Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novo življenje (foto: pexels)
Novo življenje | (foto: pexels)

Zakaj hoče Macron pravico do splava vpisati v ustavo?

Novice | 29.02.2024, 22:17 Uredništvo Radia Ognjišče

Francija je korak bližje vpisu pravice splava v ustavo. To je včeraj že potrdil francoski senat. Predsednik Emanuel Macron se je za to vključitev zavzel že januarja lani, danes pa na omrežju X pozdravil izid glasovanja ter napovedal, da se bodo poslanci na seji dokončno odločali prihodnji ponedeljek. O dogajanju v Franciji smo govorili tudi z voditeljico Pohoda za življenje Uršo Cankar Soares.

Kljub zadržanosti nekaterih desnosredinskih senatorjev, je vpis pravice v ustavo podprlo 267 poslancev, 50 pa je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija.

Prizadevanja francoskega predsednika za vključitev pravice do splava so se močno okrepila po tem, ko je vrhovno sodišče ZDA junija lani razveljavilo pravice do splava, kar pa ni naključje, je prepričana Urša Cankar Soares.

Preseneča jo, da se je Macron spremembe ustave lotil na tak način, saj le-te navadno terjajo potrditev na referendumu in meni, da se predsednik boji resnične demokracije. »Zavedati se moramo, da so francozinje na tretjem mestu po številu splavov v Evropi, kar pomeni, da petindvajset odstotkov otrok ne preživi do rojstva.

Zakaj bi se torej res odločali za to, ko pa imajo že zdaj dovolj širok dostop do splava,« se sprašuje Cankar Soares.

Po eni stran splav, po drugi upadanje demografije

Macronovo izjavo o težavah s francosko demografijo in njenim upadom označuje kot popolnoma kontradiktorno, saj simbolno utrjuje zakone proti življenju ter hkrati govori, da je premalo ljudi.

Dodaja, da gre trend v isto smer tudi drugod po Evropi. Na Madžarskem so namreč ugotovili, da primanjkljaj delovne sile sovpada s številom splavov v njihovi državi, o demografskih težavah so poročali tudi iz Japonske.

Spomnimo se, da smo prav tako v Sloveniji lani zabeležili rekordno nizko število rojstev. »Videti je, kot da si voditelji ne prizadevajo k reševanju te problematike, ne želijo pomagati družinam in zaščititi življenja,« ocenjuje voditeljica pohoda za življenje.

Taktita molka ne uspeva več

Kampanjo inštituta 8. marec za varen in dostopen splav v Evropi sogovornica komentira kot prepoznavanje, da taktika molka, ki so jo glavne organizacije in mediji v Sloveniji vodili, ne uspeva več.

»Pohod za življenje postaja prepoznaven, tudi zavod Živim je naredil ogromno dela v dvanajstih letih«, pojasnjuje. Medijsko zavajanje o varnosti splava jo skrbi, zato poziva, da se zavzamemo za prvo človekovo pravico, pravico do življenja.

Bog je stvarnik življenja in mi smo tisti, ki želimo izpolnjevati božjo voljo in obvarovati življenje, poklicani, da naredimo spremembo v tem svetu, je ob koncu pogovora še poudarila voditeljica pohoda za življenje Urša Cankar Soares.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...