Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Strah je prisoten predvsem pri tistih, ki prvič pridejo na darovanje krvi, načeloma pa je darovanje krvi prijetno, če si na to dobro pripravljen. Kri teče 6 do 7 minut.  (foto: Amornthep Srina / Pexels)
Strah je prisoten predvsem pri tistih, ki prvič pridejo na darovanje krvi, načeloma pa je darovanje krvi prijetno, če si na to dobro pripravljen. Kri teče 6 do 7 minut. | (foto: Amornthep Srina / Pexels)

Hvala, krvodajalci!

Zdravstvo | 14.06.2024, 13:52 Helena Križnik

Hvala, krvodajalci! S tem sloganom 14. junija po vsem svetu v ospredje postavljamo tiste, ki so ali še bodo prostovoljno in brez plačila darovali kri za neznanca. S tem nesebičnim in človekoljubnim dejanjem namreč pomembno prispevajo k nacionalnim zdravstvenim sistemom.

Odkar jo zbiramo, v Sloveniji še ni primanjkovalo krvi

Svetovni dan krvodajalcev je prav tako priložnost za dvig ozaveščenosti o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo in različne medicinske postopke. V Sloveniji je krvodajalstvo odlično organizirano, zagotavljajo pristojni. »Definitivno moramo najprej pohvaliti krvodajalce in se jim zahvaliti, ker prihajajo, si vzamejo čas, se naročijo in se tudi zavedajo, da je za varno kri prvi odgovoren varen krvodajalec. Predvsem pa se jim moramo zahvaliti, ker poskrbijo, da krvi v vseh letih, odkar jo zbiramo, v Sloveniji ni primanjkovalo. Ta tradicija, ki prihaja iz roda v rod, je tista, ki zagotavlja nemoteno preskrbo s krvjo. To nas res veseli, saj se tako uvrščamo v sam svetovni vrh,« nam je povedala zdravnica Polonca Mali z Zavoda za transfuzijsko medicino.

Letno se na krvodajalsko akcijo prijavi približno 93.000 ljudi

Razgrnila je tudi malo statistike. »Letno se na krvodajalsko akcijo prijavi približno 93.000 ljudi. Zaradi določenih omejitev zagotavljanja varnega odvzema in skrbi za zdravje krvodajalca nekdo tisti hip morda ne more darovati krvi, to preložimo,« je pojasnila Malijeva. »Zberemo nekje 83.000 enot krvi. Približno 10 odstotkov krvodajalcev je mladih, ki nadomestijo tiste, ki se zaradi starosti ali bolezenskega stanja nekako upokojijo. 65.000 ljudi je torej takih, ki se redno udeležujejo krvodajalskih akcij,« je dodala.

Po besedah Malijeve je velik izziv predstavljalo obdobje covida 19. Prav zahvaljujoč krvodajalcem tudi v tem težkem času preskrba s krvjo ni bila motena. »To kaže na visoko stopnjo zavedanja pomembnosti krvodajalstva,« je še ocenila Malijeva.

Zdravstvo
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...