Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jožica Ličen (foto: ARO)
Jožica Ličen | (foto: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Slovenija | 17.03.2024, 13:46 Tone Gorjup Marcel Krek Marjana Debevec

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi močmi služila bližnjim. Ko jo je bolezen priklenila na bolniško posteljo in zatem na voziček, je to poslanstvo opravljala z molitvijo, z vedrino, ki jo je delila naokrog in z neomajno vero v Boga, ki je ljubezen.

Mladost

Verjetno malokdo ve, da je bila Jožica Ličen, rojena 1. septembra 1947, davčna uslužbenka. Želela je postali medicinska sestra, a bi morala iti na šolanje v Zagreb, kar ji starši niso mogli nuditi. Končala je ekonomsko šolo in se zaposlila na občinski davčni upravi.

Prostovoljstvo

Zaradi bolezni se je zelo zgodaj upokojila in ob osamosvojitvi, ko so se rojevale škofijske Karitas, postala prostovoljka. „Če sem kot davkarica jemala ljudem, sem se zdaj čutila poklicana, da jim dajem," je povedala v pogovoru za Radio Ognjišče. V to je vložila vse svoje moči; podprli so jo tudi domači.

Dobra tri desetletja je posvetila karitativnemu delu. Bila je ravnateljica Škofijske karitas Koper. V tej vlogi je skrbela za starejše, osamljene, matere samohranilke, odvisnike..., obiskovala kraje v Posočju, ki so jih prizadeli potresi, plazovi, neurja ... Med drugim je s sodelavci pripravila 29 mednarodnih likovnih kolonij Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu in več kot 370 razstav tam ustvarjenih del.

Pri vsem tem je bil njej in vsem prostovoljcem v veliko oporo škof Metod Pirih. O svojem življenjskem vodilu pa je ob prejemu neke nagrade povedala: „Vera je najvišji zakon, najvišji pravilnik in najvišja motivacija za moje delo. Zame je Bog ljubezen. In če iščemo Boga, iščemo tudi ljubezen in pot do sočloveka. To je krog, v katerem je človek, mi in tudi Bog."

Odličje sv. Cirila in Metoda

Junija lani so ji slovenski škofje podelili najvišje priznanje v slovenski Cerkvi odličje sv. Cirila in Metoda za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci. V utemeljitvi so zapisali, da je Jožica s predanim in inovativnim karitativnim delom vnesla v slovenski prostor nov način razumevanja prostovoljstva.

Odločno proti evtanaziji

Jožica Ličen je bila tudi velika zagovornica svetosti življenja. V svojem zadnjem komentarju za tednik Družina januarja letos je spregovorila o tem, kako so se kot mladi študentje borili proti smrtni kazni.

»In danes smo si izmislili samomor s pomočjo, ki pomaga kaznovati invalide, bolne, stare ... skratka neuporabne člane družbe,« je med drugim zapisala Ličen. Spomnila je na številna junaška reševanja življenje v naravnih nesrečah in vojnah.

Ironija je po njenih besedah, da bi moral zdravnik življenje vzeti, saj bi s tem pristali v Dantejevem devetem krogu Božanske komedije.

Radio Ognjišče

Jožica Ličen je bila tudi sodelavka Radia Ognjišče. Redno je poročala o načrtih, uspehih in težavah Škofijske Karitas, se nam oglašala s Sinjega vrha, kjer so ustvarjali umetniki za Karitas, tudi s Slomškove Ponikve, kamor vsako leto novembra romajo prostovoljci Karitas pred koncertom Klic dobrote.

Tudi njenim komentarjem ste lahko prisluhnili na našem radiu. V njeni bolezni se je vez z nami samo še okrepila, saj je redno spremljala naš program, znala pohvaliti, spodbuditi in včasih tudi kakšno stvar postaviti na pravo mesto.

Naj ji bo Bog bogat plačnik za vse!

Slovenija, Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...

O avtorju