Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Strah je prisoten predvsem pri tistih, ki prvič pridejo na darovanje krvi, načeloma pa je darovanje krvi prijetno, če si na to dobro pripravljen. Kri teče 6 do 7 minut.  (foto: Amornthep Srina / Pexels)
Strah je prisoten predvsem pri tistih, ki prvič pridejo na darovanje krvi, načeloma pa je darovanje krvi prijetno, če si na to dobro pripravljen. Kri teče 6 do 7 minut. | (foto: Amornthep Srina / Pexels)

Hvala, krvodajalci!

Zdravstvo | 14.06.2024, 13:52 Helena Križnik

Hvala, krvodajalci! S tem sloganom 14. junija po vsem svetu v ospredje postavljamo tiste, ki so ali še bodo prostovoljno in brez plačila darovali kri za neznanca. S tem nesebičnim in človekoljubnim dejanjem namreč pomembno prispevajo k nacionalnim zdravstvenim sistemom.

Odkar jo zbiramo, v Sloveniji še ni primanjkovalo krvi

Svetovni dan krvodajalcev je prav tako priložnost za dvig ozaveščenosti o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo in različne medicinske postopke. V Sloveniji je krvodajalstvo odlično organizirano, zagotavljajo pristojni. »Definitivno moramo najprej pohvaliti krvodajalce in se jim zahvaliti, ker prihajajo, si vzamejo čas, se naročijo in se tudi zavedajo, da je za varno kri prvi odgovoren varen krvodajalec. Predvsem pa se jim moramo zahvaliti, ker poskrbijo, da krvi v vseh letih, odkar jo zbiramo, v Sloveniji ni primanjkovalo. Ta tradicija, ki prihaja iz roda v rod, je tista, ki zagotavlja nemoteno preskrbo s krvjo. To nas res veseli, saj se tako uvrščamo v sam svetovni vrh,« nam je povedala zdravnica Polonca Mali z Zavoda za transfuzijsko medicino.

Letno se na krvodajalsko akcijo prijavi približno 93.000 ljudi

Razgrnila je tudi malo statistike. »Letno se na krvodajalsko akcijo prijavi približno 93.000 ljudi. Zaradi določenih omejitev zagotavljanja varnega odvzema in skrbi za zdravje krvodajalca nekdo tisti hip morda ne more darovati krvi, to preložimo,« je pojasnila Malijeva. »Zberemo nekje 83.000 enot krvi. Približno 10 odstotkov krvodajalcev je mladih, ki nadomestijo tiste, ki se zaradi starosti ali bolezenskega stanja nekako upokojijo. 65.000 ljudi je torej takih, ki se redno udeležujejo krvodajalskih akcij,« je dodala.

Po besedah Malijeve je velik izziv predstavljalo obdobje covida 19. Prav zahvaljujoč krvodajalcem tudi v tem težkem času preskrba s krvjo ni bila motena. »To kaže na visoko stopnjo zavedanja pomembnosti krvodajalstva,« je še ocenila Malijeva.

Zdravstvo
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...