Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Krsta s pokojnim Aleksejem Navalnim (foto: https://twitter.com/mjluxmoore)
Krsta s pokojnim Aleksejem Navalnim | (foto: https://twitter.com/mjluxmoore)

Zadnje slovo Alekseja Navalnega

Novice | 01.03.2024, 19:12 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Na pokopališču Borisov na obrobju Moskve so popoldne pokopali vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega. Po pogrebni slovesnosti v pravoslavni Mariji posvečeni cerkvi, pred katero se je že dopoldne kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, ki so pokojnika pospremili na pokopališče.

Pogreba so se po poročanju BBC udeležili tudi nekateri tuji gostje, med njimi veleposlaniki ZDA, Nemčije in Francije, vodja misije EU in tudi slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret. Vstopa v cerkev jim sicer niso dovolili, poročajo tuje tiskovne agencije. Vdova Navalnega Julija, njegova otroka Daria in Zakhar, ter njegov brat Oleg pa niso bili prisotni.

Yulia Navalna: »Ne vem, kako naj živim brez tebe«

Julija se je med pogrebom z zapisom na socialnih omrežjih pokojnemu možu zahvalila za "26 let popolne sreče." »Ne vem, kako naj živim brez tebe, a se bom potrudila, da boš lahko ti - tam zgoraj - srečen in ponosen name,« je rekla.

Samega obreda v cerkvi se razen družinskih članov, tudi staršev Ljudmile in Anatolija, ni moglo udeležiti veliko ljudi. V skladu s pravoslavnim obredom je bila v cerkvi odprta krsta, okrašena z rožami, zbrani okrog nje so držali prižgane sveče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Rusija bo svobodna!«

Predvsem med sprevodom od cerkve na pokopališče je bilo slišati tudi številne vzklike proti predsedniku Vladimirju Putinu.

Na tisoče ljudi je vzklikalo »ne vojni«, »Rusija brez Putina«, »Putin morilec« in »Rusija bo svobodna«, torej gesla, zaradi katerih so številni Rusi že bili v zaporu, a med samim pogrebom nobeden od policistov – mnogi med njimi so bili v polni opremi za boj proti izgredom – ni posredoval.

Aretacije na shodih v čast Navalnega

Iz Rusije poročajo o več deset aretacijah na shodih ob pogrebu Alekseja Navalnega, na katerih je bilo slišati tudi kritike režima Vladimirja Putina. Po navedbah organizacije OVD-Info so doslej v več mestih pridržali 45 ljudi. Iz sveta medtem prihajajo pohvale tako na račun Navalnega kot številni ljudi, ki so se, kljub grožnji aretacije, prišli od njega posloviti.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.