa je danes zapisal, da mineva deset let od največje zlorabe pravne države v zgodovini samostojne Slovenije. »Takrat smo skupaj stali v boju za svobodo in demokracijo. Obstali smo, ker smo vztrajali in imeli pogum se boriti za pravico in resnico. Naša odločnost in enotnost sta nam omogočila, da smo danes močnejši,« je zapisal Zver in dodal, da se ob tej obletnici spominjajo vseh, ki so prispevali k boju za pravico, in se zavezujejo, da bomo nadaljevali s prizadevanji za pravičnejšo in svobodno Slovenijo. Janša pa je na profilu X zapisal: »Jutro slovesa od družine 20. junija 2014 in sprevod po poti slovenskega krivosodja popoldan istega dne. Hvala družini, prijateljem, stranki SDS in vsem vztrajnikom, da nismo klonili, nismo sovražili in da smo danes mnogo močnejši - na pragu novih bitk in zmag,« je zapisal Janša.


Ob tem je prav, da spomnimo še na sklep ustavnega sodišča, s katerim je zavrglo pritožbo Janeza Janša na sklep o zastaranju zadeve Patria, ker nima pravnega interesa. Kot je junija 2022 izhajalo iz priloženega sklepa, se je ustavno sodišče odločilo, da ima zastaranje enake pravne učinke kot oprostilna sodba, zato Janša neizpodbojno velja za nedolžnega. Janša je ob tem zapisal: »Po več kot 15 letih sage o Patrii je slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti.« 

Spomin na 20. junij 2014

Janez Janša se je na današnji dan pred desetimi leti v nagovoru spomnil dogodkov pred 25 leti in dejal, da so ga takrat obsodili zato, ker naj bi svoje intelektualne sposobnosti napačno usmeril. "Tudi takrat so režimski mediji trobili vsak dan, da je treba takšno sodbo spoštovati," je dejal. Hkrati pa poudaril, da smo se pred 25 leti osamosvojili, ne pa tudi osvobodili laži, prevar, privilegijev, da se stvari sprevračajo... "To je očitno težje kot osamosvojitev. To delo, dragi prijatelji, nas še čaka," je dejal.

"Preden pa nam bo to uspelo, je treba v slovenski javni prostor vrniti resnico. V slovenskem javnem prostoru se mora poveličevati ljubezen in ne sovraštvo, mora se grajati slabo in hvaliti dobro. V slovenskem javnem prostoru moramo biti strpni, resnica se ne sme razglašati kot sovražni govor. V slovenskem javnem prostoru je potrebno vrniti veljavo besedama poštenje in čast. Še posebej v slovenski politiki, kjer smo priča stalnemu preoblačenju, ne obstaja beseda čast. V teh žalostnih prostorih, kamor zdaj odhajam, se bojim, da bom našel več ljudi, ki vedo, kaj pomeni beseda čast, kot sem jih našel včeraj v studiu POP TV," je povedal Janša.

Glede procesa Patria pa je poudaril, da ta po štirih letih še vedno ni končan. "V štirih letih sem neštetokrat ponovil vprašanje, kaj sem storil, kdaj in kje, štiri leta se nisem mogel braniti," je med drugim ponovil.

Kritičen je bil tudi do medijev, ki da so štiri leta lažno poročali s sodišč. "Že več let iz številnih zvočnikov in ekranov prihaja ena in ista laž," je dejal.

Vsem se je zahvalil za podporo in pozval ljudi, naj 13. julija obarvajo v barve svobode in pravičnosti.

Zbrane je nagovorila tudi Janševa soproga Urška Bačovnik Janša, ki se je v čustvenem nagovoru spomnila, da je bil "ukraden" skoraj ves čas Janeza Janše z družino. Dejala je, da doslej ni srečala bolj skromnega in poštenega človeka. "In če kdo zagotovo ve, da se ti dogaja nepopravljiva krivica, sem to jaz. Sprejela bi tvoj odhod v zapor, če bi bila to kazen za dejanje, ki bi ga storil. Nikoli pa ne bom sprejela te sramotne, primitivne, žaljive, predvsem pa krivične obsodbe," je bila jasna.

Jakob in Črtomir ne smeta spoznavati sveta brez svojega očeta, je poudarila. "Nihče nima pravice, da jima s prevaro in lažjo jemlje očeta. Lahko te fizično ločijo od nas, ne morejo pa zatreti naše ljubezni in ne morejo ubiti resnice," je med drugim poudarila.

Podporniki so sicer napovedali, da se bodo, dokler Janša ne pride iz zapora, pozdravljali z znakom V.

Predsednik SDS Janez Janša se je nato poslovil od svojih podpornikov ter se odpravil proti stavbi zapora na Dobu, del poti ga je pospremila tudi množica podpornikov, ki je pred zaporom še enkrat zapela slovensko himno. Na robu ožjega območja zapora je Janšo prevzelo tamkajšnje osebje, množica pa je skandirala njegovo ime. Slišati je bilo tudi žvižge zapornikov.

Ti so nestrinjanje z Janševo obsodbo izražali s transparenti in vzkliki in zahtevali njegovo osvoboditev.

Med množico je bilo opaziti številne člane SDS in predstavnike organizacij, ki zagovarjajo vrednote slovenske pomladi.

Kaj se je dogajalo na sodišču?

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila 2014, s čimer je sodba postala pravnomočna.

Janša je maja 2014 na ustavno sodišče vložil pritožbo, a so ustavni sodniki pritožbo zavrgli, ker ni izčrpal ostalih pravnih možnosti. O zahtevi za varstvo zakonitosti pa vrhovno sodišče še ni odločilo.

Časovne dinamike obravnave Janševe zahteve, ki naj bi jo ta predvidoma še dopolnil, tam sicer ne morejo določiti. Povprečno trajanje reševanja zahtev za varstvo zakonitosti pred kazenskim oddelkom vrhovnega sodišča pa je lani trajalo 4,3 mesece. Pojasnili so tudi, da sta v četrtek dve sodnici kazenskega oddelka, vključno s sodnico poročevalko, podali predlog za izločitev, kar pa je predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša zavrnil.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pojasnjujejo, da so vsem zaprtim osebam, torej bodo tudi Janši, zagotovljene temeljne človekove pravice in svoboščine, razen tistih, ki so jim odvzete zaradi izvršitve kazenske sankcije. Po sprejemu vsakega obsojenca obravnavajo individualno in zanj izdelajo načrt.

Slovenija, Politika, Novice
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...