Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Alojzij Breznik (foto: ARO)
Alojzij Breznik | (foto: ARO)

Kdo je slovenski mučenec, bogoslovec Alojzij Breznik?

Slovenija | 04.05.2024, 09:30 Alen Salihović Marta Jerebič

Pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani je bila sveta maša za beatifikacijo med vojno umorjenega bogoslovca Alojzija Breznika, ki je na seznamu svetniških kandidatov. Somaševanje bo vodil župnik iz njegove rojstne župnije Brdo pri Lukovici, Bernard Rožman. To je bila druga od tridesetih svetih maš, ki bodo na trideset zaporednih prvih petkov darovane za slovenske mučence, žrtve totalitarnega nasilja, ki so v postopku za beatifikacijo.

Bogoslovec Alojzij se je rodil 29. maja 1919 v Rafolčah, župnija Brdo pri Lukovici. Klasično gimnazijo je opravil v Ljubljani. V dijaških letih je bil dejaven član Katoliške akcije, na gimnaziji pa tudi predsednik študentskega društva Žar in voditelj odseka Slovenske dijaške zveze. V teh letih je veliko molil za razsvetljenje, da bi so odločil za pravi poklic.

Več: Radio Ognjišče

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...