Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek ni imel namena žaliti

Svet | 28.05.2024, 16:44 Marta Jerebič Marjana Debevec

Sveti sedež se je odzval na poročanje medijev, da je papež Frančišek na nedavnem srečanju z italijanskimi škofi, ki je potekalo za zaprtimi vrati, uporabil slabšalni izraz za homoseksualce.

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v sporočilu za javnost zapisal, da papež ni imel namena žaliti ali se izražati homofobno in se opravičuje tistim, ki so se čutili užaljene zaradi uporabe izraza. Dodal je, da je Frančišek že večkrat izjavil, da je v Cerkvi dovolj prostora za vse.

Papež je na srečanju med drugim odgovarjal na vprašanje vstopa istospolno usmerjenih v semenišče. Po poročanju več italijanskih medijev naj bi dejal, da je v Cerkvi že preveč homoseksualcev, pri čemer je vulgarni izraz pedrstvo oz. v italijanščini "frociaggine". Vatikanski tiskovni urad sicer v izjavi ni potrdil, da je papež Frančišek uporabil to besedo, ampak piše, da se papež "opravičuje tistim, ki so se čutili užaljene zaradi uporabe izraza, ki so ga navajali drugi«.

Nekateri škofje so za medije potrdili uporabo besede in povedali, da naj bi šlo za nenamerno napako papeža iz Argentine, ki mu italijanščina ni materni jezik in da je bilo navzočim jasno, da se papež ne zaveda, kako žaljiva je beseda v italijanščini.

Kaj pravi nauk Cerkve?

Vprašanje istospolno usmerjenih v pripravi na duhovniški poklic je tema številnih razprav že vrsto let.

V navodilih vatikanske Kongregacije za katoliško vzgojo iz leta 2005, iz obdobja pontifikata Benedikta XVI. in potrjenih leta 2016 v Frančiškovem pontifikatu, je zapisano, da Cerkev v globokem spoštovanju do teh oseb ne more dovoliti vstopa v semenišče in prejema svetih redov tistim, ki prakticirajo homoseksualnost, kažejo globoko zakoreninjena homoseksualna nagnjenja ali podpirajo tako imenovano gejevsko kulturo.

Svet
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...