Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zastava EU (foto: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)
Zastava EU | (foto: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)

Aktivno državljanstvo: Volitve so praznik demokracije

Novice | 03.06.2024, 09:49 Marjana Debevec

Civilna pobuda Aktivno državljanstvo je v luči prihajajočih evropskih volitev zavzelo stališče, da so volitve praznik demokracije. To velja tudi za letošnje evropske volitve, sploh pa ob ugotovitvi, da bodo te v marsičem zaznamovale nadaljnje delovanje in razvoj Evropske unije.

OBJAVLJAMO IZJAVO V CELOTI

Kljub temu, da se EU tačas sooča z mnogimi izzivi (s krizo delovanja in uresničevanja ciljev, z migrantsko problematiko, vojno v Ukrajini, itd.), ta zveza še vedno predstavlja poroštvo za mir in sodelovanje v Evropi ter zagotavlja vsesplošni razvoj, od katerega imajo prav vse, tudi najmanjše članice koristi. Med njimi je tudi Slovenija.

Čeprav se mnogi tega ne zavedajo, je Sloveniji članstvo v EZ prineslo številne koristi in uspehe na mnogih področjih. Če omenimo najpomembnejše uspehe, so to kazalci njenega gospodarskega razvoja od leta 2004 dalje, kot tudi doseženi bruto proizvod na prebivalca (BDP), ki se je od vstopa Slovenije v EZ za nekaj krat povečal.

Kakšne lastnosti naj imajo kandidati?

V zvezi z izbiro političnih strank, ki se potegujejo za izvolitev v Evropski parlament, je Aktivno državljanstvo zavzelo stališče, da kaže podpreti le uveljavljene politične stranke in ne stranke, ki se pojavljajo le pred volitvami.

Med uveljavljenimi strankami pa stranke oziroma kandidate, ki se zavzemajo za Evropo suverenih držav, za večjo transparentnost delovanja evropskih ustanov, za ohranitev krščanskih in tradicionalnih vrednot, za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, za krepitev konkurenčnosti gospodarstva, za večjo prehransko in energetsko neodvisnost, za socialno pravičnost in blaginjo vseh evropskih državljanov, za strožje varovanje zunanjih meja EZ, za svobodo govora in medijev ter nasprotujejo hitremu in nepremišljenemu zelenemu prehodu, nezakonitim migracijam, teoriji spola in drugim "prebujenskim" agendam.

O referendumih

Aktivno državljanstvo se je opredelilo tudi glede posvetovalnih referendumov o uzakonitvi evtanazije, liberalizaciji konoplje za medicinsko rabo in legalizaciji konoplje za osebno rabo ter o uvedbi preferenčnega ali prednostnega glasu, in zavzelo stališče, da so vsi omenjeni referendumi zavajajoči in ne prinašajo nič koristnega za družbo.

Prav nasprotno: morebitna uzakonitev evtanazije in liberalizacija oziroma legalizacija konoplje bi bila škodljiva za družbo, uvedba prednostnega glasu pa bi, zaradi neenakega števila volivcev v volilnih okrajih, povzročila dodatno zmanjšanje števila poslancev iz podeželja oziroma povečanje števila poslancev iz mestnih okolij in s tem še večji elitizem izvoljenih poslancev.

Tudi če bi prišlo do spremembe sedanjega proporcionalnega sistema ali volilne zakonodaje o približno enakem številu volivcev v volilnih okrajih, za kar je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev in je ob sedanji sestavi Državnega zbora vprašljiva, ta sprememba in uvedba prednostnega glasu ne bi bistveno doprinesla k personalizaciji volitev.

Dejansko personalizacijo volitev in enakomernejšo zastopanost poslancev v Državnem zboru bi prinesel večinski ali pa kombinirani volilni sistem, ki pa ga v Sloveniji nimamo. Zaradi vsega navedenega Aktivno državljanstvo poziva k glasovanju "proti" vsem vsebinam referendumov.

Aktivno državljanstvo prav tako poziva k čim večji udeležbi na evropskih volitvah in referendumih, kot tudi k odgovorni uporabi volilnega in referendumskega glasu.

Za stike z javnostmi
Robert Hlede

Novice, Referendumi 2024, EU volitve 2024
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...