Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek ni imel namena žaliti

Svet | 28.05.2024, 16:44 Marta Jerebič Marjana Debevec

Sveti sedež se je odzval na poročanje medijev, da je papež Frančišek na nedavnem srečanju z italijanskimi škofi, ki je potekalo za zaprtimi vrati, uporabil slabšalni izraz za homoseksualce.

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v sporočilu za javnost zapisal, da papež ni imel namena žaliti ali se izražati homofobno in se opravičuje tistim, ki so se čutili užaljene zaradi uporabe izraza. Dodal je, da je Frančišek že večkrat izjavil, da je v Cerkvi dovolj prostora za vse.

Papež je na srečanju med drugim odgovarjal na vprašanje vstopa istospolno usmerjenih v semenišče. Po poročanju več italijanskih medijev naj bi dejal, da je v Cerkvi že preveč homoseksualcev, pri čemer je vulgarni izraz pedrstvo oz. v italijanščini "frociaggine". Vatikanski tiskovni urad sicer v izjavi ni potrdil, da je papež Frančišek uporabil to besedo, ampak piše, da se papež "opravičuje tistim, ki so se čutili užaljene zaradi uporabe izraza, ki so ga navajali drugi«.

Nekateri škofje so za medije potrdili uporabo besede in povedali, da naj bi šlo za nenamerno napako papeža iz Argentine, ki mu italijanščina ni materni jezik in da je bilo navzočim jasno, da se papež ne zaveda, kako žaljiva je beseda v italijanščini.

Kaj pravi nauk Cerkve?

Vprašanje istospolno usmerjenih v pripravi na duhovniški poklic je tema številnih razprav že vrsto let.

V navodilih vatikanske Kongregacije za katoliško vzgojo iz leta 2005, iz obdobja pontifikata Benedikta XVI. in potrjenih leta 2016 v Frančiškovem pontifikatu, je zapisano, da Cerkev v globokem spoštovanju do teh oseb ne more dovoliti vstopa v semenišče in prejema svetih redov tistim, ki prakticirajo homoseksualnost, kažejo globoko zakoreninjena homoseksualna nagnjenja ali podpirajo tako imenovano gejevsko kulturo.

Svet
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...

O avtorju