Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Somaševanje je pri pogrebni sveti maši vodil koprski škof Jurij Bizjak (foto: Petra Stopar)
Somaševanje je pri pogrebni sveti maši vodil koprski škof Jurij Bizjak | (foto: Petra Stopar)

Slovo od izjemne ženske

Novice | 21.03.2024, 16:11 Marjana Debevec Petra Stopar

Številni ljudje iz vse Slovenije so danes popoldne v Vipavskem Križu na zadnjo pot pospremili prostovoljko, nekdanjo ravnateljico Škofijske karitas Koper in soustanoviteljico likovne kolonije Umetniki za Karitas Jožico Ličen. Bila je žena srca ter globoke, resnične osebne vere, meni predsednik Slovenske karitas, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Somaševanje več duhovnikov v nabito polni cerkvi je vodil koprski škof Jurij Bizjak.

Škof Jurij Bizjak je v nagovoru poudaril, da je bila Jožica Ličen polna raznovrstnih dobrih del. Delila je mnogo miloščine na ravni župnij, krajevnih Cerkva in tudi na ravni Balkana, na ravni Evrope in tudi na svetovni ravni.

Spomnil je na mnoge njene dobrodelne dejavnosti v pomoč otrokom, mladim, zasvojencem, starejšim, bolnim, žrtvam naravnih nesreč in vojn, pa tudi na organizacije in komisije, katerih članica je bila. Posebno pozornost zasluži njeno vodenje kolonije Umetnikov za Karitas. Gre za srečanje umetnikov, ki svoje delo namenijo pomoči potrebnim.

Škof Bizjak je naštel tudi številne nagrade, ki jih je Jožica Ličen prejela za svoje delo.

Ista pa je ostala tudi v zadnjih treh letih, ko jo je zadela preizkušnja bolezni. »Kakor je do takrat pogumno in veselo delila pomoč na vse strani, tako je potem pogumno in veselo sprejemala pomoč od vseh strani,« je poudaril škof Bizjak in spomnil na njeno izredno prenašanje preizkušenj.

"Spominjali se je bomo, kakor piše apostol Pavel Timoteju: 'Kot tiste, ki jo priporočajo dobra dela, ki je vzgajala otroke, ki je bila gostoljubna, ki je svetim umivala noge, ki je stiskanim pomagala, ki se je zavzemala za vsako dobro delo' (1 Tim 5,10).."

Številni ljudje so napolnili cerkev, da bi se poklonili Jožici Ličen
Številni ljudje so napolnili cerkev, da bi se poklonili Jožici Ličen © Petra Stopar

Kdo je bila Jožica Ličen?

Jožica Ličen je bila tudi v javnosti velika zagovornica življenja in dobrodelnosti, glas ubogih, onemoglih in osamljenih. Med drugim je pisala uvodnike za tednik Družina in komentarje za naš Radio.

Prejela je več nagrad, med njimi najvišje priznanje v Cerkvi v Sloveniji, prav tako zamejsko nagrado Nadje Maganja, namenjeno izjemnim ženskim, ob njenem prejemu septembra lani je o prostovoljstvu dejala:

»Prostovoljstvo ni tisto, da je nekdo veliki šef in ti naredi seznam, to in to moraš narediti, in ko to narediš, napišeš kljukico. V Cerkvi, v Karitas, ki je Božja služba, je prostovoljstvo čisto nekaj drugega. Gospod, Sveti Duh in ljudje ti dajo spoznanje, kdo je pomoči potreben.«

Predlani se je po daljšem bolnišničnem zdravljenju na vozičku in brez noge vrnila v domače okolje, koprska Škofijska karitas je tedaj izpeljala akcijo zbiranja sredstev za dvigalo, h kateri so pristopili mnogi.

Po besedah nadškofa Cvikla so v Karitas hvaležni, da so Jožico Ličen imeli v svoji sredi, »ker je res živo znamenje nekoga, ki veruje z vsem srcem, ki ima široko srce do ljudi, ki so v stiski in tudi, ker je iskala načine, na primer likovna kolonija Umetniki za karitas je nekaj, kar je gotovo zraslo ob njej in kar je ona podpirala in živela za to. Ampak se mi zdi, da je želela, da bi čim širši krog vključila v to, da bi nekaj naredili za ljudi, ki so stiski.«

Občudoval je njeno zavzetost in gorečnost ... »in ji želim to, v kar je verovala, po čemer je hrepenela – da bi se odpočila v Božjem objemu.«

Pogrebna slovesnost
Pogrebna slovesnost © Petra Stopar

Generalnemu tajniku Slovenske karitas Petru Tomažiču bo predvsem v spominu ostal njen čut za osebno zgodbo in stisko človeka. Pogrešali jo bomo, je dejal in dodal, da je bila pomembna ženska pri gradnji lika Karitas, ki nosi žensko ime. Spomnil je na vodilno vlogo Jožice Ličen pri projektu »evropske hrane«.

»Tu je včasih tudi neizprosno vladnim ustanovam prinašala, kaj se dogaja na terenu, kaj ljudje potrebujejo in kaj je modro in smiselno. Imela je veliko spoštovanje na tudi ministrstvih in povsod, kamor smo prišli, ker je vedno znala iskreno spregovoriti in je zagovarjala resnične potrebe ljudi.«

Radijski voditelj in urednik za kulturo na Radiu Ognjišče, sicer pa slikar Jože Bartolj, ki je dolga leta tudi sam prispeval svoja dela Umetnikom za karitas, meni, da je Jožica Ličen za seboj pustila bogato življenjsko sled.

»Bila je duša karitas, zastonjske ljubezni, ki se razdaja za druge. Za vedno bo ostala zapisana tudi kot soustanoviteljica projekta Umetniki za karitas, ki ga je skoraj 30 let predano vodila in navdihovala.

Zavedala se je, da sta lepota in dobrota vedno povezani kot sestri in zato je k sodelovanju nagovarjala umetnike različnih prepričanj. Ti so na Sinjem vrhu nad Ajdovščino ustvarjali pod plaščem dobrodelnosti za ljudi v stiski.«

Jožici Ličen boste lahko v našem programu prisluhnili 6. aprila ob 17.00, v ponovitvi oddaje Naš gost, ki smo jo posneli pred osmimi leti.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.