Meta PotočnikMeta Potočnik
Zastava EU (foto: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)
Zastava EU | (foto: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)

Aktivno državljanstvo: Volitve so praznik demokracije

Novice | 03.06.2024, 09:49 Marjana Debevec

Civilna pobuda Aktivno državljanstvo je v luči prihajajočih evropskih volitev zavzelo stališče, da so volitve praznik demokracije. To velja tudi za letošnje evropske volitve, sploh pa ob ugotovitvi, da bodo te v marsičem zaznamovale nadaljnje delovanje in razvoj Evropske unije.

OBJAVLJAMO IZJAVO V CELOTI

Kljub temu, da se EU tačas sooča z mnogimi izzivi (s krizo delovanja in uresničevanja ciljev, z migrantsko problematiko, vojno v Ukrajini, itd.), ta zveza še vedno predstavlja poroštvo za mir in sodelovanje v Evropi ter zagotavlja vsesplošni razvoj, od katerega imajo prav vse, tudi najmanjše članice koristi. Med njimi je tudi Slovenija.

Čeprav se mnogi tega ne zavedajo, je Sloveniji članstvo v EZ prineslo številne koristi in uspehe na mnogih področjih. Če omenimo najpomembnejše uspehe, so to kazalci njenega gospodarskega razvoja od leta 2004 dalje, kot tudi doseženi bruto proizvod na prebivalca (BDP), ki se je od vstopa Slovenije v EZ za nekaj krat povečal.

Kakšne lastnosti naj imajo kandidati?

V zvezi z izbiro političnih strank, ki se potegujejo za izvolitev v Evropski parlament, je Aktivno državljanstvo zavzelo stališče, da kaže podpreti le uveljavljene politične stranke in ne stranke, ki se pojavljajo le pred volitvami.

Med uveljavljenimi strankami pa stranke oziroma kandidate, ki se zavzemajo za Evropo suverenih držav, za večjo transparentnost delovanja evropskih ustanov, za ohranitev krščanskih in tradicionalnih vrednot, za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, za krepitev konkurenčnosti gospodarstva, za večjo prehransko in energetsko neodvisnost, za socialno pravičnost in blaginjo vseh evropskih državljanov, za strožje varovanje zunanjih meja EZ, za svobodo govora in medijev ter nasprotujejo hitremu in nepremišljenemu zelenemu prehodu, nezakonitim migracijam, teoriji spola in drugim "prebujenskim" agendam.

O referendumih

Aktivno državljanstvo se je opredelilo tudi glede posvetovalnih referendumov o uzakonitvi evtanazije, liberalizaciji konoplje za medicinsko rabo in legalizaciji konoplje za osebno rabo ter o uvedbi preferenčnega ali prednostnega glasu, in zavzelo stališče, da so vsi omenjeni referendumi zavajajoči in ne prinašajo nič koristnega za družbo.

Prav nasprotno: morebitna uzakonitev evtanazije in liberalizacija oziroma legalizacija konoplje bi bila škodljiva za družbo, uvedba prednostnega glasu pa bi, zaradi neenakega števila volivcev v volilnih okrajih, povzročila dodatno zmanjšanje števila poslancev iz podeželja oziroma povečanje števila poslancev iz mestnih okolij in s tem še večji elitizem izvoljenih poslancev.

Tudi če bi prišlo do spremembe sedanjega proporcionalnega sistema ali volilne zakonodaje o približno enakem številu volivcev v volilnih okrajih, za kar je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev in je ob sedanji sestavi Državnega zbora vprašljiva, ta sprememba in uvedba prednostnega glasu ne bi bistveno doprinesla k personalizaciji volitev.

Dejansko personalizacijo volitev in enakomernejšo zastopanost poslancev v Državnem zboru bi prinesel večinski ali pa kombinirani volilni sistem, ki pa ga v Sloveniji nimamo. Zaradi vsega navedenega Aktivno državljanstvo poziva k glasovanju "proti" vsem vsebinam referendumov.

Aktivno državljanstvo prav tako poziva k čim večji udeležbi na evropskih volitvah in referendumih, kot tudi k odgovorni uporabi volilnega in referendumskega glasu.

Za stike z javnostmi
Robert Hlede

Novice, Referendumi 2024, EU volitve 2024
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...