Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Otrok rabi veliko časa, stari starši pa mu ga lahko podarijo - v miru (foto: Sergiu Vălenaș / Unsplash)
Otrok rabi veliko časa, stari starši pa mu ga lahko podarijo - v miru | (foto: Sergiu Vălenaș / Unsplash)

Dosegli smo veliko boljši rezultat, kot so kazale ankete!

Novice | 10.06.2024, 08:58 Marjana Debevec

Volivci so vse štiri referendume podprli. Pri tem pa je treba poudariti, da je bila pri referendumih o preferenčnem glasu in konoplji za medicinske namene podpora prepričljiva, pri preostalih dveh referendumih o evtanaziji in zlasti o konoplji za osebno rabo pa je šlo precej na tesno. Posvetovalnih referendumov se je udeležilo dobrih 41 odstotkov volivcev.

Za evtanazijo je glasovalo nekaj manj kot 55 odstotkov volivcev, proti jih je bilo nekaj več kot 45 odstotkov. Še manjša je bila podpora konoplji za osebno rabo. Proti je bilo približno 48,5 volivcev, za pa 51,5 odstotkov.

V Društvu Srebrna nit pozdravljajo podporo referendumu o evtanaziji in upajo, da bo v državni zbor vložen zakon, ki bo podoben njihovemu zakonskemu predlogu.

Merše: Takoj je treba začeti novo kampanjo

Po besedah političnega analitika Petra Meršeta je vlada posvetovalne referendume postavila tako, da je pričakovala veliko zmago, rezultat pa ni bil takšen, kot ga je pričakovala. To po njegovih besedah pomeni, da lahko v primeru sprejetja zakona o evtanaziji z uspešno in močno kampanjo mogoče rezultat obrniti v prid zaščite življenja.

»Če bi se celotna družba, ki nasprotuje uvajanju medicinskih usmrtitev starejših in onemoglih organizirala in izvedla kampanjo, mislim, da je še, glede na ta rezultat, mogoče Slovence prepričati tudi, da predlog zakona na referendumu zavrnejo.«

Vendar pa je po Meršetovih besedah s kampanjo za preprečitev te velike družbene spremembe začeti takoj. 

Neuradni rezultati volitev EU in glasovanja na posvetovalnih referendumih
Neuradni rezultati volitev EU in glasovanja na posvetovalnih referendumih © STA

Kavčič: Ponosni smo lahko, da se je zbudila civilna družba

Da bi bilo treba sedaj predvsem strniti katoliške vrste v podpori življenju, posebej življenju ranljivih in bolnih ljudi, je prepričan tudi moralni teolog Gabriel Kavčič.

»Ne glede na to, kako globoko bo morda padla naša zemeljska domovina, je domovina kristjanov vedno 'v nebesih, od koder tudi pričakujemo odrešenika, Gospoda Jezusa Kristusa.' (Flp 3,20)«, je zapisal.

V življenju brez krščanskega upanja je po njegovih besedah vsaka bolezen odveč, starost, ranljivost in bolezen pa sploh nimajo nobenega smisla. Zato nas je povabil k prošnji Gospodu za milost vere in upanja, saj jih bomo v prihodnosti vedno bolj potrebovali, kristjani pa bomo (p)ostajali luč sveta, ki tava v temi smrtne sence.

Sicer pa smo lahko po Kavčičevih besedah ponosni tudi na vse, kar je bilo postorjenega v teh dolgih mesecih pred, kot je zapisal, sramotnim referendumom.

»Ponosni smo lahko, da se je zbudila katoliška civilna družba: katoliške ustanove, ki zagovarjajo svetost življenja, so aktivno sodelovale pri tokratnem referendumskem dogajanju, na čelu z Gibanjem za življenje in Združenjem katoliških zdravnikov. Katoliška Cerkev je začela migati, Bogu hvala.«

Dr. Gabriel Kavčič
Dr. Gabriel Kavčič © Rok Mihevc

Primc: V enem mesecu smo dosegli odličen rezultat

Tudi vodja Glasa za otroke in družine Aleš Primc je poudaril, da smo kljub zavajanju največjih medijev dosegli veliko boljši rezultat, kot so kazale ankete. Zahvalil se je vsem, ki smo glasovali PROTI medicinski zastrupitvi bolnih in starejših in PROTI zastrupljanju otrok z marihuano, heroinom in drugimi drogami.

Poudaril je, da smo dosegli odličen rezultat, veliko boljši, kot so kazale ankete! V enem mesecu osveščanja smo v obeh primerih uspeli prepričati skoraj polovico ljudi, kljub neverjetnim zavanjem največjih medijev.

»Rezultat referendumov je pokazal, da bomo zmagali na zakonodajnih referendumih, če bo vlada sprejela sporne zakone, saj bomo imeli še dodaten čas za osveščanje ljudi. Upamo, da vlada razume sporočilo in ne bo sprejela zakona za zastrupitev bolnih in starejših. Bolni in starejši potrebujejo ljubezen, sočutje in bližino, ne pa zastrupitve.

Prav tako upamo, da vlada ne bo spodbujala zastrupljanja mladih z drogami, saj bi to pomenilo še več nesrečnih mladih in družin. Spodbujeni z odličnimi rezultati referendumov nadaljujemo naš naš pravičen boj otroke, družine, bolne in starejše.

Spodbujeni z odličnimi rezultati referendumov nadaljujemo naš naš pravičen boj otroke, družine, bolne in starejše,« je za naš radio še poudaril Primc.

 

Aleš Primc in Metka Zevnik med nagovorom
Aleš Primc in Metka Zevnik med nagovorom © Marjana Debevec

Upamo, da bo zakonodajalec spoznal, da evtanazija ni skladna z ustavo

V Združenju slovenskih katoliških zdravnikov upajo, da bo zakonodajalec prepoznal, da pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ni skladna z ustavo.

"Uporaba konoplje prinaša resna zdravstvena tveganja, kot so duševne motnje, odvisnost in negativni vplivi na kognitivne funkcije. Prav tako odpira vrata za širšo uporabo drog in zmanjšuje vrednote zdravega življenja,"  je v odzivu na izid posvetovalnega referenduma o konoplji zapisal predsednik Združenja slovenskih katoliških zdravnikov Janez Dolinar.

Kot je izpostavil, bo njihovo združenje še naprej vztrajalo pri osveščanju javnosti in spodbujanju k preventivnim programom, ki bodo mlade in ranljive skupine zaščitili pred škodljivimi vplivi konoplje.

Dolinar: Evtanazija in samomor s pomočjo sta v nasprotju s poslanstvom zdravnika

V združenju obžalujejo tudi, da se je večina glasujočih na posvetovalnem referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja izrekla za zakonodajo, ki po mnenju združenja ogroža najranljivejše bolnike, zdravstvenim delavcem pa nalaga evtanazijo in pomoč pri samomoru, ki sta v nasprotju s poslanstvom in etičnim kodeksom zdravniškega poklica.

"Upamo, da bo zakonodajalec prepoznal neskladje predlagane pravice o pomoči pri končanju življenja z ustavno določbo o nedotakljivosti človeškega življenja," so zapisali.

V primeru sprejetja zakona pa bodo opozarjali na zlorabe pri postopkih, ki so, kot pravijo, pri tovrstni zakonodaji neizogibne. "S čim boljšo paliativno oskrbo se bomo še naprej trudili spremljati najbolj trpeče bolnike," so poudarili.

Dr. Janez Dolinar
Dr. Janez Dolinar © Jože Potrpin

OBJAVLJAMO CELOTEN KOMENTAR DR. GABRIELA KAVČIČA ZA TEDNIK DRUŽINA

Vnedeljo se je izkazalo, da so Slovenci in Slovenke ob 41-odstotni volilni udeležbi s tesno večino izglasovali nasvet vladajočim, naj nadaljujejo pot v pogubo in uzakonijo možnost predčasnega končanja življenja ranljivih in bolnih.

O tem, kaj nas kot narod čaka, če bomo šli po poti, ki so jo pred nami prehodile že mnoge druge države, je bilo dovolj povedanega. Povsem jasno je postalo, da večine dejanski argumenti, statistike in opozorila strokovnjakov sploh ne zanimajo. Ljudje žal hitro nasedemo cenenim čustvenim argumentom in strašenju pred trpljenjem.

Treba je sicer priznati, da ob razpadajočem slovenskem zdravstvenem sistemu strašenje pred trpečim koncem življenja pravzaprav ni tako težka naloga.

Zopet se je pokazalo, da razne ankete, ki naj bi merile javno mnenje, le-to pravzaprav ustvarjajo, saj je referendumska podpora bistveno nižja, kot so jo nakazovale razne lažnive napovedi.

Rezultat seveda ni razveseljiv, je pa res, da gre za nekakšen privid: v prid predčasnega povzročanja smrti se je izreklo komaj 22 odstotkov volilnih upravičencev, za zaskrbljujoči dve tretjini pa ne vemo, kaj si o tem vprašanju mislijo.

Zagovorniki pogube so to borno »zmago« nemudoma razglasili za »jasen signal zakonodajalcu«. Žal pozabljajo na resno opozorilo Gospoda Jezusa, da so »široka vrata in prostorna pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej.« (Mt 7,13)

Ne glede na referendumski rezultat se mi držimo ožjih vrat. Zato bi bilo treba sedaj predvsem strniti katoliške vrste v podpori življenju, posebej življenju ranljivih in bolnih ljudi. Ne glede na to, kako globoko bo morda padla naša zemeljska domovina, je domovina kristjanov vedno »v nebesih, od koder tudi pričakujemo odrešenika, Gospoda Jezusa Kristusa.« (Flp 3,20)

Če smo iskreni, se zagovornikom pogube pravzaprav ne gre čuditi: ko v človeku ugasneta krščanski kreposti vere in upanja, so ideje o predčasnem končanju življenja pravzaprav razumljive. Ko ni več obzorja večnosti, ko ni več »domovine v nebesih«, ostane le še ta svet.

V življenju brez krščanskega upanja je vsaka bolezen odveč, starost, ranljivost in bolezen pa sploh nimajo nobenega smisla. Temen in pomilovanja vreden je tak svet.

Zato predvsem prosimo Gospoda za milost vere in upanja, saj jih bomo v prihodnosti vedno bolj potrebovali. Še več, naš svet jih bo vedno bolj potreboval: kristjani bomo (p)ostajali luč sveta, ki tava v temi smrtne sence.

Sicer pa smo lahko ponosni tudi na vse, kar je bilo postrojenega v teh dolgih mesecih pred sramotnim referendumom. Ponosni smo lahko, da se je zbudila katoliška civilna družba: katoliške ustanove, ki zagovarjajo svetost življenja, so aktivno sodelovale pri tokratnem referendumskem dogajanju, na čelu z Gibanjem za življenje in Združenjem katoliških zdravnikov.

Katoliška Cerkev je »začela migati«, Bogu hvala.

Kljub temu so zagovorniki narodove pogube za las dobili bitko. A vojna je že zdavnaj zmagana: mi verujemo v Boga, ki pač ni Bog mrtvih, ampak »živih, kajti njemu vsi živijo.« (Lk 20,38)

Novice, Referendumi 2024
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...