Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška  (foto: Rok Mihevc)
Glasen pozdrav in široki nasmehi otrok iz vrtca Montessori, ki deluje v Zavodu A M Slomška | (foto: Rok Mihevc)

Zrnje na zrnje ob vsakem dobrem delu, da bo dišalo po praznični peki.

Oddaje | 16.03.2024, 06:00 Nataša Ličen Maja Morela

V sklopu Tedna katolilških šol smo Maja, Rok in Nataša v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru obiskali dijake, pa tudi otroke in učence Osnovne šole in vrtca Montessori, ki prav tako delujeta v sklopu Zavoda. V pogovoru z najmlajšimi smo dobili iskrive, iskrene in zelo zanimive odgovore. Morate jih slišati; za Sobotno iskrico so nam zaupali, kaj bi radi postali ko odrastejo, kako se počutijo v šoli in vrtcu, kaj vse že vedo o Jezusu, … tudi zapeli so.

Teden katoliškega šolstva smo začeli z obiskom najmlajših poslušalcev v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, ki deluje v sklopu Zavoda sv. Stanislava, sklenili pa ravno tako z najmlajšimi, le da v mariborski Osnovni šoli in vrtcu Montessori, ki delujeta v sklopu Zavoda Antona Martina Slomška. Različne zgodbe v drugačnih okoljih, a vendar z istimi vrednotami in podobnim pri-srčnim utripom. 

Majo so učenci OŠ Montessori ZAMS navduševali z odgovori
Majo so učenci OŠ Montessori ZAMS navduševali z odgovori © Rok Mihevc
Jakob je Nataši povedal, da posluša Radio Ognjišče, najraje v pesmi Adija Smolarja
Jakob je Nataši povedal, da posluša Radio Ognjišče, najraje v pesmi Adija Smolarja © Rok Mihevc

Otroci in učenci so enkrat presenetili s kratkimi in jedrnatimi odgovori, drugič pa so se razgovorili na dolgo in široko, vedno pa iskreno. Mhm, je pogost odgovor pri najmlajših. Lepo je slišati, da se med otroki spletejo posebne vezi.

V postnem času otroci v vrtcu za vsako dobro delo vzamejo iz košare zrnje in ga spustijo v drugo, za to postavljeno posebno posodo, pred velikonočnimi prazniki pa bodo zbrana zrnca zmleli v moko in spekli praznično pogačo. Vse to sami z učiteljicami in vzgojiteljicami ter skupaj v vrtcu, kar je prav gotovo ena izmed opaznih odlik dela v vrtcu Montessori.

Osnovnošolski pozdrav ...
Osnovnošolski pozdrav ... © Rok Mihevc

Otroci skozi igro in v skupnosti spoznavajo različne spretnosti in se v njih preizkusijo. Kar lahko naredijo sami, tudi naredijo, in to jih napolni s posebnim zadovoljstvom. Učijo se tudi s pomočjo materialov. Računajo pa včasih tudi z zrnci.

Red pa je, vse v ravni črti.
Red pa je, vse v ravni črti. © Rok Mihevc

Kako je lepo, ko šola ni samo učenje in šolski predmeti, ampak tudi šola veščin in vere, ki še kako pridejo prav za življenje, ki jih po šolanju čaka. Nekateri pravijo, da si moramo v težkih trenutkih zapeti pesem, no v prvi triadi pa se z njo zahvalijo Bogu za odlično kosilo, ... kako zveni, pa poslušajte v posnetku oddaje.

Prisluhnite »Sobotni iskrici« v celoti.

Sobe in skupine vrtčevskih otrok imajo vsaka svoje prelepe živobarvne podobe
Sobe in skupine vrtčevskih otrok imajo vsaka svoje prelepe živobarvne podobe © Rok Mihevc

V Sobotni iskrici smo slišali, da se katoliške šole od drugih razlikujejo tudi po tem, da pred jedjo otroci molijo, ali pa še raje zapojejo. Se pa Montessori način poučevanja malenkost razlikuje od poučevanja v javnih šolah. Seveda morajo pridobiti standarde znanja in odpisati vsa preverjanja znanja oziroma kontrolne naloge kot drugje, le način podajanja snovi je nekoliko drugačen.

V mikrofon so zazrte oči, marsikaj so povedali vanj
V mikrofon so zazrte oči, marsikaj so povedali vanj © Rok Mihevc

Spomnimo znova, da smo »Sobotno iskrico« posneli v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru, kjer smo v Tednu katoliških šol predstavili utrip in s tem tudi spodbujali k pomoči za učence in dijake, ki potrebujejo pomoč pri svojem šolanju. Svoj dar lahko še vedno darujete:

- svoj dar lahko sporočite na telefonsko številko 051 246 671 in boste prejeli na dom položnico (vaš dar bodo zabeležili zaposleni in dijaki iz Zavoda A. M. Slomška);

- lahko pa svoj dar nakažete neposredno na TRR Martinove ustanove v Zavodu A. M. Slomška: SI56 2900 0005 3111 625 , sklic: SI00 2903. Naslov: Martinova ustanova, Vrbanska 30, 2000 Maribor. Namen: Teden katoliškega šolstva 2024.

V sklopu članka z osnovnim opisom Tedna katoliških šol je na voljo tudi QR koda za darovanje. 

Hvala za darove.

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.