Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež odgovoril staršem murskosoboške škofije glede vprašanja birmanskih botrov

Slovenija | 09.03.2024, 08:24 Marjana Debevec Alen Salihović

Murskosoboški škof Peter Štumpf je lani po posvetovanju z nekaterimi duhovniki in laiki sprejel odlok, da birmancev pri zakramentu ne bodo več spremljali botri. Nekateri starši se s tem niso strinjali, nekdo se je s pismom obrnil celo na papeža Frančiška.

V odgovoru je v njegovem imenu tajnik zapisal, da so določbe, ki jih je sprejel škof Štumpf še v poskusni fazi.

Tudi nekateri drugi škofje po svetu so namreč iz pastoralnih vzrokov sprejeli enako odločitev. Starše sveti oče še spodbuja, naj se za pojasnila obrnejo na svojega župnika.

Sporočilo papeža Frančiška o birmovanju v soboški škofiji

Soboški škof dr. Peter Štumpf je po posvetovanju z duhovniki in nekaterimi laiki lansko leto sprejel odlok, s katerim odloča, da birmancev pri prejemu zakramenta več ne bodo spremljali botri. Nekateri starši se s tem niso strinjali, NN je glede tega pisala celo papežu Frančišku. Ta je po tajniku mons. Robertu Campisiju 20. februarja 2024 odgovoril v pismu s sledečo vsebino:

Spoštovani starši,

sveti oče je prejel prijazno pismo z dne 24. januarja, v katerem ste izrazili svoje presenečenje glede sklepa murskosoboškega škofa, da prekine vlogo botrov in boter pri zakramentu birme na škofijskem ozemlju.
Papež Frančišek se zahvaljuje za plemenito dejanje sinovske vdanosti. Opogumlja vas, da še in še vztrajno pričate za vero in dovolite Svetemu Duhu, da vas vodi s svojimi darovi. Na vas in na vaše drage kliče nebeško varstvo brezmadežne Device in rad pošilja svoj očetovski blagoslov.

Glede vsebine, ki jo izpostavljate, vam sporočam, da so določbe, ki jih je sprejel spoštovani msgr. Peter Štumpf ad experimentum. Tudi nekateri drugi škofje po svetu so iz pastoralnih vzrokov sprejeli enako odločitev. Torej, medtem ko vas spodbujamo, da zaupate Cerkvi, ki ima vedno v srcu dobrobit  duš, vam predlagamo, da se obrnete na vašega župnika, ki vam bo gotovo dal primerna pojasnila.

Z iskrenim spoštovanjem.
Mons. Roberto Campisi, Tajnik

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Papež in Sveti sedež, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju